Primăria a pierdut definitiv procesul pentru tunelul pe sub Dunăre. Curtea de Apel a respins recursul

Primăria a pierdut definitiv procesul pentru tunelul pe sub Dunăre. Curtea de Apel a respins recursul
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Primăria Galaţi a pierdut definitiv procesul intentat de consorţiul care a realizat prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre, şi este bună de plată, din banii noştri, desigur. După ce, în primă instanţă, magistraţii Tribunalului Galaţi dăduseră câştig de cauză asocierii conduse de Louis Berger SAS, judecătorii Curţii de Apel au respins recursul formulat de municipalitate.

„Dacă instanţa le va da câştig de cauză, ne vom supune. Nu eram prinşi cu acel proiect (tunelul pe sub Dunăre n.r.) pe nici un Master Plan naţional. Ar fi fost doar o ambiţie personală, locală. Ne-am trezit cu nişte documente care nu erau nici pe departe la standardul la care ar fi putut fi luate în seamă. Pe de altă parte, este vorba despre lucrări făcute în cu totul şi cu totul altă unitate administrativ-teritorială, mă refer aici la judeţul Tulcea. Acestea au fost motivele pentru care am denunţat unilateral acest contract. Contractul se va închide, în cel mai rău caz, cu prima parte de documente plătite”, declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în ianuarie 2018.

La acel moment, devenise oficial faptul că Primăria fusese dată în judecată de consorţiul care a câştigat licitaţia pentru realizarea documentaţiei subtraversării Dunării, şi cerea să fie plătită pentru prima etapă realizată. Este vorba despre Asocierea Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL, Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services şi SC Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Aceasta trebuia furnizeze Primăriei soluţia optimă pentru realizarea a două tuneluri, fiecare cu două benzi pe sens, care să facă legătura între municipiul Galaţi şi malul drept al Dunării, cu legătură rutieră la DN 22E. Valoarea contractului era de 11.697.210 lei fără TVA, plata urmând a se face etapizat.

Pentru că Primăria a refuzat să achite suma cerută de consorţiu, pentru o primă etapă realizată, în cadrul căreia fuseseră făcute foraje pe malul tulcean al Dunării, a fost dată în judecată.

După doi ani de proces, în septembrie 2020, instanţa Tribunalului a admis acţiunea consorţiului, obligând Primăria la plata unor sume consistente: 2.655.266,67 de lei conform unor facturi fiscale, plus penalităţi de 0,05 la sută/zi de întârziere aferente acestui debit, începând cu data de 25 aprilie 2017 inclusiv şi până la plata efectivă a datoriei, 48.273,82 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, 3.880 de lei către expertul Ciobotarenco Ştefan, reprezentând diferenţă onorariu expertiză, şi 1.610 euro la cursul BNR de la data plăţii către specialistul Ţugui Alexandru, reprezentând diferenţă onorariu expertiză.

Împotriva acestei hotărâri, Primăria a formulat recurs la Curtea de Apel, iar procesul s-a judecat extrem de repede.

Potrivit informaţiilor de pe Portalul Instanţelor, 2 decembrie 2020, recursul Primăriei a fost respins ca nefondat. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă. Prin urmare va trebui pusă în aplicare decizia Tribunalului care obligă municipalitatea la plata sumelor care se ridică la peste 4 milioane de lei.

„Pe 2 decembrie Curtea de Apel s-a pronunțat în dosarul la care faceți referire, decizia fiind definitivă. Așteptăm motivarea instanței și comunicarea oficială”, ne-a comunicat, sec, administraţia locală.

Citit 7408 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 03:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.