Curier juridic - Desfiinţarea postului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Poate fi desfiinţat postul ocupat de o persoană aflată în concediu de creştere copil (în condiţiile restructurării şi reorganizării determinate de situaţia economică)?”, ne întreabă doamna Angela.

În conformitate cu art. 60 lit. e) din Codul Muncii, concedierea salariaţilor NU poate fi dispusă pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani.

În acelaşi sens sunt şi dispoziţiile art. 21 lit. d) din O.U.G nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, potrivit cărora este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani.

Singurele situaţii în care concedierea persoanelor care beneficiază de concediu şi îndemnizaţia pentru creşterea copilului este posibilă sunt cele care sunt generate de o concediere din motive economice în cadrul procedurilor de reorganizare judiciară şi de faliment.

Tichete de masă în preaviz

„Dacă în timpul preavizului angajatul lucrează doar 4 ore pe zi, trebuie să mai primească tichete de masă?”, întreabă Ion Mihalcea.

Potrivit art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru anii 2007-2010, în perioada preavizului salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi.

Nefiind afectat salariul şi celelalte drepturi, va beneficia inclusiv de tichete de masă.

Reţinerile cu titlu de daune

„Dacă un salariat a cerut desfacerea contractului de muncă din motive personale şi i s-a aprobat (art. 55 lit. b), iar după desfacerea contractului de muncă se constată că acesta a prejudiciat firma, în ce temei legal se poate recupera paguba produsă având în vedere că nu şi-a ridicat toate drepturile salariale?”

Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

În concluzie, pentru recuperarea prejudiciului este necesară formularea unei cereri de chemare în judecată împotriva salariatului în condiţiile art. 269 şi următoarele din Codul muncii, privind răspunderea patrimonială.

Citit 714 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.