Taxa radio-tv pentru firme, anulată de Înalta Curte

Taxa radio-tv pentru firme, anulată de Înalta Curte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Veşti bune pentru firmele gălăţene şi nu numai. O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le dă dreptate administratorilor de firme care s-au plâns în repetate rânduri că sunt obligaţi să plătească taxa radio-tv, deşi nu deţin astfel de aparate.

Decizia 607, dată pe 3 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a anulat art 3. din Hotărârea Guvernului nr. 977 şi 978, articole în care se stabileşte plata taxei radio-tv de către toate persoanele juridice.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial şi trebuia să intre în vigoare încă de pe 9 mai. „La astfel de decizii, părerile sunt împărţite. Unii spun că se aplică doar celui care a acţionat în judecată, alţii că se aplică tuturor.

În teorie, în momentul în care o astfel de decizie este publicată în Monitorul Oficial, ea produce efecte pentru toată lumea. Repet, interpretările sunt diferite.

La fel a fost şi cu decizia privind pensiile militarilor. În cazul în care Guvernul nu a dat o altă decizie, cele două hotărâri, 977 şi 978 din 2003, care prevăd plata taxei radio-tv pentru persoanele juridice, sunt anulate prin decizia luată la Curtea Supremă”, ne-au explicat magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Facturile merg pe drumul lor

La teorie am stat tot timpul bine. Mai rău a fost cu practica. Şi în acest caz, practica ne omoară. Directorul Agenţiei de Furnizare a Energiei Galaţi, Ioan Fânaru, ne-a spus că „firmele sunt facturate la fel ca şi până acum în ceea ce priveşte taxa radio-tv.

Am avut mai multe solicitări din partea firmelor gălăţene şi am cerut, la rândul nostru, o lămurire. Am primit răspuns şi ni s-a comunicat că hotărârea de la Înalta Curte se aplică punctual firmei care a dat Guvernul în judecată şi nu tuturor. Aşa că se facturează în continuare conform Hotărârilor de Guvern 977 şi 978 din 2003. Aşa spune legea, aşa facem şi noi”.

„Refuz să plătesc taxa tv”

Taxa radio-tv este trecută pe factura de la Electrica şi are o valoare de 25 lei (10 lei pentru radio şi 15 lei pentru tv). Suma nu este mare, dar administratorii de firme sunt nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să achite aceşti bani degeaba. „Îmi vine pe factura de la lumină această taxă.

Recunosc şi am recunoscut întotdeauna că am radio la firmă şi este normal să plătesc taxa. Dar, televizor nu am şi nu înţeleg de ce să achit 15 lei pe lună pentru acest serviciu. Am hotărât de mult timp să nu o mai achit, aşa că atunci când îmi plătesc lumina achit factura fără această taxă. Acum îmi vin şi penalităţi pentru această taxă neplătită”, ne-a spus administratorul unei firme gălăţene.

Un alt administrator, o altă firmă, o altă practică, dar aceeaşi părere: „Nu sunt de acord să o plătesc, dar ce pot să fac? Cu cine să mă cert?  Vine pe factură şi trebuie să o achit. Nu vreau să am probleme cu nimeni, mai ales cu statul”.

Aşadar, în România noastră cea de toate zilele, mai adăugăm pe lista problemelor încă una. Trebuie să recunoaştem că nu este prima dată când o decizie a Curţii Supreme de Justiţie nu este respectată. Şi, să nu uităm, vorbim despre o decizie publicată în Monitorul Oficial al României.

Poate că guvernanţii noştri aşteaptă că toate firmele româneşti să introducă astfel de acţiuni în instanţă. Şi atunci, într-o astfel de situaţie, când instanţele de judecată se vor plânge că au mult prea multe acţiuni, se va ţine cont de o decizie cu efect opozabil erga omnes (pentru toată lumea).

Citit 2288 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.