O asociație umanitară a învins în instanță impozitarea abuzivă

O asociație umanitară a învins în instanță impozitarea abuzivă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Peste 60.000 de euro ar fi fost suma uriașă pe care o asociație umanitară din județul Galați ar fi trebuit să o plătească în baza unor acte emise de Primăria Nicorești, cu titlu de impozite retroactive pe clădiri, terenuri și mijloace de transport și fără o fundamentare legală, cum aveau să aprecieze judecătorii. Organizația, care are în grijă zeci de persoane cu handicap grav, a atacat în instanță somațiile, însă abia în ultima cale de atac, la Curtea de Apel, a obținut câștig de cauză.

Aproape doi ani au trecut de când pe adresa Asociației "Bunul Samaritean" din Nicorești au fost emise două decizii de impunere, prin care reprezentanții organizației erau anunțați, "peste noapte", că erau datori la bugetul local cu o sumă astronomică, reprezentând impozite pe imobile și mijloace de transport, la care se adăugau penalități uriașe. În jur de 60.000 de euro ar fi reprezentat datoria totală pe care "Bunul Samaritean", fundație care are în grijă zeci de persoane defavorizate, copii și oameni cu handicap grav, care nu se pot întreține singuri, ar fi trebuit să o achite, în ciuda faptului că până la acel moment Primăria le eliberase doar certificate care îi atestau ca nefiind datori.

Primarul din Nicorești, Ionel Boghiu, a explicat atunci că cele două acte sunt justificate, deși niciunul nu prevedea temeiul legal pentru care era imputată plata datoriilor și nici perioada aferentă, ceea ce se presupunea că deciziile fuseseră emise retroactiv pe ultimii 15 ani, de când exista asociația. Edilul a justificat scutirea de impozitare până la acel moment printr-o "diferită interpretare a legii" din partea celor care ar fi trebuit să solicite plata impozitelor și vedea în cele două adrese emise una după alta, la începutul lunii mai 2019, o legitimă remediere a situației.

Reprezentanții asociației "Bunul Samaritean" nu au fost deloc de acord cu acest lucru şi s-au adresat justiției, cerând anularea celor două acte administrative. Procesul deschis de fundație împotriva deciziei emise de Primăria comunei Nicorești, la secția de Contencios Administrativ a Tribunalului Galați, a avut doar parțial rezultatul scontat. Din totalul debitului imputat retroactiv asociației, instanța a anulat decizia de impunere doar în privința penalităților. Au fost șterse datorii în valoare de 81.358 de lei, conform hotărârii pronunțate în luna februarie a anului trecut. Chiar și așa, rămânea de plătit o datorie de peste 360.000 de lei, reprezentând taxele și impozitele pe clădiri și terenuri și penalitățile acumulate între timp. La acel moment, asociația se vedea în pericol de a-și închide porțile și chiar începuse să își doneze o parte din proprietăți, cerând totodată ajutor public pentru a strânge bani să plătească datoriile.

Curtea de Apel, instanța superioară, avea însă să răstoarne total soarta procesului. Completul de apel a considerat că impozitele fuseseră imputate abuziv, în condițiile în care legea prevede clar că asociațiile umanitare "sunt scutite" de plata impozitelor pe mijloacele de transport și că, de asemenea, "pot fi scutite" de dări la bugetul local pe terenuri și imobile. Mai mult, instanța de apel a taxat faptul că în cele două decizii de impunere nu era menționat temeiul legal în baza cărora se făcea imputarea retroactivă și a menționat în hotărârea emisă că nu sunt vinovați cei de la "Bunul Samaritean" de faptul că nu li s-au calculat și perceput taxe și impozite, o eventuală culpă aparținând reprezentanților Primăriei. Hotărârea este definitivă.

Citit 1920 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Februarie 2022 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.