Dreptate la Sfântu' Aşteaptă

Dreptate la Sfântu' Aşteaptă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Optimizarea muncii în justiţie prelungeşte termenele de judecată * Somaţiile de plată se judecă peste 10 luni * Nu se mai lucrează la număr de dosar, ci la număr de puncte *

Nimeni nu apelează la instanţă de plăcere. Cei care ajung în Palatul de Justiţie vor să îşi rezolve o problemă şi asta cât se poate de repede.  Rapiditatea cu care se rezolvă însă problemele gălăţenilor depinde de instanţa la care se depune dosarul. Cei care au cauze pe rolul Judecătoriei Galaţi au parte de multe surprize… neplăcute.

Încă de la începutul anului, dosarele nou intrate primeau termen abia în septembrie. Acum, cauzele primesc termene abia la sfârşitul lunii mai 2011.

În prima fază am crezut că este vorba doar despre o greşeală a celor care înregistrează dosarele pe portalul instanţei de judecată. Dar, după o discuţie cu preşedinta Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea, am constatat că nu este vorba despre o greşeală, ci despre un fapt real.

Judecători puţini, cauze multe

„E adevărat că se dau termene foarte lungi. Singurele dosare care primesc termene mai scurte, de două sau trei luni, sunt cele considerate  urgente: contestaţii la executare, tutela, înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii, pensiile de întreţinere. Aceste dosare sunt discutate de complete speciale şi primesc termene mai scurte. Nu e vina noastră că s-a ajuns aici”, susţine Diana Oancea.

Conducerea instanţei are explicaţii logice pentru situaţia în care se află în acest moment Judecătoria. „Suntem judecători puţini. În acest moment sunt 27 de magistraţi. Dintre aceştia, cinci, care sunt stagiari la noi, vor intra în concediu, apoi în concediu de studiu. După finalizarea concediilor, cei cinci vor merge să susţină examenul de definitivat şi, cel mai probabil, vor pleca la alte instanţe”.

Acelaşi cerc vicios ca întotdeauna: sunt dosare multe pentru că nu sunt judecători suficienţi, iar judecătorii noi fug de instanţa gălăţeană pentru că aici sunt foarte multe dosare.

Dacă anul trecut s-a dublat numărul dosarelor nou intrate, faţă de 2008, se pare că anul acesta s-au înregistrat cu 1000 de cauze mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

După muncă, răsplata

La protestul magistraţilor din 2009 s-a cerut optimizarea muncii în justiţie. Adică, judecătorii au cerut să nu mai primească toţi aceeaşi leafă, indiferent câte dosare au soluţionat. Şi aşa a apărut judecata la număr de puncte şi nu la număr de dosare.

„Sistemul cu puncte funcţionează de la începutul acestui an. Fiecare dosar primeşte un număr de puncte, în funcţie de complexitate. Un judecător trebuie să adune într-un an maxim 3.960 de puncte, ceea ce înseamnă 36 de şedinţe pe an a câte 110 puncte fiecare şedinţă. Nu mai avem voie să depăşim acest număr de puncte la o singură şedinţă”, explică preşedinta Judecătoriei Galaţi.

Pentru a înţelege mai bine cum e treaba cu punctele, Diana Oancea ne-a dat şi exemple: „Un dosar de pretenţii are alocat un singur punct, deoarece nu necesită foarte mult timp de lucru. Un dosar de partaj valorează 10 puncte, acesta necesitând mai mult timp pentru martori, administrare probe etc.”

Punct cu punct în 2011

Punct cu punct, optimizarea muncii în justiţie nu a adus decât termene foarte lungi pentru justiţiabilii din România. Conducerea Judecătoriei ştie că nici justiţiabilii, nici avocaţii nu sunt mulţumiţi de acest sistem, dar susţine că „nu e nici vina noastră că s-a ajuns aici. Am cerut mereu mai mulţi judecători la această instanţă”.

Situaţia nu este deloc roz, mai ales că somaţiile de plată, de exemplu, primesc termene din iulie 2010 tocmai în mai 2011, când abia va începe judecata.

Nu mai punem la socoteală şi termenele care se vor da după această dată, timp în care cel somat poate rezolva problema în defavoarea celui care l-a dat în judecată. Iar dacă situaţia nu se rezolvă într-un fel, la începutul lui 2011 dosarele vor primi, probabil, termene în 2012.

Ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte de a apela la instanţa de judecată. Nu de alta, dar vă pierdeţi timpul prin instanţă, iar până când se va rezolva dosarul  e posibil ca problema în sine să dispară.

Citit 879 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.