Electrocentrale Galați, victorie tardivă împotriva ANAF. Proces câștigat la Înalta Curte

Electrocentrale Galați, victorie tardivă împotriva ANAF. Proces câștigat la Înalta Curte
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Fostul producător de energie și abur industrial Electrocentrale SA Galați, aflat în faliment, a câștigat definitiv în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul prin care a cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) rambursarea a 45,7 milioane de lei, reprezentând TVA plătită la stat aferentă facturilor neachitate emise pentru agentul termic livrat fostului operator al serviciului centralizat de încălzire din Galați, Apaterm. Este o victorie, foarte probabil, tardivă pentru Electrocentrale, banii respectivi urmând să ajungă în conturile creditorilor săi.

ANAF, prin DGRFP Galați - AJFP Galați, a emis decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru suma de 45.742.571 lei. Suma a fost încasată în contul de insolvență în data de 1 februarie 2021. După întocmirea tabelului definitiv consolidat de creanțe și reținerea cheltuielilor de procedură aferente acestei sume încasate, lichidatorul judiciar va proceda la distribuirea diferenței către creditorii înscriși în tabel", se arată într-un document al administratorului judiciar al Electrocentrale Galați, citat de site-ul Profit.ro.

”Este o creanță recuperată. Probabil că din cauza sumei mari, ANAF a încercat să facă tot posibilul pentru a nu o plăti. Suntem în lichidare, probabil că cea mai mare parte a banilor se va duce către creditori”, a declarat pentru ”Viața liberă” Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

”Din păcate, nu am putut să recuperăm suma aceea mare de la Apaterm, de 339 milioane de lei. Nu mai avem ce face în această privință. Gândiți-vă că acea sumă este aproximativ egală cu cifra de afaceri a societății noastre pe doi ani. Deci, nu ni s-a plătit absolut nimic din tot ce am vândut timp de doi ani. Este, efectiv, o risipă, din punctul acesta de vedere. Și să ajungem noi în insolvență, și apoi în faliment, este frustrant. În anii 2014-2015, am pornit de la o pierdere de aproximativ 50 milioane de lei... Nu au fost scandaluri la noi, ne-am restrâns activitatea, oamenii au primit salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. Totuși, am reușit să ajungem la zero, în condițiile în care nici nu am mai livrat termie către oraș. Gândiți-vă ce am fi putut face cu acei bani de la Apaterm. Ne puteam retehnologiza, puteam accesa fonduri europene. Când Electrocentrale ajunge în insolvență având datorii de 200 de milioane și având de recuperat 400 de milioane, e revoltător! Și cu oameni disponibilizați într-un oraș ca Galațiul, cu foarte puține oportunități”, ne-a mai spus administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

În noiembrie anul trecut, Tribunalul Galați a dispus deschiderea procedurii generale de faliment împotriva Electrocentrale, acceptând astfel atât cererea depusă de administratorul judiciar al companiei, cât și pe cea a Romgaz, principalul creditor al societății. Anterior, planul de reorganizare, care prevedea convertirea în acțiuni a datoriilor companiei gălățene către principalul său creditor, Romgaz, a fost respins de acționarul unic Electrocentrale Grup, astfel că varianta cu restructurarea Electrocentrale a picat definitiv.

Se pare însă că bătălia juridică nu este încheiată. Electrocentrale a făcut apel la decizia de intrare în faliment, argumentând că decizia instanței a fost ilegală, întrucât a fost luată și la cererea Romgaz, care nu ar fi avut dreptul să o formuleze în modalitatea în care a făcut-o. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.

Citit 4446 ori Ultima modificare Marți, 16 Martie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.