Administratorii judiciari și lichidatorii, obligați să elibereze adeverințe de vechime

Administratorii judiciari și lichidatorii, obligați să elibereze adeverințe de vechime
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Lichidatorii și administratorii judiciari ai firmelor intrate în insolvență, faliment sau lichidare vor avea la dispoziție un termen-limită de 60 de zile pentru a elibera adeverințele de vechime cerute de foștii angajați ai firmelor respective.

Această reglementare legislativă intră în vigoare odată cu modificarea și completarea Legii Arhivelor Naționale și a Codului muncii prin Legea nr. 26 din 10 ianuarie 2023, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați.  

„La articolul 29, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 29 (1) Creatorii ori deținătorii de documente sau, după caz, succesorii în drepturi ai acestora sunt obligați să elibereze, potrivit legii, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, la cererea persoanelor fizice și a persoanelor juridice, depusă în format letric sau în format electronic, certificate, adeverințe, copii și extrase de pe documentele pe care le creează ori le dețin, inclusiv de pe cele pentru care nu s-a împlinit termenul prevăzut la art. 13, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant“, se arată în legea nou-apărută.

Și înainte de această modificare, exista obligația de a se elibera salariaților documentele care să ateste activitatea prestată de aceștia, numai că nu era prevăzut niciun termen-limită. Prin Legea 26/2003 (publicată în Monitorul Oficial nr. 30 din 11 ianuarie 2023), se introduce acest termen maxim de 60 de zile, precum și amenzile pentru cei care nu respectă acest termen și care sunt cuprinse între 300 și 1.000 de lei.

„Este o veste bună pentru salariații aflați la un angajator aflat într-una din cele trei situații menționate mai sus (insolvență, faliment sau lichidare) și care, pentru a obține o adeverință de vechime, nu vor mai fi nevoiți să ajungă ulterior în situația de a apela la deținătorii de arhivă, care sunt sufocați de cereri. Acum, legea impune un termen maxim de 60 de zile pentru eliberarea documentelor care atestă activitatea desfășurată de salariați și stabilește și amenzi pentru nerespectarea acestui termen”, ne-a declarat Carmen Păunica Corodeanu, purtătorul de cuvânt al ITM Galați.

Foarte important, Legea 26/2023 nu are efect retroactiv. De prevederile ei vor beneficia salariații aflați pe viitor într-una din situațiile de mai sus. Ceilalți foști salariați, ai căror angajatori au dispărut de mai mult timp din peisajul economic, nu au altă soluție decât de a apela la firmele care au preluat arhivele fostelor unități și la care termenul de așteptare, în cazul fericit în care există arhiva pe care o caută, poate dura chiar și un an de zile.

Citit 2857 ori Ultima modificare Joi, 26 Ianuarie 2023 22:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.