Sentință grea în primul dosar de sclavie din Galați. Soți trimiși în pușcărie pentru că și-au împins nepotul la moarte

Sentință grea în primul dosar de sclavie din Galați. Soți trimiși în pușcărie pentru că și-au împins nepotul la moarte
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Tribunalul Galați s-a pronunțat în primul dosar de sclavie înregistrat într-o instanță de la noi. Vizați sunt doi soți din comuna Slobozia Conachi, acuzați că ani de zile și-au exploatat un nepot sărac, relele tratamente împingându-l în cele din urmă pe tânăr la sinucidere. Unchiul și mătușa au primit pedepse cu executare, în timp ce un al treilea inculpat, care ar fi încercat să îi favorizeze depunând mărturie mincinoasă, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

Rodica și Nicolae Nedelcu, doi soți bine văzuți în comunitatea din Slobozia Conachi și considerați oameni gospodari, își vor petrece următorii ani după gratii, conform sentinței date zilele trecute de Tribunalul Galați într-un dosar în care cei doi, alături de un consătean, au fost cercetați pentru sclavie și determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Au trecut mai bine de doi ani de la trimiterea în judecată a cauzei în care a fost anchetată moartea suspectă a nepotului celor doi, Mihai Alexandru Stoian, care și-a pus capăt zilelor în 2015, la numai 19 ani. Tânărul, care oficial ”lucra” ca cioban la stâna unchiului Nicolae, s-a spânzurat la capătul unui lung șir de chinuri la care fusese supus chiar de către rudele sale, după cum aveau să concluzioneze anchetatorii. Pentru că, oficial, timp de trei ani Rodica și Nicolae Nedelcu și-au supus nepotul - pe care îl luaseră de lângă familie cu promisiunea că ”vor face om din el”, că îl vor îngriji și că îl vor învăța să muncească cinstit - la chinuri incredibile, ținându-l într-o cușcă, înfometându-l și aplicându-i corecții fizice aspre, magistrații au considerat că cei doi merită pedepse cu executare. Nicolae Nedelcu a primit pentru cele două fapte opt ani de închisoare, în timp ce soția sa, Rodica, soră cu mama ciobănașului, va sta după gratii cinci ani și patru luni. Alături de cei doi soți a fost condamnat și Zaharia Fănel, un consătean chemat la un moment dat ca martor la anchetă, dar care a spus altceva decât cele întâmplate. Bărbatul a primit doi ani cu suspendare și va trebui să presteze muncă în folosul comunității. 

Au pledat pentru acuzații mai blânde

În cursul procesului, soții Nedelcu au încercat să schimbe încadrarea juridică a faptelor, din sclavie în supunere la muncă forțată. Ei și-au susținut bunele intenții, afirmând că au vrut să facă un bine familiei copilului, încercând chiar să paseze responsabilitatea situației asupra mamei lui Mihai, decedată între timp. Solicitarea a fost respinsă de Tribunalul care a ținut cont de mărturiile ciobanilor din zonă, care au declarat că îl văzuseră pe Mihai bătut sau asistaseră la scene în care Nicolae Nedelcu își recupera cu forța nepotul din locuri în care acesta se refugia să scape de chinuri. Determinant în pronunțarea sentinței pentru sclavie a fost și un dosar al DGASPC Galați care fusese deschis ca urmare a sesizărilor venite din partea sătenilor, dar închis pentru că mama a declarat în scris că este de acord ca fiul ei să muncească. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă și a fost atacată cu apel de către toți cei trei inculpați. 

 

Citit 5022 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Februarie 2023 22:52

6 comentarii

  • postat de Costy
    Sâmbătă, 25 Februarie 2023 11:14
    37.251.221.***
    Nu pedeapsa este problema! De ce nu si-au dat toata silinta cei ce puteau salva acel biet copil si i-au intors spatele , acoperiti de anumite articole de lege care deschid portita spre moarte? Asa cum au aruncat spre mamă vina, tot asa puteau gasi solutii de salvare ! Viata unui copil nu are preț! A
    0
    0
  • postat de Zz
    Vineri, 24 Februarie 2023 13:23
    95.76.3.***
    Judecători de doi bani. Ce bine ar fi ca niște imbecili ca cei doi soți sa subjuge și progeniturile judecătorilor. Sa vedem atunci ce pedepse vor da. Cele doua bestii trebuiau impuscate în piața publica. Pana sa moara, nepotul lor preluat de când era minor a trăit un calvar. De aceea , indivizii
    0
    0
  • postat de Fcggh
    Vineri, 24 Februarie 2023 05:27
    51.179.32.***
    Bietul copil.... Nu i s-a făcut dreptate pe lumea asta.
    0
    0
  • postat de pro
    Vineri, 24 Februarie 2023 04:10
    46.97.176.***
    Intr-un stat care protejeaza tortionarii (unii au pensii frumusele) e chiar de mirare ca judecatorii indraznesc sa hotarasca condamnari pentru fapte dovedite de tortura. Intr-o tara civilizata cei doi inculpati nu mai vedeau lumina zilei vreodata.
    Intr-o alta tara din "lumea rusa" inculpatii ar f
    0
    0
  • postat de Ion George
    Joi, 23 Februarie 2023 21:31
    86.124.201.***
    Din nefericire, nu cred ca mai exista Justiție in această țară!
    Sunt f puțini cei care încă mai au coloană vertebrală și aplică legea corect...cred ca ii poți număra pe degete!
    Aceasta decizie dată de cei in drept, se poate schimba radical in Apel, dacă....și iar dacă....
    Trăim în Țara tuturor p
    0
    0
  • postat de marr
    Joi, 23 Februarie 2023 20:35
    86.124.201.***
    La ce grozavii au facut ...era loc si de mai mult . Poate nu 15 ...dar 10 ani Garantat .
    Ce scuza sa ai .. om in toata firea ...sa-i faci asa ceva unui adolescent , sa-l aduci la o asa disperare incat sa-si puna capat zilelor ?!
    Auzi tu ....' doi soți bine văzuți în comunitatea din Sloboz
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.