Execuția unui cămătar costă 100.000 de euro. Pedeapsă minimă și despăgubiri uriașe în cazul crimei de la "Utimul leu"

Execuția unui cămătar costă 100.000 de euro. Pedeapsă minimă și despăgubiri uriașe în cazul crimei de la "Utimul leu"
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Justiția a tranșat definitiv cazul uciderii unui interlop din Galați, crimă comisă în vara anului trecut, în tronsonul unui bloc de la "Ultimul leu". Autorul omorului a fost trimis după gratii pentru următorii 12 ani și a fost obligat să plătească despăgubiri uriașe urmașilor victimei. Asasinatul, comis din răzbunare, a avut un impact puternic asupra opiniei publice.

La zece luni de la momentul în care un personaj cu implicații în lumea interlopă din Galați, cunoscut sub numele de Gabi Șef, sfârșea sub mai multe lovituri de cuțit în tronsonul unui bloc de la "Ultimul leu", justiția a dat verdictul definitiv. Cel care i-a curmat viața bărbatului în vârstă de 39 de ani, tată a trei copii și cunoscut cu preocupări cămătărești, a fost Armin Bălăucă, un tânăr pe atunci în vârstă de 28 de ani, care, așa cum a și recunoscut, își premeditase fapta. Pornind de la moartea fratelui său, ce ar fi fost determinată de presiunile pe care Gabi Șef le făcea asupra lui pentru achitarea unei datorii, Bălăucă a decis să se răzbune și, în seara zilei de 10 iunie 2021, l-a așteptat pe interlop în fața blocului. I-a aplicat trei lovituri de cuțit, care i-au fost fatale, acesta murind astfel în condiții asemănătoare cu cele în care a sfârșit, în 2008, fostul lider al lumii interlope gălățene, Marian Ivan.

Armin Bălăucă a fost arestat la scurt timp după incident și și-a recunoscut fapta, fiind inițial condamnat de Tribunalul Galați, în luna decembrie 2021. A primit 12 ani și 6 luni de închisoare, aproape de minimul prevăzut de lege pentru omor, faptă sancționată de lege cu închisoarea între 10 și 20 de ani sau, în cazuri foarte grave, cu închisoare între 12 și 25 de ani. A fost obligat, însă, să plătească despăgubiri substanțiale către urmașii victimei.

Zilele trecute, Curtea de Apel a soluționat și calea de atac, menținând obligațiile civile la nivelul stabilit de Tribunal. Decizia este definitivă.

100.000 de euro, costul crimei

În ipoteza în care nu deține bani sau bunuri care să fie valorificate pentru a plăti daunele fixate de judecători, lui Bălăucă îi vor trebui, teoretic, două vieți ca să muncească pentru a-și acoperi obligațiile. Asta deoarece, conform sentinței, el va trebui să achite, lunar, câte 500 de lei, pensie de întreținere pentru fiecare dintre cei trei copii minori ai victimei, până la vârsta majoratului. Tot cei trei fii ai lui Gabi Șef trebuie să primească, drept daune morale, câte 90.000 de lei fiecare. Sume consistente vor merge și către alte două părți civile din dosar, Ioan și Emilia Tanvuia. Fiecare va trebui să primească câte 15.000 de lei daune materiale și câte 60.000 de lei, daune morale. În condițiile în care Armin Bălăucă va ieși din pușcările în jurul vârstei de 40 de ani, sunt discutabile șansele ca urmașii lu Gabi Șef să fie despăgubiți, iar actul de justiție să aibă o finalitate concretă.

Citit 7554 ori Ultima modificare Vineri, 25 Martie 2022 01:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.