Deschiderea succesiunii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doamna M.T. ne-a scris pentru a ne întreba „Cui se adresează cererea pentru deschiderea procedurii succesorale notariale?” *

Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţiile necesare pentru clarificarea problemei ridicate de cititoarea noastră.

Deschiderea procedurii succesorale se face la biroul notarului public din circumscripţia teritorială în care a avut ultimul domiciliu defunctul. (art. 68 al. 1 L. 36/1995).

În cazul decesului unei persoane care nu a avut ultimul domiciliu în ţară, procedura succesorală se poate îndeplini de notarul public din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut bunurile cele mai importante ca valoare (art. 68 al. 2 L. 36/1995).

În cazul în care într-o circumscripţie teritorială sunt mai multe birouri de notari publici, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului birou sesizat. (art. 68 al. 4 L. 36/1995).

Când conflictul intervine între birouri notariale situate în circumscripţii diferite, competenţa aparţine judecătoriei în a cărei circumscripţie se află biroul de notar public cel din urmă sesizat (art. 11 al. u L. 36/1995).

Când nu se poate stabili care sunt bunurile defunctului şi care este valoarea lor cea mai importantă, moştenitorii vor confirma această situaţie printr-o declaraţie autentică sub sancţiunea art. 292 C. pen., şi anume că nu au mai deschis procedura succesorală, iar în certificatul de moştenitor notarul le va pune în vedere moştenitorilor că orice alt certificat de moştenitor suplimentar se va elibera de către acel birou.

În cazul emiterii unui certificat de calitate privind un cetăţean cu domiciliul în străinătate, în care moştenitorii dovedesc un interes (instanţă de judecată - acţiune în revendicare a unui imobil), moştenitorul va fi obligat să dea aceeaşi declaraţie, iar notarul va menţiona în certificatul de moştenitor că el va emite certificatele ulterioare.

Mai puţin în cazul când acesta îşi declină competenţa în favoarea celui de-al doilea birou sesizat.

Citit 691 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.