Primăria, dată în judecată de un inventator gălățean. Garaj sau atelier de cercetare?

Primăria, dată în judecată de un inventator gălățean. Garaj sau atelier de cercetare?
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Gălățeanul Aurel Cocu, care se recomandă a fi "autor a 16 invenții și 20 de inovații aplicate în economia națională", a reclamat la redacție, dar și la Tribunal, faptul că Primăria Galați i-a demolat în mod abuziv atelierul de cercetare pe care îl avea și care funcționa în interiorul unui garaj din spatele fostei Agenții CFR. Biroul de presă al Primăriei afirmă că respectiva construcție avea caracter provizoriu și că demolarea ei s-a făcut în cadrul amplului program de modernizare a cartierelor, ce presupune inclusiv desființarea vechilor garaje și realizarea de noi locuri de parcare.

Aurel Cocu, inventator: "Abuz!"

Aurel Cocu ne-a adus la redacție copia adresei pe care a înaintat-o Tribunalului Galați și prin care a reclamat demolarea abuzivă, "de către Complexul Juridic al Primăriei Municipiului Galați", a atelierului său de cercetare. "Vă aduc la cunoștință că în anul 1992 Oficiul de Invenții și Mărci București mi-a brevetat 8 invenții. La societatea Menarom, cu aceste invenții s-a format secția Spiroduct, care era formată din două hale unde lucrau 120 de oameni, iar subsemnatul conducea această secție. (...) Atelierul de cercetare are o autorizație dată de Primăria Galați în 1992, care nu precizează pe ce perioadă este dată. Din discuțiile cu Primăria la data respectivă, mi s-a spus că este valabilă pe toată perioada cât finalizez cele opt utilaje brevetate. Consider că Primăria Galați a dat o autorizație de demolare a garajelor, dar nicidecum a atelierului de cercetare".
Atunci când a văzut că s-a prezentat la demolare "o echipă de 4 muncitori și 2 polițai" (sic!), Aurel Cocu spune că s-a adresat Primăriei, pentru a i se da un spațiu din fondul municipalităţii, în care să-și poată continua activitatea. El mai afirmă că nu știe unde i-au fost duse bancul de lucru, aparatul de sudură și toate SDV-urile și materialele luate din atelierul de cercetare. "Complexul Juridic al Primăriei a comis un abuz prin faptul că mi-a demolat atelierul de cercetare", mai spune Aurel Cocu.

Primăria: Contractele erau pentru construcții provizorii

Am solicitat punctul de vedere al primăriei pe marginea acestui subiect. Iată-l: "Primăria municipiului Galați derulează un program amplu pentru modernizarea cartierelor, ce presupune inclusiv desființarea vechilor garaje și realizarea de noi locuri de parcare. Din acest motiv, s-a intervenit și în zona blocului BR2, cu respectarea procedurilor legale. Domnul în cauză a fost notificat în data de 13 februarie 2020 cu privire la încetarea a două contracte de închiriere ale căror titular era, având în termen de 20 de zile de la primirea înștiințării obligativitatea aducerii terenului închiriat la starea inițială. Domnul respectiv nu s-a conformat însă dispozițiilor notificărilor primite. Contractele de închiriere au încetat la data de 04.03.2020. Contractele de închiriere mai sus menționate aveau ca destinație teren-garaj, construcție provizorie. De asemenea, prin Autorizația de Construire aferentă contractului respectiv s-a autorizat în trecut executarea lucrărilor de montare a unui garaj mecanic, cu mențiunea că în cazul sistematizării zonei, autorizația își încetează valabilitatea.
Prin Autorizația de construire din 18.02.1992 s-a autorizat construirea unui atelier de cercetare, situat în zona BR2, în prelungirea garajelor. Conform dispozițiilor legale, pe terenurile aparținând domeniului public, persoanele fizice sau juridice pot realiza, în interes privat, numai construcții cu caracter provizoriu, autorizate în condițiile legii. (...) Având în vedere faptul că terenul ocupat de construcțiile provizorii este proprietatea publică a municipiului Galați și având în vedere încetarea contractelor de închiriere, s-a solicitat începerea procedurii de desființare pe cale administrativă a celor două imobile. Lucrările de demolare au fost executate de SC Gospodărire Urbană SRL și au început în data de 19.05.2020, prin desfacerea ușilor și pereților garajului, timp în care la fața locului s-a prezentat o persoană ca fiind ginerele domnului în cauză, solicitând retragerea echipelor, afirmând că va continua demolarea cu resurse proprii și va proceda la recuperarea bunurilor din cele două amenajări. Însă, la câteva zile după aceste discuții, demolarea celor două amenajări nu a mai continuat, iar bunurile existente la acel moment nu au fost nici ele ridicate. În consecință, având în vedere că lucrările de amenajare a noii parcări nu mai puteau continua din cauza celor două construcții, s-a procedat la inventarierea bunurilor existente, ridicarea acestora și demolarea garajului și a atelierului.
Precizăm că bunurile respective sunt într-un spațiu al Primăriei, domnul în cauză fiind înștiințat cu privire la locul unde le poate găsi. De asemenea, i s-a comunicat că poate recupera aceste bunuri, după achitarea lucrărilor de desființare a celor două spații care, la momentul demolării, erau doar spații de depozitare a unor componente. Precizăm că lucrările de desființare sunt în valoare 4.173,79 de lei. Primăria municipiului Galați este autoritate publică și, prin urmare, i s-a comunicat domnului în cauză că se poate adresa unui agent economic, și nu municipalității, pentru o eventuală colaborare în vederea realizării unei unități de producție".
Conform portalului instanțelor de judecată, următorul termen al procesului dintre Aurel Cocu și Primăria Galați este stabilit pentru data de 14 ianuarie 2021.

Citit 7133 ori Ultima modificare Vineri, 29 Ianuarie 2021 00:14

19 comentarii

 • postat de Ridicolul garajist
  Luni, 25 Ianuarie 2021 12:19
  188.24.196.***
  @cacarol

  Pe bune? În capul tău, să fii "om deștept" înseamnă să deții o cocină, o speluncă infectă în care să te pitești și să tragi pe nas miros de borș, țuică și de alte mizerii??? Serios? :))

  Dacă ești "inventator" ;) și asta ar presupune că ești întreg la minte îți iei, cumperi spațiu, închiriezi și îți construiești un adăpost decent în care "să inventezi"... Nu te bagi în guri de canal sau în construcții tip cavou unde cică trebăluiești și apoi te pretinzi a fi "inventator".
  Nu "inventezi", tu "inventatorule" stând în vârf de plop..."stimabile". Matale ai discernământ? Dar cum voi "garajiștii"(ăștia cu coșmelii mirezabile provizorii), cu tupeu, vă credeți mai "speciali" și decât cei de la NASA...
  6
  3
  Raportează
 • postat de Giulia
  Luni, 25 Ianuarie 2021 12:00
  188.24.196.***
  HA HA HA

  Da... da... Și cică unul "garajist" are și spital făcut în astfel de maghernițe, scorburi iar asta cică e motiv clar să încălcăm legea spune "garajistul inventac".

  Doamne, Dumnezeule...trebuie tratament urgent pentru ăștia cu mintea îmbuibată de "garaje".

  Nici măcar cavou sau groapă de gunoi nu pot fi numite acele CONSTRUCȚII PARAZITARE INFECTE...da, INFECTE, acele gunoaie de construcții mizerabile, numite "garaje" ;) doar de către niște cocălari cu apucături gen sociopatie.

  Trebuie o gândire fermă din partea societății pentru a scăpa odată pentru totdeauna de boala asta a voastră a adunatului de gunoaie și a mintale de a vea construcție infectă în care să stați pitiți precum liggioanele.


  AUTORIZAȚIE PENTRU CONSTRUCȚIE CU CARACTER PROVIZORIU, stimabile garajist cu tupeu de așa-zis "inventator". Scrie clar negru pe alb.

  Vrei să fii "inventator" atunci îți cumperi teren al tău, proprietate privată și pe terenul tău privat poți să-ți ridici ce colibă, văgăună cu titlu (numai în mintea ta) de "atelier"...iar pe terenul tău privat poți să faci orice, deși chiar și atunci există limite, conform legii. Fiindcă nu poți afecta sănătatea celorlalți adunând gunoaie, mizerii sub nasurile celorlalți.

  Civilizați-vă naibii odată, că ne trece viața și tot în mizerie și în golănie trăim și probabil că tot așa ne vom sfârși cu toții viețile în orașul ăsta mizer neevoluat, neemancipat atunci când ne va chema Dumnezeu la El.
  5
  4
  Raportează
 • postat de Ete na...
  Luni, 25 Ianuarie 2021 11:34
  188.24.196.***
  "Cercetător" L. O. L.

  Aea coteț, văgăună, scorbură...și probabil din cauza aerului rarefiat din scorbura sa numită greșit "garaj", alții iată că cică era "laborator" =))) L. O. L. le-a afectat capacitatea mintală...

  Bă... Treziți-vă draq la REALITATE sceleraților... Unde-i lege nu-i loc de tocmeală...

  Sau omul și-a pierdut demult capacitatea de relaționare, de înțelegere, de gândire?
  Mai sunt locuri libere la spitalele "speciale"??? E nevoie pentru nenea "inventacu". =))))))))

  Doamne, Dumnezeule...
  Ăștia votează măi oameni buni...Ăștia și cu scelerații îmbuibați de golănie, vandalii care aruncau cu borduri și care incendiau copaci prin Buciurești "tinerii bengoși și liberi", ăștia vă decid vouă viitorul vouă și al familiilor voastre.
  Când lumea vă zicea să nu mai susțineți și să nu vă mai asociați/adunați cu astfel de personaje plecate cu mintea pe arătură... Dar voi nu veți înțelege niciodată... Iată rezultatul... Scelerații ăștia de cotețari garajiști și-au pierdut mințile... Le dai un deget iar scelerații garajiști îți iau toată mâna.

  Penibilule... Penibililor... Legea-i lege... Scria clar de la bun început "AUTORIZAȚIE PENTRU CONSTRUCȚIE CU CARACTER PROVIZORIU"... Adică, pe înțelesul vostru zevzecilor, LIMITATĂ ÎN TIMP. Și dacă nu mă înșel era specificat clar și faptul că scopul era specificat de la bun început "adăpost autoturism"... NU COTEȚ DE GĂINI, NU COCINĂ DE CRESCUT PORCII SAU NU ADĂPOST DE ADUNAT GUNOAIE DEVENIT FOCAR DE INFECȚIE ATENTAT LA SĂNĂTATEA CELORLALȚI LOCATARI/CETĂȚENI.

  Dar voi PENIBILILOR băgați-o p-aia scelerată din mintea voastră vraiște de "garajiști" cum că e..."invidie"(pe GUNOIUL vostru) din partea celorlalți. L. O. L.

  Penibililor.


  Așa-zisul "garaj", numit așa numai de către voi zevzecii de cocălari ce ați vrut astfel de văgăune mizerabile adunătoare de gunoaie, a fost, așa cum scria clar de la bun început, doar niște CONSTRUCȚII PROVIZORII, CU AUTORIZAȚIE CU CARACTER PROVIZORIU...lighioanelor.

  Vreți gunoaie adunate...atunci duceți-vă la țară și asta numai pe terebul vostru privat, dar mă îndoiesc de faptul că vă vor accepta acolo mizeriile, gunoiul vostru, fiindcă oână și la țară oamenii au început să se emancipeze.

  Voi așa-zis divinizatorii de coșmelii mizerabile zise doar de voi "garaje", sunteți mai răi decât dobitoacele. Hai sictir...
  6
  3
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 19:31
  86.124.200.***
  De departe d-l. Cocu Aurel este rau intentionat si se ambitioneaza degeaba, crezand ca in acest mod mai inventeaza ceva sa iasa in evidenta! Pana la urma este un garaj si cred ca nu face parte din patrimoniul UNESCO ca sa nu poata fi demolat.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Ferdinand
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 18:35
  89.137.230.***
  Bai traiasca garajul capitalist comunistii au furat casele pamenilor, pamanturile, lumea a lucrat pentru ei goalta de partid si nomenclatura, au luat vitele taranilor, butoaie cu vin, tot ce avea omul in gospodarie prin munca si tu spui ca nu au fost hoti? Ati pupat rusii veniti pe tancuri ca niste lingusitori si acum uite unde suntem ca natie. Trebuia sa luptam impotriva bolsevicilor si unii au luptat prin munti dar au fost ucisi.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 13:17
  86.124.200.***
  " Desigur ca da "...Atelier de creat: gogonele in saramura, varza murata, gogosari la borcane, gem de prune, gratarele sambata si duminica...o tablita, o barfia mica cu vecinu de la trei...Omul care a inventat "atelierul de creatie" in garajul comunist cu autorizatie de la primul primar spagar al Galatiului..
  15
  30
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 12:32
  5.2.205.***
  Fara suparare dar degustarea de tuica si muraturi nu se cheama cercetare.
  18
  27
  Raportează
 • postat de Georgel
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 11:46
  45.154.255.***
  De ce vă lăsați manipulați de niște funcționari publici care au semnat cu amândouă mâinile autorizațiile de construire ordonate de Durbacă, iar acum ”usturoi n-au mâncat, gura nu le miroase”. Ba vă mai și împuie capul cu aberația ilegală că garajele ar fi ”construcții provizorii”. Păi dacă sunt provizorii, de ce nu le demolează și pe cele din curțile oamenilor?

  Mai bine vedeți că nu demolarea acestor construcții e adevărata lor problemă, majoritatea într-adevăr niște ”mizerii arhitecturale”, ci abordarea și rezolvarea corectă a problemei tuturor construcțiilor hidoase de cartier și care are o cu totul altă soluție normală, omenească și care ar mulțumi pe toată lumea.

  Și anume, demolarea lor, desigur, dar nu în mod barbar ca acum, ci conform Constituției cu justă despăgubire pentru proprietatea privată numită ”construcție garaj”, nu însă și pentru terenul proprietate publică de dedesubt. Și, în niciun caz, cetățeanul deținător să fie pus la zid și obligat să mai plătească acum și demolarea, după ce ani de zile a fost plătitor conștiincios de chirii și impozite legale!
  22
  21
  Raportează
 • postat de rocky
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 10:44
  85.186.96.***
  Acum, fara suparare, primaria l-a instiintat, nu s-a conformat, deci primaria are dreptate. Asa ca, sigur va pierde procesul.
  Probleme de genul asta apar din cauza ca unii dintre semenii nostri inca se mai cred in comunism, ca statul trebuie sa le dea, statul trebuie sa le ofere... Nu oameni buni, asemenea activitatii personale fac parte din mediu privat, unde ca sa te desfasori trebuie platit chirie intr-o locatie privata sau iti achizitionezi un amplasament nou pe un domeniu privat care nu va face pe viitor subiectul unor investitii locale. Omul neavand banii si invocand trecutul sau ocupational inclusiv de "mare inventator" (bravo lui) a sperat ca poate sa-si desfasoare activitatea in continuoare pe un domeniu public care viza dezvoltarea unei parcari auto de catre autoritati. Dar uite ca nu se poate si repet, primaria are dreptate. Dar unii dintre noi nu intelegem asta, din pacate!
  11
  30
  Raportează
 • postat de Pavel
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 10:07
  82.208.137.***
  Orasul trebuie sa fie redat galatenilor, asa cum a fost gandit in anii 60.Astept un primar cu viziune si curaj sa asaneze toata mizeria ,,arhitecturala"cu care ne-am ales de pe urma fostului primar Durbaca.Din pacate nostalgia cotetului de la tara, ne tine ancorati in neputinta de a schimba ceva...
  10
  64
  Raportează
 • postat de Paul
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 09:47
  89.136.184.***
  Nenea asta, pare a fi un procesoman, la o simpla cautare pe portalul instantelor.
  Pentru el, toata lumea face nedreptati, auzi la el atelier de creatie. Oare nu era depozit?
  Acum zona arata frumos, locuri de parcare destule, fata de dughenele de garaje si ateliere de creatie care ocupau domeniul public fara nicio noima.
  10
  60
  Raportează
 • postat de Razzy
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 09:37
  91.217.203.***
  Hai bre, lasati-ne cu autonumitii "inventatori". A inventat focul sau apa calda ? Ce tot atatea discutii si reclamatii si pretinse abuzuri spune acest cetatean ca a facut Primaria ? Avea drept de proprietate asupa terenului de sub garaj ? Nu stia ce regim au acestea si ca mai devreme sau mai tarziu urmeaza a fi demolate ? Exact la Viata Libera a venit sa-si spuna problema, mai degraba incerca la rubrica anunturi hale de inchiriat sau de vanzare decat sa faca discutii inutile... Sunt apolitic pt cei carcotasi si am remarcat din intamplare ce bine arata acum zona din spatele agentiei CFR, nu poti spune ca este un regres ! Weekend placut va doresc !
  11
  52
  Raportează
 • Vineri, 22 Ianuarie 2021 09:18
  188.24.192.***
  Bai carol.
  nu esti singurul care nu stie ce este un comunist...dar prin definitie este impotriva furtului de munca.
  Nu mai bine aflam ce sunt comunistii si apoi dam vina pe extraterestri si comunisti???
  27
  13
  Raportează
 • postat de Gălățean
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 07:16
  89.136.7.***
  Domnule „Carol”, comuniștii l-au apreciat pe Aurel Cocu. Invențiile lui au scutit țara de efort valutar, au modernizat instalații și au creat locuri de muncă. Acum, „omul nou” creat de societatea „capitalistă” are ce are cu d-l Cocu pentru că societatea „capitalistă” originală din România nu mai are nevoie de oameni ca d-l Cocu.
  36
  18
  Raportează
 • postat de Gălățean Pribeag
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 06:19
  139.28.38.***
  Cavoul roman este înconjurat de construcții cu caracter provizoriu. Terenul mai este în proprietatea publică a municipiului Galați? Pentru că acolo s-au ridicat construcții cu etaj, ce nu par a avea caracter provizoriu.
  4
  44
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 05:48
  109.166.134.***
  Atitudinea tipica a functionarului fata de omul normal "SICTIR"
  37
  18
  Raportează
 • postat de Robert G
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 02:43
  185.53.198.***
  @carol, era o mizerie, nu atelier de cercetare.
  Știi cum era înainte și cum este acum? Habar n-ai!
  Întreabă și oamenii din zonă să vezi câtă cercetare se făcea acolo!
  Subiectul de cercetare era ” câtă mizerie și zgomot poate suporta un vecin”.
  10
  43
  Raportează
 • postat de Paval
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 00:51
  89.136.0.***
  Cel mai probabil cocu a votat permanent cu cine trebuia pentru a valorifica ilegalacel spatiu. De ce nu inventeaza si o modalitate de a pastra in debara si balcon ceea ce depozita in spatiul comunitatii achitand te miri ce. Daca tot este inventator sa inventeze ceva util pentru toti atarnatii de garaje depozite de muraturi din Galati. Am ajuns in tara pentru un eveniment si am vazut ca parcarea din fata blocului este taxata abuziv de ecosal fara sa fi bagat un ban in amenajare. Un vecin binevoitor/milos mi-a spus ca are un garaj de inchiriat cu 1000 ron/luna,afland ca nu stau decat 18 zile, iar el baga loganul intr-o parcare din apropiere. Culmea a fost ca dupadoua zile a mai venit un vecin care a afirmat ca el este de fapt proprietarul terenului pe care era garajul si trebuie sa-i dau lui banii, nu celui c avea garajul acolo. Ba respectivul cand i-am spus sa-si vada de treaba, a amenintat ca ma va "rezolva" el fiind angajat la prefectura sau primarie. Noroc ca nu am dat bani celor doi excroci, apeland la bunavointa unor chiriasi de pe str. Carnabel, care pentru doua saptamani mi-au cerut doar 50 ron in garaj incalxit.
  O camera de luat vederi pusa pe un bloc din zona sediului Renel de la Baia Comunala (pusa de un vecin pentru protectia masinii), arata ca din aproximativ 50 de garaje din zona, in trei luni au fost miscate/introduse 6 masini. Celelate au alta destinatie avand chiar tufe de iarba perena in zona usilor. Sa nu mai spunem de chiriasii sau chiar proprietarii de garaje care tin masinile in parcarea anexa str. Basarabiei, iar sptiile le inchiriaza posesorilor de tigai de lux scoase doar in concediu, deoarece au masini de serviciu pentru dus sotia la serviciu si copiii la scoala. Daca doriti confirmare intrebati si la fostul director al loteriei din Galati, care a oferit garajul detinut in zona (si deasmenea revendicat de catre functionarul public) fara pretentii, unor nevoiasi fara adapost.
  14
  39
  Raportează
 • postat de carol
  Vineri, 22 Ianuarie 2021 00:08
  89.137.230.***
  Comunistii nu suporta oamenii destepti, inventatorii, savantii, specialistii din toate domeniile, cercetatorii. Ei fac ce au facut si acum 50 ani numai ca acum sunt fii lor la putere. Conduc politic, fura, distrug, jefuiesc, pun taxe , impozite, biruri, iau munca ta si banul muncit.
  98
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.