Curier juridic - Concediu pentru creşterea copilului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Dacă o salariată cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a intrat în concediu pentru creşterea copilului înainte să înceteze acesta, este corect să considerăm că se suspendă contractul iar la întoarcerea din concediul de creştere a copilului trebuie să presteze o perioadă de muncă egală cu timpul rămas de la suspendare până la împlinirea termenului contractului?”, ne întreabă un cititor.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, contractul individual de muncă încheiat pe durată determinată încetează la data expirării termenului pentru care a fost încheiat, neavând importanţă dacă a intervenit anterior acestui termen concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Nu este obligată persoana căreia i s-a suspendat contractul individual de muncă pe durată determinată să lucreze, după încetarea concediului pentru creşterea copilului, proporţional cu perioada acestuia, prelungindu-se astfel termenul de încetare a contractului individual de muncă.

Precizăm şi că suspendarea contractul individual de muncă nu este imputabilă salariatei, aceasta neputând fi obligată să plătească despăgubiri pentru perioada nelucrată.

Vârsta de pensionare

„Având în vedere Legea nr. 49/2010, aş dori să ştiu când încetează contractul individual de muncă dacă intervine suspendarea acestuia (concediu medical) pentru un salariat care îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă şi lucrează în condiţii deosebite?”, întreabă domnul D. Pop.

Lit. d) a art. 56 din Codul muncii s-a modificat şi s-a completat prin art. IV. pct. 1 din Legea nr. 49/2010 privind unele măsuri în domeniul muncii şi asigurărilor sociale, astfel:

“Contractul individual de muncă existent încetează de drept… la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârsta standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare”.

Observăm că noile dispoziţii nu fac referire la reducerea vârstei standard pe baza grupelor de muncă (muncii în condiţii deosebite sau speciale), deci pensionarea pentru limita de vârstă pe baza reducerii vârstei standard este facultativă, cu consecinţa încetării contractului individual de muncă la data primirii deciziei de pensionare pentru limita de vârstă pe baza reducerii vârstei standard de pensionare.

Precizăm că dacă nu se pune problema reducerii vârstei standard, şi sunt îndeplinite condiţiile stipulate la lit. d) a art. 56 din Codul muncii, nu are importanţă dacă anterior intervine o situaţie de suspendare a contractului individual de muncă pentru concediu de incapacitate de muncă - aceasta nu va prelungi termenul încetării contractului individual de muncă.

Citit 777 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.