Cine poate fi cenzor?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Pot cere să fiu cenzor în ideea în care locuiesc pe scara cu pricina şi am liceu terminat şi o postliceală de asistent de gestiune financiar-contabil?”.

„Menţionez că sunt student în anul II la Facultatea de Drept. Nu vreau doar să fac parte din comisia de cenzori, ci să fiu persoana care semnează pe lista de întreţinere, pentru că vreau să controlez actele lunar”, ne scrie un cititor.

Da, puteţi fi cenzor, cu condiţia să vă însuşiţi bine Legea 230/2007 şi mai ales HG 1588 / 2007 cu normele de aplicare a Legii 230. Şi, în principiu, trebuie să ştiţi, legal, cum se face împărţirea cheltuielilor, ce se întâmplă cu banii după ce se încasează.

Trebuie să supravegheaţi modul cum se întocmesc (la zi) registrele (de casă, de bancă, al fondului de rulment, de penalizări).

De asemenea trebuie să vă însuşiţi bine şi modul de penalizare conform cu hotărârile luate în cadrul asociaţiei dumneavoastră. Nu uitaţi că trebuie să fiţi ales de adunarea generală a asociaţiei şi să întruniţi 50 + 1 din voturi.

Asigurări medicale

„Persoanele cu probleme psihice grave, fără venituri, pot beneficia de servicii medicale gratuite? Care este temeiul legal?”, ne întreabă o cititoare.

Conform Legii 95/2006, art. 213, alin. 1, următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 102/1999) privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 519/2002, cu modificările şi completările ulterioare (litera d). Protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este reglementată prin Legea 448/2006.

Cedarea pământului către stat

Domnul Ion G. din Piscu ne întreabă dacă poate dona terenul agricol direct statului.

„Nu mai am cu ce să îl lucrez şi aş vrea să îl dau înapoi la stat, să îl lucreze ei. Aş dori să ştiu dacă pot face acest lucru şi cum ar trebui să procedez”, ne întreabă cititorul nostru.

În ceea ce priveşte donaţiile făcute statului, acceptarea acestora se realizează în următoarele condiţii:

- donaţiile oferite ministerelor, altor organe sau instituţii centrale care depind direct de Guvern, precum şi unităţilor bugetare care fac parte din sistemul acestora se acceptă de ministrul sau conducătorul organului sau instituţiei centrale de stat;

- donaţiile oferite unităţilor administrativ-teritoriale se acceptă, după caz, de consiliul judeţean sau al Municipiului Bucureşti;

- donaţiile oferite regiilor autonome sau societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat se acceptă de conducătorii acestora, însă dacă sunt de interes naţional, cu autorizaţia prealabilă a organului tutelar; iar dacă sunt de interes local, cu autorizaţia consiliului judeţean sau al Municipiului Bucureşti, după caz.

Dacă obiectul donaţiei este un teren agricol, se cere şi avizul Ministerului Agriculturii. Dacă obiectul donaţiei este un imobil situat într-o localitate, se cere şi avizul Departamentului pentru Administraţia Publică Locală.

Bunurile grevate cu sarcini sau pentru care există restanţe la impozite sau taxe pot fi acceptate numai cu avizul Ministerului Finanţelor.

Citit 2786 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.