Curier juridic - Program redus de muncă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„În situaţia în care programul de lucru zilnic a fost redus de la 8 la 6 ore, stagiul de cotizare necesar pensionării va fi acumulat într-un timp mai îndelungat faţă de situaţia în care angajatul ar fi lucrat cu normă întreagă?”, ne întreabă domnul Nicu M.

Codul muncii, în art. 103, dispune că salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile. Numai drepturile salariale ale celui angajat cu contract de muncă cu timp parţial se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat potrivit art. 103 alin. (2) din Codul muncii.

Având în vedere aceste dispoziţii legale, salariatul cu fracţiune de normă va beneficia de vechime în muncă în aceleaşi condiţii ca salariaţii cu program normal.

În varianta iniţială, Codul muncii prevedea la art. 103 alin. (3) faptul că, în cazul salariatului care desfăşoară activitatea în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

După abrogarea alin. (3) al art. 103 din Codul muncii prin O.U.G nr.65/2005, persoana angajată cu contract individual de muncă cu timp parţial beneficiază de un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, integral, la fel ca în cazul salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul programului normal de lucru.

Concedieri individuale

„Dacă se fac concedieri individuale, în cât timp se pot face angajări pe aceleaşi posturi?”, ne întreabă un cititor.

Având în vedere că motivele concedierii individuale sunt similare cu cele ale concedierii colective, şi anume desfiinţarea postului datorată unei cauze reale, serioase şi efective, vă recomandăm respectarea termenului stabilit de art. 72 alin. (1) din Codul muncii (respectiv 9 luni).

În cazul în care se reînfiinţează posturile în intervalul respectiv, vă recomandăm aplicarea procedurii înştiinţării salariatului concediat potrivit dispoziţiilor art. 72 alin. (2) din Codul muncii.

Recomandarea noastră are în vedere practica judecătorească, care în cazul concedierilor individuale analizează îndeplinirea celor 3 condiţii (desfiinţarea reală, serioasă şi efectivă a postului) şi din prisma reînfiinţării postului ulterior concedierii individuale.

Citit 2171 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.