UPDATE: Șefii din Poliție trași pe dreapta au atacat controlul judiciar. Ce a decis instanța

UPDATE: Șefii din Poliție trași pe dreapta au atacat controlul judiciar. Ce a decis instanța
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

UPDATE 19 aprilie 2022: Fostul inspector-șef adjunct al Poliției Galați și șeful Serviciului de Investigații Criminale nu au avut șansa să afle marți,19 aprilie, dacă se vor putea întoarce la serviciu. Comisarul-șef Daniel Miron și comisarul-șef Ionuț Surugiu, suspendați din activitate după ce au fost puși sub control judiciar pentru abuz în serviciu și fals, au contestat măsura la Curtea de Apel și o eventuală anulare a deciziei procurorilor ar fi impus ca aceștia să își poată relua raporturile de muncă cu Poliția. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că judecătorii au apreciat că nu este de competența lor să soluționeze această cerere și au trimis dosarul la o instanță inferioară. Astfel, cea care va decide asupra temeiniciei solicitării celor doi ofițeri va fi Judecătoria Galați, care va trebui, după ce primește dosarul, să stabilească un nou termen de judecată. ”Declină competența soluționării plângerilor formulate, în temeiul art. 213 Cod Procedură Penală, de inculpaţii Miron Daniel şi Surugiu Ionuţ-Nelu, împotriva ordonanţei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, în favoarea Judecătoriei Galați”, se arată în soluția Curții de Apel, publicată pe portalul instanței de judecată. Decizia este definitivă.


La 24 de ore după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați au luat măsura controlului judiciar față de doi înalți ofițeri din cadrul IPJ Galați, într-un dosar penal ce cuprinde mai multe infracțiuni de serviciu, cei vizați au mers în instanță cu solicitarea anulării deciziei care îi scoate, temporar, din activitate.

Comisarul-șef Daniel Miron, fost inspector-șef adjunct al IPJ Galați, și comisarul-șef Ionuț Surugiu, fost șef al Serviciului de Investigații Criminale, s-au adresat Curții de Apel Galați cu o contestație prin care atacă măsura care îi face, pentru următoarele 60 de zile, incompatibili cu munca în Poliție.

Aspectele care au dus la luarea deciziei anchetatorilor de a-i împiedica pe cei doi să-și mai exercite profesia constau în peste 300 de acte materiale de abuz în serviciu, în formă continuată. La acestea se adaugă, pentru fostul număr 2 din Poliție, cinci infracțiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată și uz de fals, în timp ce șefului de la Judiciar i se mai impută și comiterea, pe lângă toate faptele enunțate mai sus, a infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. Totul s-a întâmplat cu ocazia întocmirii, vreme de aproape trei ani, a pontajelor prin care polițiștii erau privați de acordarea unui spor real de 175 la sută pentru orele suplimentare muncite în zilele de weekend sau sărbători legale, acestora fiindu-le plătită munca peste program cu doar 75 la sută.

Prin măsura controlului judiciar, lui Daniel Miron și lui Ionuț Surugiu le-au fost suspendate raporturile de muncă. Nu au voie să părăsească țara, să ia legătura cu polițiști de la Judiciar și cu alți inculpați sau martori din dosar, să dețină și să poarte arme.

Termenul de judecată stabilit de Curtea de Apel pentru analizarea contestației este 19 aprilie 2022.

Citit 4067 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.