Electrocentrale Galați, victorie tardivă împotriva ANAF. Proces câștigat la Înalta Curte

Electrocentrale Galați, victorie tardivă împotriva ANAF. Proces câștigat la Înalta Curte
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Fostul producător de energie și abur industrial Electrocentrale SA Galați, aflat în faliment, a câștigat definitiv în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul prin care a cerut Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) rambursarea a 45,7 milioane de lei, reprezentând TVA plătită la stat aferentă facturilor neachitate emise pentru agentul termic livrat fostului operator al serviciului centralizat de încălzire din Galați, Apaterm. Este o victorie, foarte probabil, tardivă pentru Electrocentrale, banii respectivi urmând să ajungă în conturile creditorilor săi.

ANAF, prin DGRFP Galați - AJFP Galați, a emis decizia de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru suma de 45.742.571 lei. Suma a fost încasată în contul de insolvență în data de 1 februarie 2021. După întocmirea tabelului definitiv consolidat de creanțe și reținerea cheltuielilor de procedură aferente acestei sume încasate, lichidatorul judiciar va proceda la distribuirea diferenței către creditorii înscriși în tabel", se arată într-un document al administratorului judiciar al Electrocentrale Galați, citat de site-ul Profit.ro.

”Este o creanță recuperată. Probabil că din cauza sumei mari, ANAF a încercat să facă tot posibilul pentru a nu o plăti. Suntem în lichidare, probabil că cea mai mare parte a banilor se va duce către creditori”, a declarat pentru ”Viața liberă” Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

”Din păcate, nu am putut să recuperăm suma aceea mare de la Apaterm, de 339 milioane de lei. Nu mai avem ce face în această privință. Gândiți-vă că acea sumă este aproximativ egală cu cifra de afaceri a societății noastre pe doi ani. Deci, nu ni s-a plătit absolut nimic din tot ce am vândut timp de doi ani. Este, efectiv, o risipă, din punctul acesta de vedere. Și să ajungem noi în insolvență, și apoi în faliment, este frustrant. În anii 2014-2015, am pornit de la o pierdere de aproximativ 50 milioane de lei... Nu au fost scandaluri la noi, ne-am restrâns activitatea, oamenii au primit salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. Totuși, am reușit să ajungem la zero, în condițiile în care nici nu am mai livrat termie către oraș. Gândiți-vă ce am fi putut face cu acei bani de la Apaterm. Ne puteam retehnologiza, puteam accesa fonduri europene. Când Electrocentrale ajunge în insolvență având datorii de 200 de milioane și având de recuperat 400 de milioane, e revoltător! Și cu oameni disponibilizați într-un oraș ca Galațiul, cu foarte puține oportunități”, ne-a mai spus administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa.

În noiembrie anul trecut, Tribunalul Galați a dispus deschiderea procedurii generale de faliment împotriva Electrocentrale, acceptând astfel atât cererea depusă de administratorul judiciar al companiei, cât și pe cea a Romgaz, principalul creditor al societății. Anterior, planul de reorganizare, care prevedea convertirea în acțiuni a datoriilor companiei gălățene către principalul său creditor, Romgaz, a fost respins de acționarul unic Electrocentrale Grup, astfel că varianta cu restructurarea Electrocentrale a picat definitiv.

Se pare însă că bătălia juridică nu este încheiată. Electrocentrale a făcut apel la decizia de intrare în faliment, argumentând că decizia instanței a fost ilegală, întrucât a fost luată și la cererea Romgaz, care nu ar fi avut dreptul să o formuleze în modalitatea în care a făcut-o. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 17 martie.

Citit 4142 ori Ultima modificare Marți, 16 Martie 2021 00:06

3 comentarii

 • postat de JUSTIŢIARUL
  Luni, 15 Martie 2021 13:36
  81.12.149.***
  1. Justiţia în România se mişcă foarte greu, mai ales în procesele care se cer rezolvate cu celeritate când e vorba de decizii importante privind viaţa oamenilor sau a unor companii aflate în insolvenţă;
  2. Sistemul de încălzire centralizat al Galaţiului a fost pus pe butuci din cauza decidenţilor politici, de la A la Z, atât de primarii care au condus oraşul, cât şi de directorii numiţi politic în diversele companii de stat!
  1
  13
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Luni, 15 Martie 2021 12:35
  86.34.180.***
  Nu inteleg de unde au bani de procese cu Statul si de ce nu au facut exact cum intreaba f bine @dgi?
  3
  8
  Raportează
 • postat de dgi
  Luni, 15 Martie 2021 11:18
  81.196.245.***
  De ce nu ati modernizat pana in 2014-2015? Ati jefuit de pe pozitii de forta avand ANRE si politicieni in spate ani la randul si pe Apaterm si pe locuitorii Galatiului. Ati bagat pe gatul acestora energie pe care nu o doreau fara justificare cerand bani cu nemiluita. Ati oprit mereu vara furnizarea apei calde si ati conditionat pornirea incalzirii de plata in avans. Chiar daca unii locatari nu au putut plati cateodata, sunteti totusi autorii morali ai inchiderii sistemului de termoficare. Cu un randament de sub 40% nu puteati oferi peformanta la pret. Domnule Mustafa, prezentati numai ce va convine, ca intotdeauna. Pacat de salariati.
  3
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.