Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, prins de polițiștii români

Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, prins de polițiștii români
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume şi cel care a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României a fost prins de poliţişti. Grupul pe care acesta îl coordona a falsificat bancnote de 100 de lei, în valoare de 1,7 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, poliţiştii au făcut miercuri cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în Buşteni, într-un dosar de falsificare de monedă, complicitate la falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, complicitate la punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, complicitate la deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune.

Acţiunea a vizat trei persoane, care au constituit în primăvara anului 2014 un grup care îşi desfăşoară activitatea şi în prezent şi care ar fi falsificat 17.065 de bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 de lei.

Liderul grupului avea rolul de a-i coordona pe ceilalţi membri, fiind implicat în procurarea de materiale şi instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede şi punerea acestora în circulaţie, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

"În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume", se arată în comunicat.

Potrivit procurorilor, falsurile erau aproape imposibil de identificat. "Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au desfăşurat activităţi de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere, iar ca urmare a calităţii superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer şi având imitate toate elementele de siguranţă destinate publicului (inclusiv microperforaţiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care îşi schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic <SUPER LEU>", se mai arată în comunicat.

Cele trei persoane vizate au fost duse la audieri, urmând ca anchetatorii să dispună şi măsurile legale care se impun.

Citit 3054 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.