Fostul deputat Florin Pâslaru, condamnat pentru promisiuni mincinoase. Trafic de influență pentru alocarea de bani publici

Fostul deputat Florin Pâslaru, condamnat pentru promisiuni mincinoase. Trafic de influență pentru alocarea de bani publici
Fost deputat de Galați, acuzat de șmenuri pentru fonduri publice
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Doi ani de închisoare cu suspendare este pedeapsa pe care fostul deputat PSD de Galați Florin Pâslaru a primit-o după ce și-a negociat vinovăția cu procurorii anticorupție, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influență. Pâslaru și-a pus influența la bătaie pentru a promite alocarea preferențială a unor fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar singurul rezultat concret care  a reieșit din "afacerea" pusă la cale cu un alt parlamentar a fost un împrumut cerut de Pâslaru pentru rezolvarea unor afaceri personale.

Faptele pentru care fostul deputat PSD de Galați Florin Pâslaru a intrat în vizorul procurorilor Anticorupție de la DNA Pitești s-ar fi petrecut în cursul anului 2018, iar locul unde s-au purtat negocierile pentru niște servicii pe care politicianul gălățean a promis că le poate face în schimbul unui comision a fost chiar sediul Legislativului. Acolo, au susținut anchetatorii, dar și Pâslaru, prin acordul de recunoaștere prin care avea să își asume vinovăția în schimbul unei pedepse mici și fără executare, PSD-istul gălățean i-ar fi promis unui parlamentar, al cărui nume nu a fost făcut public, îl poate ajuta să obțină, pentru anumite primării din județele Vâlcea și Argeș, fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La acel moment, Pâslaru era consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților și i-a garantat deputatului că o să rezolve alocarea banilor pentru că are o relație foarte bună, atât personală, cât și de partid, cu secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării care se ocupă de PNDL. Promisiunile ar fi fost întărite și trei luni mai târziu, în august, când cei doi s-au reîntâlnit în Parlament. Atunci, Pâslaru i-ar fi primis deputatului interesat de alocarea banilor că "proiectele vor fi aprobate și că se vor semna contractele de finanțare în cel mai scurt timp".

15.000 de euro, pentru TV Galați

Aparent fără nicio legătură cu înțelegerea privind fondurile publice, Pâslaru i-a cerut, cu acea ocazie, un împrumut de 15.000 de euro colegului său, pentru a-și moderniza studioul de televiziune de la Galați, promițând că-i va restitui banii până la finele anului 2018. Deputatul a fost de acord să îi dea 10.000 de euro, bani pe care i-ar fi avut strânși din economii personale, insistând totodată, la presiunile primarilor care așteptau banii, ca Pâslaru să își onoreze promisiunile. Acesta l-a asigurat că totul va fi bine, și "dacă va fi nevoie, va interveni chiar și la ministru". Nu ar fi omis, totuși, să îi amintească deputatului-intermediar că, în cazul în care banii vor ajunge la primăriile vizate, să primească și el o parte.

Primarii au rămas cu buza umflată

Făgăduielile fostului deputat gălățean au rămas fără niciun rezultat până la finele anului 2019. Banii din fondurile publice nu au ajuns la primăriile din Vâlcea și Argeș și nici banii împrumutați pentru televiziune nu îi fuseseră restituiți deputatului-intermediar de către Pâslaru, conform înțelegerii din vara lui 2018. În schimb, politicianul de la Galați continua să îi promită colegului său că problema se va rezolva, "întrucât el este în continuare președinte al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), deși conducerea Comisiei de Strategie și Prognoză fusese schimbată".

Sătul de promisiuni, parlamentarul i-a cerut lui Pâslaru să îi dea înapoi banii împrumutați. Abia pe 1 decembrie 2019, la un hotel din Râmnicu Vâlcea, Pâslaru i-a remis acestuia 9.000 de lei, urmând ca până pe 10 ianuarie 2020 să îi dea și restul, până la 10.000 de euro. "De asemenea, Florin Costin Pâslaru a dat asigurări că primăriile de care deputatul e interesat vor primi finanțare prin FDI și că acest lucru se datorează intervențiilor lui, pretinzând în schimb, în repetate rânduri, o parte din beneficiile financiare obținute de acesta pentru situația în care proiectele vor fi aprobate, inclusiv să fie scutit să mai restituie restul sumei de bani datorate martorului", au arătat anchetatorii DNA.

Pus sub acuzare pentru trafic de influență, Florin Pâslaru a ales calea scurtă de rezolvare a problemei. A acceptat semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției, prin care și-a asumat integral faptele și succesiunea acestora, primind în schimb doi ani de închisoare cu suspendare. Acordul, semnat în fața unui procuror al DNA Pitești, a fost inițial respins de magistrații Tribunalului Vâlcea, dar confirmat, ulterior, la Curtea de Apel Pitești. Sentința este definitivă.

Citit 8803 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Mai 2021 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.