Evaziune de proporţii la Lamiconi SRL Iveşti

Evaziune de proporţii la Lamiconi SRL Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* SC Lamiconi SRL, o societate comercială din Iveşti, dar, cum observaţi, cu un nume uşor cosmopolit, s-a bucurat un pic, în luna februarie 2010, de atenţia unei echipe de control a Gărzii Financiare – Secţia Galaţi *

Din start trebuie spus că această societate figurează ca fiind radiată în evidenţele Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

După verificarea extraselor de cont ale societăţii, documente puse la dispoziţie de către Raiffeisen Bank SA Agenţia Lieşti, s-a constatat că societatea respectivă a încasat prin conturi bancare de la diverşi clienţi suma de 936.041,83 lei, reprezentând contravaloarea mărfurilor livrate.

S-a mai aflat, în urma controalelor  Gărzii Financiare, controale făcute în baza situaţiei neconcordanţelor aferente livrărilor şi achiziţiilor declarate de contribuabilii care au derulat tranzacţii cu aceasta, că  administratorii SC Lamiconi au emis în perioada 2007-2008  şi alte facturi către diverşi clienţi, în sumă totală de 207.926,84 lei, din care taxă pe valoarea adăugată în sumă totală de  33.193,39 lei.

Dar, după consultarea datelor din aplicaţia informatică a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a mai rezultat faptul că reprezentanţii legali ai SC Lamiconi SRL Iveşti nu au depus la organul fiscal declaraţii de impozite şi taxe pentru toată perioada 2005-2009.

Acestea au fost condiţiile în care  reprezentanţii organului de control  au  procedat la calcularea obligaţiilor fiscale cu care reprezentanţii firmei au ignorat obligaţiile de plată către bugetul de stat prin nedeclarare, precum şi ca urmare a neînregistrării în evidenţa contabilă, în perioada 2005-2008.

Cheltuielile privind costul mărfurilor livrate, fără a face dovada provenienţei, sunt cheltuieli nedeductibile în conformitate cu prevederile Codului fiscal. A rezultat astfel un impozit pe profit de plată în sumă de 153.810,91 lei.

Gaură la buget de peste 300.000 lei

A rezultat, de asemenea, o taxă pe valoarea adăugată colectată (neînregistrată şi nedeclarată la organul fiscal) de 182.641,44 lei.

Pentru estimarea TVA de plată s-a diminuat TVA colectată şi nedeclarată în sumă de 182.641 lei cu taxa pe valoarea adăugată deductibilă în sumă de 16.925,95 lei aferentă aprovizionărilor în baza facturilor fiscale comunicate de către comisarii secţiilor judeţene ale Gărzii Financiare.

În urma acestor calcule a rezultat o taxă pe valoarea adăugată de plată în sumă de 165.715,49 lei.

De asemenea, s-a ajuns la concluzia că, prin neînregistrarea facturilor fiscale emise în perioada 2005-2008 cei de la Lamiconi au creat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 319.526,4 lei.

O altă remarcă a reprezentanţilor organului de control financiar-fiscal a fost aceea că administratorul Constantinescu Elena şi Stănescu Iordache, persoana care a efectuat toate retragerile în numerar din conturile bancare ale societăţii în cauză, sunt vinovate de ilegalităţile comise, fiind acuzate de evaziune fiscală.

Tocmai din acest considerent, comisarii Gărzii Financiare au şi făcut o sesizare penală către unitatea de parchet competentă.

Citit 834 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.