Posesorii de arme pot dormi cu pistolul sub pernă

Posesorii de arme pot dormi cu pistolul sub pernă
Legea armelor s-a relaxat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La începutul acestei luni a intrat în vigoare actul normativ care aduce importante modificări legii care reglementează regimul armelor în România. Cele mai curajoase amendamente se referă la modul de deţinere a armelor de apărare şi pază precum şi a muniţiei pe care o poate achiziţiona, într-un anumit termen, un posesor legal. 

Legea 196/2019, intrată în vigoare pe 4 noiembrie, aduce o serie de drepturi ce pot fi privite drept "curajoase" în privinţa deţinerii de arme în România. Posesorii de arme, fie că sunt destinate pazei sau autoapărării nu mai sunt atât de încartiruiţi în reguli, legiuitorii dându-le un frâu ceva mai liber în privinţa deţinerii şi posibilei utilizări a acestora. Una dintre cele mai contestate modificări pe care le aduce noua lege se referă la eliminarea obligativităţii de păstrare în seif a armelor de autoapărare şi pază, posesorii acestora putându-le ţine efectiv asupra lor oriunde în locuinţă şi a le folosi, astfel, mult mai uşor în caz de nevoie. "Păstrarea armei și muniției la domiciliul sau reședința deținătorului se face în locuri special destinate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare și pază, care se pot regăsi asupra acestuia", se precizezaă în Legea 196/2019. Şi în ceea ce priveşte numărul de cartuşe pe care le pot procura şi deţine posesorii de arme au fost operate modificări, cantităţile fiind majorate, după cum urmează: posesorii armelor de apărare şi pază vor putea achiziționa și deține maximum o sută de cartuşe cu glonţ (față de 50 până acum) şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă, iar posesorii armelor de vânătoare vor putea achiziționa și deține maximum 500 de cartuşe pentru câte o singură armă de fiecare calibru (față de 300 până acum), dintre cele pentru care au dreptul de port şi folosire. Colecţionarii pot fi autorizaţi, la cerere, să colecţioneze câte zece cartuşe pentru o singură armă de fiecare calibru. Muniţia destinată colecţiei poate fi folosită numai în locul unde se află arma deţinută sau colecţia, în caz de legitimă apărare.

În cazul în care unui posesor de armă îi este suspendat sau anulat dreptul de deţinere, port şi folosire, acesta este obligat să depună armele şi muniţia la un armurier autorizat, după care are la dipoziţie 30 de zile pentru a depune dovada şi permisul de armă la poliţie.

Obligaţi să renunţe

Cei care deţin anumite categorii de arme nu se vor mai putea bucura de ele prea mult timp, pentru că noua lege îi obligă să renunţe la ele în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Astfel, cei care deţin arme de foc semiautomate cu percuție centrală sau cu repetiție, care pot conține mai mult de 20 de cartușe, arme de foc scurte cu mai mult de zece cartușe, arme de foc cu țeavă lungă, prevăzute la categoria A pct. 6 și 7 din anexa la lege, sunt obligaţi să le înstrăineze instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, persoanelor juridice prevăzute la art. 100 alin. (2), operatorilor economici autorizaţi potrivit prevederilor Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, muzeelor şi colecţionarilor de arme autorizaţi, în condiţiile legii sau, după caz, să le caseze, transforme sau să le dezactiveze.

Citit 2472 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 00:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.