Primăria a pierdut definitiv procesul pentru tunelul pe sub Dunăre. Curtea de Apel a respins recursul

Primăria a pierdut definitiv procesul pentru tunelul pe sub Dunăre. Curtea de Apel a respins recursul
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Primăria Galaţi a pierdut definitiv procesul intentat de consorţiul care a realizat prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre, şi este bună de plată, din banii noştri, desigur. După ce, în primă instanţă, magistraţii Tribunalului Galaţi dăduseră câştig de cauză asocierii conduse de Louis Berger SAS, judecătorii Curţii de Apel au respins recursul formulat de municipalitate.

„Dacă instanţa le va da câştig de cauză, ne vom supune. Nu eram prinşi cu acel proiect (tunelul pe sub Dunăre n.r.) pe nici un Master Plan naţional. Ar fi fost doar o ambiţie personală, locală. Ne-am trezit cu nişte documente care nu erau nici pe departe la standardul la care ar fi putut fi luate în seamă. Pe de altă parte, este vorba despre lucrări făcute în cu totul şi cu totul altă unitate administrativ-teritorială, mă refer aici la judeţul Tulcea. Acestea au fost motivele pentru care am denunţat unilateral acest contract. Contractul se va închide, în cel mai rău caz, cu prima parte de documente plătite”, declara primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în ianuarie 2018.

La acel moment, devenise oficial faptul că Primăria fusese dată în judecată de consorţiul care a câştigat licitaţia pentru realizarea documentaţiei subtraversării Dunării, şi cerea să fie plătită pentru prima etapă realizată. Este vorba despre Asocierea Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL, Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services şi SC Ţuca Zbârcea & Asociaţii. Aceasta trebuia furnizeze Primăriei soluţia optimă pentru realizarea a două tuneluri, fiecare cu două benzi pe sens, care să facă legătura între municipiul Galaţi şi malul drept al Dunării, cu legătură rutieră la DN 22E. Valoarea contractului era de 11.697.210 lei fără TVA, plata urmând a se face etapizat.

Pentru că Primăria a refuzat să achite suma cerută de consorţiu, pentru o primă etapă realizată, în cadrul căreia fuseseră făcute foraje pe malul tulcean al Dunării, a fost dată în judecată.

După doi ani de proces, în septembrie 2020, instanţa Tribunalului a admis acţiunea consorţiului, obligând Primăria la plata unor sume consistente: 2.655.266,67 de lei conform unor facturi fiscale, plus penalităţi de 0,05 la sută/zi de întârziere aferente acestui debit, începând cu data de 25 aprilie 2017 inclusiv şi până la plata efectivă a datoriei, 48.273,82 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, 3.880 de lei către expertul Ciobotarenco Ştefan, reprezentând diferenţă onorariu expertiză, şi 1.610 euro la cursul BNR de la data plăţii către specialistul Ţugui Alexandru, reprezentând diferenţă onorariu expertiză.

Împotriva acestei hotărâri, Primăria a formulat recurs la Curtea de Apel, iar procesul s-a judecat extrem de repede.
Potrivit informaţiilor de pe Portalul Instanţelor, 2 decembrie 2020, recursul Primăriei a fost respins ca nefondat. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă. Prin urmare va trebui pusă în aplicare decizia Tribunalului care obligă municipalitatea la plata sumelor care se ridică la peste 4 milioane de lei.

„Pe 2 decembrie Curtea de Apel s-a pronunțat în dosarul la care faceți referire, decizia fiind definitivă. Așteptăm motivarea instanței și comunicarea oficială”, ne-a comunicat, sec, administraţia locală.

Citit 6854 ori Ultima modificare Vineri, 18 Decembrie 2020 03:45

23 comentarii

 • postat de Rimini
  Duminică, 10 Ianuarie 2021 15:02
  188.24.196.***
  https://youtu.be/WMbSzFf_wTc

  Alții au trecut deja la nivelul următor, ei avansează ca civilizație cu viteza maxină înainte...iar noi românii/gălățenii ne împiedicăm de primul bolovan, adică ne împiedicăm mereu de propria noastră înverșunare de a nu avea nimic construit la noi în Galați.

  Și cine a fost de vină mereu pentru stadiul/nivelul MEDIOCRU în care s-a scăldat Galațiul mereu? Păi unii gălățeni și unii aleși trădători ai Galațiului.

  Unii prin lume fac o mândreață de autostrăzi prin tuneluri plutitoare, iar la noi unii gălățeni(și aleși gălățeni) au pus mereu piedici dezvoltării și nodernizării Galațiului, piedici puse de ticăloși trădători locali pentru a nu conecta Galațiul de Tulcea, pentru a nu conecta Galațiul de regiunea Dobrogea, pentru a nu conecta Galațiul prin rută terestră de Marea Neagră prin realizarea rutei de conexiube tunel pe sub Dunăre, direct Galați - Tulcea. Astfel aceste două orașe/județe/regiuni s-ar fi dezvoltat împreună.

  Dar unii gălățeni și cât mai ales unii aleși gălățeni ticăloși(atât de la putere cât și din opoziție) ei fiind niște trădători ticăloși locali ai acestui oraș Galați, probabil ei fiind mânați de interese obscure, de ură și invidie au blocat proiectul viciind încă o dată propriul oraș Galați, lipsindu-l prin nerealizarea a încă unui mare proiect de infrastructură necesar Galațiului.

  Aleși locali de 2 bani(putere+opoziție)
  Populație băștinașă locală gălățeni de 2 bani
  Aleși parlamentari/naționali gălățeni de 2 bani.

  Galațiul ăsta nu va avea niciodată nimic grandios construit, realizat aici în Galați.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Inga
  Vineri, 01 Ianuarie 2021 17:10
  5.13.163.***
  Atunci, să se concretizeze, să se realizeze proiectul fiindcă orașul acesta GALAȚI are nevoie de astfel de astfel de proiecte de infrastructură realizate, la noi în oraș.

  De ce nu înțeleg aleșii acest lucru? Chiar atât de inumani să fie de ei își urăsc propriul oraș? GALAȚIUL are nevoie de cât mai multe proiecte de infrastructură realizate pentru modernizarea și emanciparea societății aici pe plan local.

  Se pare că noi gălățenii nu o să ne susținem și nu o să ținem niciodată cu propriul oraș GALAȚI pentru a-l moderniza. Noi gălățenii tot așteptăm, din păcate, să se construiască pe la alții...

  Marș trădătorilor, contestatarilor modernizării propriului oraș GALAȚI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maimuța verde
  Duminică, 13 Decembrie 2020 03:24
  86.122.130.***
  PUCHEANULE, DEMISIA!
  E a 3-a mare greșeală, după proiectul cu Plaja Dunărea și cu distrugerea Sistemului centralizat de încălzire a orașului.
  Asta ca să nu mai vorbim de numeroasele aberații construite pe genunchi în ultimul an, că venea Campania electorală!...
  10
  18
  Raportează
 • postat de Stradal
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 18:06
  5.102.14.***
  Și pucheanu și stan sunt vinovați DAR nu vor plăti. Veți plăti voi cei rămași ACASA. Îmi pare rău de voi. Ambii sunt vinovați și de multe altele, nu numai de tunelul ăsta și tot voi ați plătit fără probleme, ba chiar ați stat la cozi în frig ca fraierii. Problema mare este că primăria va mari birurile la maxim și polițiștii de la rutieră vor muri de foame că nu le va mai da nimeni șpagă.
  17
  22
  Raportează
 • postat de Iesiti la vot!
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 17:55
  84.117.41.***
  Daca noua administratie locala avea alta culoare politica
  eram achitati! Sa plateasca din buzunarul lor cei aproape 850.000 de euro.
  de fapt sa plateasca asistatii sociali, pomanagii si pensionarii
  ca ei iau votat. Este invatatura de minte pt tineri, sa se gandeasca ca este bine sa iesi la vot
  nu sa stai ascuns in casa in fata calculatorului.
  Din start vom incepe anul cu impozite mai mari cu 10-15%
  altfel nu vad de unde o sa-si plateasca administratia locala
  magalomanismele fantasmagorice.
  22
  27
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 15:38
  95.76.2.***
  Curtea de conturi trebuie sa analizeze si sa decida;

  Autorii stau pe margine si rad de fraierii care isi dau cu parerea comentand in prostie, diluand subiectul ca pe o nimica toata.

  Ca paguba trebuie recuperata, este fara doar si poate, dar cand pui primar un fotbalist, trebuie sa accepti greseala, si, volens nolens, frierilor, platiti, ca voi l-ati votat, de parca asteptati golul secolului care, sigur, a venit, pe un stadion plin cu prosti!
  16
  23
  Raportează
 • postat de Manex
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 15:37
  109.166.134.***
  Deci oricum se plătește cam 30% din valoarea executării tunelurilor. Primarul preferă să plătească din banii nostridecât sa le realizeze. Era o oportunitate foarte mare de a se dezvolta orașul peste Dunăre chiar dacă este în județul Tulcea, mergea un parteneriat cumva cu tulcenii. Mare e birocrația asta!
  12
  25
  Raportează
 • postat de Moldoveanul
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 14:52
  5.13.143.***
  Trebuie facut acest tunel. Sa-l facem. Din ce am inteles, statul nu investea nimic, deci de ce e atata rea vointa si nu se doreste sa se faca. Podul e frumos, dar destul de mult timp intr-un an este impracticabil, si nu stiu daca poate duce tirurile.
  13
  24
  Raportează
 • postat de Aderin
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 14:26
  185.53.197.***
  Marius Stan trebuie tras la răspundere. El a semnat toate documentele , pe mandatul lui au fost toate astea întâmplate și a știut cu vârf și îndesat că nu se vor putea realiza niciodată aberațiile acestea de tunel sub Dunăre.
  22
  24
  Raportează
 • postat de Akbar
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 14:08
  5.13.172.***
  O ambitie prosteasca. Proiectul era mort din fasa. Toata lumea stia. Acum, fraierul plateste, vorba cantecului. Adica noi...
  18
  27
  Raportează
 • postat de ss
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 13:21
  5.13.139.***
  ce rost avea sa se judece daca era clar ca firma trebuia platita conform contractului semnat?!
  5
  29
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 13:11
  109.40.242.***
  O cacealma pentru prostime! Lucrurile SE FAC,.. nu SE DISCUTA! Intai trebuia dezvoltat zona libera... create fabrici CATA FRUNZA SI IARBA dar cu capital autohton! In paralel IMEDIAT vorbim de infrastructura! Nu spitale regionale virtuale si arderile de tot felul!
  Vestul vine la prosti toate kkt-urile de cea mai slaba calitate! Am consumat produse din Vest... de la cel mai prost parizer pana la cea mai ieftina bere... nici gand! In Romania produsele in pline de Monoglulatamat Monosodic... care este CANCERIGEN! Asopartam! Suntem cel mai amare importator de aceste otravuri din UE 2 TONE ANUAL! Graul modificat genetic si multe altele! \

  NATIE: UNDE N-AI CAP VAI DE POCIOARELE TALE! RIP! Ceausescu a fost cel mai mare patriot dupa Carol I! Asa cu megalomania lui... si incultura limbajului de lemn!
  20
  12
  Raportează
 • postat de in lume sint tuneluri sub mari si oceane, se poate.......
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 12:26
  90.95.146.***
  eu cred ca ce a vrut m.stan se putea face si era super pentru galateni. a venit altul si a zis NU. acum platim cu totii din taxe si impozite daune firmei ce chiar a fost angajata. asa ne trebuie, ca doar primarul nu da din buzunar nimic. dimpotriva....cind el a spus NU, s-a gindit ca banii contribuabililor se vor face cadou unei firme ce are contract ferm?. poate DA. poate asa e bine pentru toti, cu exceptia celor ce scot bani din buzunar la ghiseul de la "nespalata".
  21
  45
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 11:05
  82.76.159.***
  Primaria va pune jugul pe galateni ca sa poata plati prostia unor capete luminate din administratia publica locala, pentru un Idiot Master Plan, doar nu vor plati cei care au demarat o mega tampenie ce nu putea fi pusa in aplicare.
  21
  35
  Raportează
 • postat de Nu a fost cu bună intenție, oare
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 10:28
  213.233.88.***
  Unde nu-i cap, vai de picioare....pardon , vai de banii contribuabilui gălățean. Dacă Primăria nu a făcut-o cu intenție pentru o șpagă pe sub masă, atunci se cheamă prostie cu diplomă de onoare.
  9
  36
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 10:23
  89.137.231.***
  Sa se faca tunelul. Nu de procese pierdute avem nevoie...
  Galatiul are nevoie de un proiect major, cu adevarat de importanta deosebita , nu de gunoaie precum o sosea de centura care nu este de centura si alte briz-briz-uri precum sensurile giratorii de la Nalba, cimitirul Catusa sau linie de tramvai construita , concomitent cu inchiderea tuturor celorlalte.
  18
  41
  Raportează
 • postat de Popovici
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 10:11
  5.13.220.***
  În ce c**** te pot baga aleșii!
  5
  38
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 09:06
  89.39.81.***
  Ok.Sa facut sa studiat,sau judecat,au castigat,noi am pierdut si tunelul,si podul si banii.Mai departe?Ca daca as putea in alta campanie electorala un oarecare ,mai vine cu promisiunea podului ,tunelului sau aeroportului ,L-as scuipa lovindul in frunte si privindul in ochi.Spunandui,,,,Catzzzz.
  16
  18
  Raportează
 • postat de costel
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 08:37
  89.39.81.***
  Nu credeti ca ar trebui suma recuperata de la cei care au gresit ?? Ma indoiesc ca au gresit GALATENII !!!
  4
  44
  Raportează
 • postat de Costy
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 07:27
  109.166.130.***
  Daca reclamantul era un cetatean simplu, procesul dura 10 ani si se finaliza cu pierderea procesului de catre acesta?
  9
  27
  Raportează
 • postat de Adrian
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 07:12
  46.97.176.***
  Să plătească Stan și echipa administrativă de atunci. Trebuia făcut referendum local pentru astfel de proiect. Acum Puchi va mări taxele locale și vor curge amenzile pentru cea mai încălcare a vreunei HCL . La tăieri din investiții nu trebuie decurs.
  27
  27
  Raportează
 • postat de hip hop
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 03:32
  5.13.196.***
  Si uite asa cum se duc si banii de la autobuzele hibrid , cate autobuze se putea cumpara?
  11
  26
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2020 00:11
  5.13.209.***
  Sa plateasca primarul Pucheanu, el a refuzat plata initiala !!!
  23
  86
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.