Publicarea datelor personale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Şeful instituţiei la care lucrez are voie să furnizeze altor persoane date personale despre mine, ca angajat?”, ne întreabă domnul Gabriel *

Prin natura relaţiilor de muncă pe care le aveţi cu angajatii dumneavoastră, e posibil să aflaţi despre aceştia anumite informaţii private, pe care ei nu ar dori să le facă publice.

În acest caz, conform art. 40 alin. (2) lit. i) din Codul muncii, aveţi obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestor informaţii.

Nerespectarea acestei obligaţii poate atrage răspunderea patrimonială şi morală a dumneavoastră, iar în cazuri excepţionale, divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să îi aducă  acesteia un prejudiciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă (art. 227 din noul Cod penal).

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Concediul medical

„Pentru concediile medicale este necesară întocmirea deciziei de suspendare a contractului individual de muncă? Dacă da, aceste decizii se înscriu în carnetul de muncă?”, ne întreabă un cititor.

În conformitate cu prevederile art. 50, lit. b) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspendă de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporară de muncă.

Având în vedere că suspendarea contractului individual de muncă intervine de drept, nu se impune întocmirea unei decizii scrise în acest sens.

Dovada suspendării contractului individual de muncă, în situaţia menţionată de dumneavoastră, se va face cu certificatul de concediu medical.

În preaviz, angajatul poate sta acasă, fiind plătit

„Angajatul poate fi plătit pentru a Nu se prezenta la serviciu?”, întreabă doamna Ioana S..

Într-adevăr, în contractul colectiv sau individual de muncă se poate prevedea ca un salariat care urmează să plece din firmă are dreptul ca, pe parcursul termenului de preaviz, să nu se prezinte deloc la serviciu, beneficiind însă de salariul integral.

Motivaţia este următoarea şi tine de interesul angajatorului: salariatul, ştiind că pleacă, poate încerca să obţină (sau chiar obţine, având acces direct) informaţii confidenţiale despre firmă, pe care să le folosească la viitorul loc de muncă.

Chiar dacă în contract s-a prevăzut o clauză de neconcurenţă sau de confidenţialitate, este preferabil ca, pe acest interval, salariatului să nu i se mai permită accesul la anumite informaţii, pentru că riscul încălcării obligaţiei de fidelitate (care, formal, l-ar însoţi până la încetarea contractului) este destul de mare.

O asemenea situaţie nu se confunda cu cea în care angajatorul desface contractul de muncă fără să acorde preaviz, deoarece angajatul, primind salariul, rămâne totuşi legat pe perioada preavizului de obligaţiile care decurg din contractul de muncă, altele decât prestarea muncii (abţinerea de la orice acte de concurenţă neloială sau de la săvârşirea de abateri disciplinare etc.).

Dispensarea salariatului de a lucra nu se confundă nici cu acordarea unui concediu plătit. Ea reprezintă doar renunţarea, din partea unităţii, la dreptul conferit de lege de a pretinde salariatului să-şi execute obligaţiile contractuale, pe parcursul preavizului.

Concedierea disciplinară

„În cazul în care am descoperit că unul dintre angajaţi fură bunuri din firmă şi a fost prins cu aceste bunuri în maşina personală, fapt constatat şi de către organele de Poliţie (a căror prezenţă a fost solicitată de către managementul firmei), care sunt paşii următori pentru concedierea disciplinară a angajatului respectiv?”

„Procesul-verbal întocmit de Poliţie ţine loc de procedură disciplinară sau trebuie derulată în paralel şi aceasta, conform Codului Muncii?”.

Procesul-verbal întocmit de Poliţie nu ţine loc de procedură disciplinară. Procedura disciplinară trebuie derulată conform Codului muncii.

Citit 792 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.