Pistoale de jucărie, transformate în arme mortale

Pistoale de jucărie, transformate în arme mortale
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Regimul restrictiv de autorizare pentru deținerea de armament, adoptat în multe țări europene, le-a dat idei traficanților internaționali, care au găsit o modalitate de a pune în circulație astfel de bunuri, cu eludarea prevederilor legale. Astfel, transformarea armelor cu regim mai facil de deținere și comercializare, de genul airsoft sau pentru semnalizare, în arme letale și mai apoi punerea lor în circulație la adăpostul titulaturii originale este o situație cu grad ridicat de risc, consemnată de polițiile europene pe parcursul anului 2021.

În zona de sud-est a Europei, ar fi vorba de rețele care au acționat pe ruta Bulgaria - Macedonia de Nord - România. Operațiunea "Conversus", demarată în scopul scoaterii din circuitul ilegal a armelor neletale care se pot modifica în arme letale, precum și combaterii traficului ilicit cu acestea, a dus la confiscarea a peste 1.500 de arme letale și neletale, deținute ilegal. Aproape 300 dintre acestea au fost descoperite în România, ca urmare a peste o sută de percheziții domiciliare.

"Armele neletale, precum pistoalele care folosesc cartușe cu gaze, convertite în arme letale, reprezintă una dintre categoriile cele mai frecvent întâlnite în cauzele instrumentate. Acestea au fost importate în Uniunea Europeană și procurate legal, la costuri reduse, de la comercianți autorizați din țări cu un regim de autorizare mai relaxat, înainte de a fi deturnate în circuitul ilegal, prin traficarea în alte state, unde au un regim restricționat, fiind supuse autorizării", au precizat polițiștii români din structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, la finalul operațiunii.

Citit 2000 ori Ultima modificare Duminică, 30 Ianuarie 2022 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.