Primăria, dată în judecată de un inventator gălățean. Garaj sau atelier de cercetare?

Primăria, dată în judecată de un inventator gălățean. Garaj sau atelier de cercetare?
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Gălățeanul Aurel Cocu, care se recomandă a fi "autor a 16 invenții și 20 de inovații aplicate în economia națională", a reclamat la redacție, dar și la Tribunal, faptul că Primăria Galați i-a demolat în mod abuziv atelierul de cercetare pe care îl avea și care funcționa în interiorul unui garaj din spatele fostei Agenții CFR. Biroul de presă al Primăriei afirmă că respectiva construcție avea caracter provizoriu și că demolarea ei s-a făcut în cadrul amplului program de modernizare a cartierelor, ce presupune inclusiv desființarea vechilor garaje și realizarea de noi locuri de parcare.

Aurel Cocu, inventator: "Abuz!"

Aurel Cocu ne-a adus la redacție copia adresei pe care a înaintat-o Tribunalului Galați și prin care a reclamat demolarea abuzivă, "de către Complexul Juridic al Primăriei Municipiului Galați", a atelierului său de cercetare. "Vă aduc la cunoștință că în anul 1992 Oficiul de Invenții și Mărci București mi-a brevetat 8 invenții. La societatea Menarom, cu aceste invenții s-a format secția Spiroduct, care era formată din două hale unde lucrau 120 de oameni, iar subsemnatul conducea această secție. (...) Atelierul de cercetare are o autorizație dată de Primăria Galați în 1992, care nu precizează pe ce perioadă este dată. Din discuțiile cu Primăria la data respectivă, mi s-a spus că este valabilă pe toată perioada cât finalizez cele opt utilaje brevetate. Consider că Primăria Galați a dat o autorizație de demolare a garajelor, dar nicidecum a atelierului de cercetare".

Atunci când a văzut că s-a prezentat la demolare "o echipă de 4 muncitori și 2 polițai" (sic!), Aurel Cocu spune că s-a adresat Primăriei, pentru a i se da un spațiu din fondul municipalităţii, în care să-și poată continua activitatea. El mai afirmă că nu știe unde i-au fost duse bancul de lucru, aparatul de sudură și toate SDV-urile și materialele luate din atelierul de cercetare. "Complexul Juridic al Primăriei a comis un abuz prin faptul că mi-a demolat atelierul de cercetare", mai spune Aurel Cocu.

Primăria: Contractele erau pentru construcții provizorii

Am solicitat punctul de vedere al primăriei pe marginea acestui subiect. Iată-l: "Primăria municipiului Galați derulează un program amplu pentru modernizarea cartierelor, ce presupune inclusiv desființarea vechilor garaje și realizarea de noi locuri de parcare. Din acest motiv, s-a intervenit și în zona blocului BR2, cu respectarea procedurilor legale. Domnul în cauză a fost notificat în data de 13 februarie 2020 cu privire la încetarea a două contracte de închiriere ale căror titular era, având în termen de 20 de zile de la primirea înștiințării obligativitatea aducerii terenului închiriat la starea inițială. Domnul respectiv nu s-a conformat însă dispozițiilor notificărilor primite. Contractele de închiriere au încetat la data de 04.03.2020. Contractele de închiriere mai sus menționate aveau ca destinație teren-garaj, construcție provizorie. De asemenea, prin Autorizația de Construire aferentă contractului respectiv s-a autorizat în trecut executarea lucrărilor de montare a unui garaj mecanic, cu mențiunea că în cazul sistematizării zonei, autorizația își încetează valabilitatea.

Prin Autorizația de construire din 18.02.1992 s-a autorizat construirea unui atelier de cercetare, situat în zona BR2, în prelungirea garajelor. Conform dispozițiilor legale, pe terenurile aparținând domeniului public, persoanele fizice sau juridice pot realiza, în interes privat, numai construcții cu caracter provizoriu, autorizate în condițiile legii. (...) Având în vedere faptul că terenul ocupat de construcțiile provizorii este proprietatea publică a municipiului Galați și având în vedere încetarea contractelor de închiriere, s-a solicitat începerea procedurii de desființare pe cale administrativă a celor două imobile. Lucrările de demolare au fost executate de SC Gospodărire Urbană SRL și au început în data de 19.05.2020, prin desfacerea ușilor și pereților garajului, timp în care la fața locului s-a prezentat o persoană ca fiind ginerele domnului în cauză, solicitând retragerea echipelor, afirmând că va continua demolarea cu resurse proprii și va proceda la recuperarea bunurilor din cele două amenajări. Însă, la câteva zile după aceste discuții, demolarea celor două amenajări nu a mai continuat, iar bunurile existente la acel moment nu au fost nici ele ridicate. În consecință, având în vedere că lucrările de amenajare a noii parcări nu mai puteau continua din cauza celor două construcții, s-a procedat la inventarierea bunurilor existente, ridicarea acestora și demolarea garajului și a atelierului.

Precizăm că bunurile respective sunt într-un spațiu al Primăriei, domnul în cauză fiind înștiințat cu privire la locul unde le poate găsi. De asemenea, i s-a comunicat că poate recupera aceste bunuri, după achitarea lucrărilor de desființare a celor două spații care, la momentul demolării, erau doar spații de depozitare a unor componente. Precizăm că lucrările de desființare sunt în valoare 4.173,79 de lei. Primăria municipiului Galați este autoritate publică și, prin urmare, i s-a comunicat domnului în cauză că se poate adresa unui agent economic, și nu municipalității, pentru o eventuală colaborare în vederea realizării unei unități de producție".

Conform portalului instanțelor de judecată, următorul termen al procesului dintre Aurel Cocu și Primăria Galați este stabilit pentru data de 14 ianuarie 2021.

Citit 8511 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.