Legea care redefinește ”drogurile”, reexaminată

Legea care redefinește ”drogurile”, reexaminată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii care prevede redefinirea noțiunilor de "droguri" și majorarea pedepselor pentru unele infracțiuni. Șeful statului arată că legea vine în contradicție cu Strategia Naționale Antidrog și cu soluțiile propuse de specialiști la nivel internațional.

"Dispozițiile noului art. 161 din Legea nr. 194/2011 - art. II pct. 2 din legea supusă reexaminării - prevăd: -Art. 161 - Deținerea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără drept, în scop de consum propriu, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă-. (...) Soluția legislativă instituită prin art. II pct. 2 din legea supusă reexaminării vine în contradicție atât cu Strategia Națională Antidrog 2013-2020, cât și cu soluțiile propuse de forurile internaționale din domeniu", se arată în cererea de reexaminare transmisă de președinte.

Șeful statului subliniază că, deoarece infracțiunile prevăzute de această lege sunt de competența DIICOT, o astfel de intervenție legislativă ar putea avea implicații și asupra acestei instituții.

În documentul transmis Parlamentului, șeful statului atrage atenția asupra definițiilor noțiunilor de "substanțe aflate sub control național" și "droguri", modificate prin lege, subliniind că această prevedere nu este clară. "Prin legea transmisă la promulgare se modifică definiția legală a "substanțelor aflate sub control național" din cuprinsul art. 1 lit. a) din Legea nr. 143/2000. (...) Or, față de aceste dispoziții considerăm că, deși intervalul de şase luni stabilit de legiuitor se încadrează în prevederile deciziei JAI amintite, reglementarea acestuia prin legea transmisă la promulgare este una deficitară sub aspectul clarității și preciziei normei. În primul rând, este neclar dacă modificările tabelelor sunt realizate într-un termen de maximum şase luni de la data transmiterii propunerilor sau dacă obligația vizează modificarea acestora chiar la finalul intervalului de şase luni", se precizează în comunicatul de presă.

Klaus Iohannis arată în cererea de reexaminare că reglementarea adusă prin definirea noțiunilor citate este incompletă. "În al doilea rând, reglementarea este una incompletă, neprecizându-se că ministrul Sănătății, respectiv ministrul Afacerilor interne sesizează, de fapt, Guvernul cu un proiect de lege de modificare a anexelor Legii nr. 143/2000. Nu în ultimul rând, este neclar dacă intervalul de şase luni vizează momentul până la care o eventuală lege de modificare a anexelor în discuție ar trebui să fie adoptată, promulgată, publicată în Monitorul Oficial și să intre în vigoare sau doar momentul până la care Guvernul adoptă un proiect de lege în acest sens", se arată în solicitarea transmisă Parlamentului.

Citit 1703 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2020 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.