Lunca Joasă a Prutului Inferior - afacere vopsită ecologic

Lunca Joasă a Prutului Inferior - afacere vopsită ecologic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior - aşa a fost denumită şi delimitată una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului nostru.

Lunca Prutului a devenit astfel o zonă cu regim special. Teoretic vorbind, măsura este una lăudabilă, însă felul în care s-a înţeles că se face protejarea Luncii este o controversă de la un capăt la celălalt.

În ediţia de astăzi vă prezentăm doar o mică parte din ceea ce au înţeles administratorii zonei că înseamnă protecţie - este vorba despre o taxă pe care doar unii dintre cei care vor trece pe acolo trebuie să o plătească. Fac excepţie de la regulă membrii asociaţiei-administrator.

Administrare cu clopoţei

Povestea care stă însă în spatele acestei iniţiative, de altfel îmbrăcată frumos, duhneşte de la o poştă a afacere.

După ce, vreme de mulţi ani, Lunca Prutului a fost în grija Agenţiei de Mediu, zona a fost atribuită de curând, printr-o licitaţie, Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, o entitate condusă de către controversatul personaj politic Ion Ştefan, fost reprezentant de frunte al Partidului Conservator, care a încercat apoi politica cu degetul şi la PER, pentru ca în cele din urmă să aterizeze în zona democrat-liberală, aflată acum la guvernare.

Dincolo de abilităţile politice ale lui Ion Ştefan, trebuie spus că odată cu preluarea de către AJPS în administrarea Luncii Prutului Inferior (o fâşie de 145 de kilometri care se întinde pe tot cursul Prutului din Galaţi şi  care include 4.925 de hectare de bălţi, lacuri, mlaştini şi 2.627 de hectare de pădure) au apărut şi nemulţumirile.

Cele mai multe fac referire la o taxă pe care conducerea AJPS s-a grăbit să o anunţe înainte de a ridica un pai în aria protejată. Cum ar urma să fie folosiţi banii din această taxă?

Ion Ştefan susţine că se va înfiinţa un fond care va fi utilizat pentru crearea de puncte de informare, dar şi pentru plata cheltuielilor cu întreţinerea parcului natural.

Taxă discriminatorie?

„Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi, în calitate de administrator al zonei respective, intenţionează să instituie o taxă pentru cei care intenţionează să treacă prin zona declarată parc natural, fie că este vorba despre turişti, fie despre pescari”.

„Desigur, vor exista beneficii, şi mi se pare normal să fie aşa, pentru cei care sunt membri ai asociaţiei noastre”, ne-a spus dezinvolt preşedintele AJPS Galaţi.

Din start, o astfel de decizie naşte nemulţumiri şi reacţii adverse puternice, iar măsura este catalogată ca fiind una abuzivă de către toţi posesorii de permise de pescuit, dar şi de către asociaţiile de specialitate.

Nemulţumirea pare a fi însă una justificată, iar argumentele celor nemulţumiţi sunt determinate de faptul că o taxă nu poate fi aplicată preferenţial, iar dacă ar trebui plătită, atunci să o plătească toată lumea. 

Cu alte cuvinte, AJPS Galaţi îşi scorneşte privilegii şi sugrumă celelalte asociaţii de pescari care funcţionează în Galaţi.

Deşi decizia nu a fost aplicată încă de către asociaţia psihologului Ştefan, şi nici nu se cunoaşte valoarea exactă a taxei, instituirea acesteia devine, odată cu declaraţia sa, o certitudine.

Să crape concurenţa!

Cei care obţin un permis de pescuit, fiind membri ai unei asociaţii de specialitate, au deja un drept legitim în zonă, pe care nici o asociaţie, fie ea şi una apropiată conjunctural de partidul aflat la guvernare, nu îl poate îngrădi.

Altfel spus, dreptul de a arunca băţul în baltă este deja unul obţinut şi taxat, iar o altă taxă care, başca, e una aplicată preferenţial, ilustrează deja o istorie cu parfum de abuz - acest lucru s-a înţeles din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţi ai conducerii celorlalte asociaţii de pescari din Galaţi.

Cei de la AJPS Dunărea Galaţi consideră această taxă ca fiind una total abuzivă şi discriminatorie.

Mai mult, conducerea asociaţiei a declarat pentru „Viaţa liberă” că ar trebui luat în calcul şi un conflict de interese în acest caz, asta câtă vreme o asociaţie de pescari administrează o zonă declarată parc natural.

La rândul lor, cei de la AJVPS, cea mai cunoscută asociaţie de specialitate din Galaţi, consideră că măsura de limitare a accesului pescarilor în zonă poate fi considerată una abuzivă şi ilegală.

Zona unora, proprietatea altora

O altă ciudăţenie care trebuie consemnată este aceea că, în aria intitulată parc natural şi care ţine de la Cotul Pisicii (recunoscută de către pescarii gălăţeni cu numele de Scurta) şi până mai sus de Vădeni, la limita de nord a judeţului nostru, se află mai multe bălţi private.

Activitatea acestora ar putea fi sugrumată, asta pentru că dincolo de taxa pe care pescarii ar achita-o proprietarilor de baltă, mai trebuie să scoată din buzunar şi bani pentru birul născocit de către asociaţia psihologului Ştefan.

Vom reveni însă în ediţiile viitoare ale ziarului nostru cu reacţii ale proprietarilor (nu doar ale celor care administrează bălţi) din parcul natural. 

Citit 1678 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.