Proxeneți cu vechime, trimiși acasă după 24 de ore. Cum se omoară un dosar de crimă organizată

Proxeneți cu vechime, trimiși acasă după 24 de ore. Cum se omoară un dosar de crimă organizată
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Să condamni o rețea de traficanți de carne vie e greu, să îi scoți pe proxeneţi total de pe piață e și mai dificil. Nici măcar temporar nu mai e o garanție, fapt dovedit de cel mai recent dosar în care polițiștii de la Criminalitate Organizată din două județe au lucrat și l-au deferit justiției. Cauza care îi vizează pe doi frați din Brăila, activi pe "piață" de aproape zece ani, s-a dezumflat la Tribunal. Doar doi membri ai grupului, cu antecedente penale, sunt acum în arest, "capii" fiind trimiși acasă, la fel ca alți patru suspecți.

La finele săptămânii trecute, structurile de Crimă Organizată din Galați și Brăila anunțau că au reușit "destructurarea unei rețele de trafic de minori și persoane". 14 descinderi ar fi fost făcute vineri, 29 septembrie, pentru a susține acuzațiile formulate de procurorii DIICOT, care spuneau că, încă din 2014, doi frați din Brăila, alături de alți acoliți, s-ar fi ocupat de racolarea și exploatarea sexuală a tinerelor, unele minore, prin obligarea la practicarea prostituției. Activitățile cu conotații foarte grave, prestate în sistem piramidal, în care frații erau lideri și decideau ce și cum se întâmplă, cum se împart taxele de protecție și care era cuantumul acestora, precum și circuitul prostituatelor prin Europa, ar fi urmat să fie probate în propunerea de arestare formulată de DIICOT - Biroul Teritorial Brăila în fața Tribunalului, unde au ajuns opt persoane dintre cele peste 40 conduse inițial la audieri.

Ce știau anchetatorii

Cum spuneam, după aproape zece ani în care frații din Brăila alături de complicii lor au dezvoltat afacerea cu carne vie din care au "răsărit" mașini de lux, un trai opulent, imobile, în țară și în străinătate, și afaceri aparent legale, în care erau spălați o parte din banii obținuți din prostituție, poliția a făcut publice detalii care, susținute cu probe, ar fi trebuit, chiar în ceasul al 12-lea, să îi "tragă pe dreapta" măcar pe protagoniștii principali: frații Dorin și Nicu Stroe.

"Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și, ulterior, în afara României, ar fi acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ zece membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În urma verificărilor efectuate, a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate, respectiv Belgia, Italia și Spania. În Belgia, doi dintre membri, frați, care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obținut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituția în diferite locații și le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar, de 500 de euro, pentru "a-și păstra locul în club". De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piața prostituției, doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului. Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda «Lover boy»", au notat procurorii DIICOT, în referatul cu care s-au prezentat în fața instanței de judecată și pe care l-au dat și publicității la finalul perchezițiilor.

Din 40, doar opt reținuți

Doar opt persoane au fost reținute de procurori după audieri, doar în privința acestora existând indicii temeinice că ar fi fost implicate în rețeaua de trafic care a stăpânit Brăila timp de un deceniu. Printre suspecți, și frații Stroe, care, odată ajunși în fața Tribunalului, au reușit să convingă instanța că măsura arestului preventiv este prea aspră. "Capii" au ajuns în arest la domiciliu, conform soluției postate pe portalul instanței de judecată, ceea ce reprezintă o primă victorie în cursul procesului ce va urma. Alți patru suspecți, printre care se află și o femeie, au fost plasați sub control judiciar. Doar doi dintre membrii așa-zisului grup infracțional organizat, respectiv Dinu Ioan și Moroianu Ionuţ Alexandru, au primit mandate de arestare preventivă, în decizia judecătorilor atârnând probabil faptul că aceștia au antecedente penale recente.

Dosarul va fi trimis în judecată la Tribunalul Brăila, aceeași instanță pe rolul căreia se află încă un dosar "celebru", care vizează același tip de acuzații: trafic de carne vie, inclusiv minore, în care este implicat şi un lot de gălățeni capturat în centrul Devei, în urma unei spectaculoase operațiuni desfășurate cu ocazia unei gale de K1. Acel dosar, strămutat de la Galați, a ajuns pe masa judecătorilor brăileni în 2019 și este încă în faza de cercetare judecătorească și audiere a martorilor.

Citit 4545 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 11:42

14 comentarii

  • postat de eu
    Luni, 02 Octombrie 2023 16:23
    86.124.201.***
    A ieșit tulburelul,florine,te-ai activat?Videochatul e pe 16% impozit,ce treabă are traficul de persoane...Nu înțelegeți că nu au ce să le facă judecătorii pentru că ele merg de bună voie,împart banii cu ei.Le iau banii,casele,mașinile și fac altele cu următoarele,munca e pentru utilaje nu pentru ei
    3
    3
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 10:05
    86.124.201.***
    Departamentul de Stat al SUA despre traficul de persoane din România : ''Guvernul, sub standarde. Justiția, blândă cu traficanții'' 16.06.2023 adica de anul acesta!Dar venim dupa o justitie reformata de 20 de ani de specialistii de dreapta!!!!!
    0
    18
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 10:03
    86.124.201.***
    Intr-o tara unde seful ANAF spunea anul trecut ca cunoaste foarte bine industria videochat-ului si se gindeste cum so impoziteze nu o sa elimine ne asteptam ca justitia sa lupte impotriva traficului de persoane?
    0
    20
  • postat de relu
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:24
    82.76.59.***
    Povesi de ale procurorilor, insinuate de adrian, sunt munca de luni sau chiar ani, ale politistilor ce isi risca viata, a procurorilor ce au sute de dosare, iar juratii fac ceva pe toate, inamovabilii cu salarii si pensii nesimtite, asta e justitia ce se face de 30 de ani.
    2
    24
  • postat de Un fost militian
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:17
    82.76.59.***
    Adrian , justitia pe care o faceti tu si cei ca tine, se face pe spagi grase, astfel criminali dovediti ne rad in nas ca si acesti calai ce distrug destine, pe viata, calaistiuti dar albiti de tine si cei ca tine.
    Astfel sau jefuit mii de hectare de paduri, terenuri agricole, industrie, cu complici
    0
    24
  • postat de Gălățean
    Luni, 02 Octombrie 2023 06:39
    89.136.185.***
    Cândva și nu demult,chiar fiica unei judecătoare din Galați,luptătoare pentru aceste libertăți,pe baricade,în București,în dec. 1989 și ian-martie 990,conducea o rețea de proxeneți. „Mămica” le judeca pe prostituate. Când a ieșit la iveală „afacerea”,„mămica” s-a pensionat și,probabil,cu pensie spec
    0
    25
  • postat de Vând și plec 2024
    Luni, 02 Octombrie 2023 06:23
    51.179.39.***
    Faceți o conexiune. Mulți am fost în stradă împotriva legilor justiției. Uitați-vă la băiatul ăsta, grindeanu, mutat la ancora pe un salariu pornografic , resapat ministru al transporturilor. Nu e întâmplător. Asa e și la interne și la justiție. Cât despre justiția din Brăila, e celebră în pr
    1
    21
  • postat de Vând și plec în 2024
    Luni, 02 Octombrie 2023 06:19
    51.179.39.***
    Dacă nu ieșim la vot în 2024 masiv sa ii dam jos pe ăștia de acum, eu vând tot și plec . Deja ce se întâmplă în țară învinge dragostea pentru țară și Galați. Noi votăm președinți dar la parlamentare tot pe hoți .
    1
    21
  • postat de Dorel
    Luni, 02 Octombrie 2023 03:56
    5.13.133.***
    Cumva magistratilor le este frica de sentinte aspre asupra ascestori calai , traficanti. Se simt incoltiti si nesiguranta in viata de zi cu zi , oare din cauza lor de sant asa de draguti cu ei?
    3
    15
  • postat de Adrian
    Luni, 02 Octombrie 2023 00:31
    89.39.81.***
    Justitia se face pe probe si nu pe povesti ale procurorilor...
    41
    7
  • postat de Iulia
    Duminică, 01 Octombrie 2023 20:38
    95.77.107.***
    Traiasca prescriptia, ca justitia are doar drepturi financiare!Litigiile lor financiare sunt prioritati, dau solutii anticipat si retroactiv, in rest ...protejeaza prescriptia. Buna sublinierea incompetentei manageriale a csm/dna si altor intervievati sau blatisti care au refuzat.
    3
    56
  • postat de Corb la corb ehehe ...
    Duminică, 01 Octombrie 2023 19:54
    108.245.201.***
    Baietii sunt bara -bara cu "oamenii legii " Ce nu stiti ? Intrebati un prieten .....
    2
    61
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 01 Octombrie 2023 19:49
    5.13.167.***
    Eu sper ca in viitor fiicele TUTUROR MAGISTRATILOR VANDUTI ACESTI CLOACE, sa ajunge pe mana LOR... si GARANTAT SA FIE ELIBNERATI in 24h, altfel pedeapse medievale magistratilor fireste! PONT: barca plutitoare!

    Justitia cica este oarba, nu ESTE MOARTA DIN CE SE VEDE!
    5
    65
  • postat de Gigel
    Duminică, 01 Octombrie 2023 19:33
    5.13.183.***
    Nu exista destructurare. SIngura cale de eliminare de pe piata e cea fizica pe cale naturala sau intre ei. Statul doar le apara drepturile.
    2
    68

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.