UPDATE: Rudele Alexandrei, fetița ucisă de mamă, sunt complice la crimă. Decizie șocantă a Tribunalului Galați!

UPDATE: Rudele Alexandrei, fetița ucisă de mamă, sunt complice la crimă. Decizie șocantă a Tribunalului Galați!
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

UPDATE ora 16,35: Tribunalul Galați s-a pronunțat în urmă cu puțin timp asupra propunerii de arestare preventivă a soților Florin și Anamaria Vasilache, rudele Alexandrei, acuzate de complicitate la omor calificat, rele tratamente aplicate minorului și violență în familie. Decizia judecătorilor este șocantă și îi trimite acasă pe cei doi, sub control judiciar!

Citește și Fetița ucisă trăia într-o familie ”grijulie și iubitoare”

”În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cu privire la inculpaţii Vasilache Florin şi Vasilache Elena-Anamaria și dispune punerea, de îndată, în libertate a acestora, dacă nu sunt reținuţi, arestaţi sau deținuţi în altă cauză. În temeiul art. 227 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 202 alin. 3 lit. b Cod procedură penală, art. 215 și 2151 alin. 1 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii controlului judiciar față de inculpaţii Vasilache Florin şi Vasilache Elena-Anamaria, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 14.02.2024 și până la data de 13.04.2024, inclusiv”, se arată în soluția Tribunalului Galați, publicată pe portalul instanței în urmă cu câteva minute.


La două săptămâni de la moartea în chinuri a Alexandrei Vasilache (9 ani), copila ucisă în bătaie de mama bolnavă psihic, ies la iveală detalii cutremurătoare legate de rudele cu care copila, surorile și mama lor, locuiau și care pretindeau că sunt profund implicate în îngrijirea lor. Unchiul și mătușa fetiței au fost ani de zile martori la chinurile fetelor, indiferența pe care aceștia o mascau abil în fața autorităților atingând cote culminante la finele lunii ianuarie, când minora a agonizat până a murit.

Ancheta morții Alexandrei ia o turnură și mai amplă, la două săptămâni de la decesul fetiței petrecut în împrejurări îngrozitoare. După mama acuzată de crimă, în arest au ajuns, în cursul zilei de 13 februarie, unchiul și mătușa fetiței, asupra cărora planează acuzații chiar și mai grave decât cele aduse Eugeniei Vasilache, femeia care și-a suprimat fiica bătând-o sălbatic și arzând-o cu aprinzătorul de aragaz. Anchetatorilor le-au trebuit două săptămâni să dovedească ceea ce toată lumea a bănuit de la bun început și anume că fratele ucigașei și soția acestuia nu puteau fi străini de calvarul prin care trecuse Alexandra, dar și surorile ei de 6 și respectiv 4 ani. Locuiau în același apartament și toate indiciile, furnizate oficial de autorități, arătau că ”se preocupau profund” de creșterea și educarea fetițelor. În aceste condiții, era greu de crezut că nu asistaseră niciodată la abuzurile fizice și psihice pe care mama, diagnosticată cu retard mental moderat, le exercita asupra copilelor. Mai mult, au susținut mereu în fața asistenților sociali că ocazionalele violențe semnalate asupra minorelor erau doar incidente izolate și dădeau mereu asigurări că ”fetele sunt în siguranță”. 

O ploaie de acuzații

La capătul a două săptămâni de anchetă, procurorii au formulat acuzații teribile asupra celor doi soți, la rândul lor părinți ai unui copil în vârstă de numai nouă luni. Fratele mamei ucigașe și soția lui sunt acuzați de complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie, de complicitate la trei infracțiuni de rele tratamente aplicate minorului și complicitate la două infracțiuni de violență în familie. 

”S-a reținut că în perioada anilor 2021 - 30 ianuarie 2024, în timp ce au locuit împreună cu inculpata V.E., în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată, respectiv prin neanunţarea autorităţilor și lipsa oricărei inițiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate ori prin girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore. Au manifestat pasivitate faţă de acţiunile acesteia de a le supune unor tratamente degradante, precum expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice. Au perceput în mod direct exercitarea de acte de violenţă extremă asupra victimei V.A.E. şi asupra persoanelor vătămate T.M.M şi V.I.C., acţiuni care, în final, au cauzat decesul victimei V.A.E. şi leziuni traumatice care au necesitat trei-cinci zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate T.M.M şi două-trei zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul persoanei vătămate V.I.C.”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați după reținerea celor doi soți. Aceștia au fost duși astăzi, 14 februarie, în fața unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Galați cu propunere de arestare preventivă. Complicitatea la faptele pentru care vor fi judecați se pedepsește la fel ca și în cazul autoratului, ceea ce înseamnă, numai pentru infracțiunea de omor calificat, chiar și 25 de ani de închisoare.

Noi verificări de la Protecția Copilului

Având în vedere că în grija celor doi soți reținuți a rămas un copil de numai 9 luni, asistenții sociali s-au autosesizat și au ajuns miercuri dimineață la domiciliul familiei Vasilache. ”Am inițiat procedurile de evaluare psiho-socială la domiciliul familiei. Trebuie să stabilim condițiile și ce măsuri sunt cele mai bune pentru îngrijirea temporară a minorului în vârstă de nouă luni, având în vedere vârsta foarte mică a acestuia. Deocamdată, acesta se află în grija bunicii materne”, ne-a declarat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galați.

Și surorile Alexandrei sunt tot în grija altor persoane decât în cea a părinților, cum ar fi fost normal. Mădălina și Iulia au fost preluate de urgență din familie imediat după moartea Alexandrei și date în plasament unor asistenți maternali.

Ancheta anchetelor, sub tăcere

Între timp, ancheta demarată acum două săptămâni la ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, prin care se urmărea verificarea anchetelor făcute de DGASPC și Direcția de Asistență Socială în familia Alexandrei, de-a lungul timpului, rămâne învăluită în mister.

După reținerea rudelor Alexandrei, acuzate oficial de fapte extrem de grave, am solicitat instituției, în cursul zilei de miercuri, 14 februarie, să ne comunice rezultatele verificărilor și eventualele măsuri dispuse. Din informațiile noastre, astfel de informații sunt așteptate și de Poliția și Parchetul Tribunalului Galați, care nu ar fi primit nici ele, până la acest moment, nicio rezoluție. În măsura în care vom intra în posesia datelor solicitate, le vom aduce la cunoștința publică.

Citit 3807 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2024 18:17

5 comentarii

  • postat de Ion George
    Miercuri, 14 Februarie 2024 19:13
    86.124.200.***
    Oameni buni,cei mai vinovați de tot chinul acestei copile sunt nemernicii numiți politic la mizeria numită DGASP!
    Nu se poate să nu observi chinul și suferința prin care a trecut această copilă!!!
    Să le de-a Dumnezeu după suflet!
    Dumnezeu să o odihnească!
    ?
    4
    38
  • postat de Ron Lauder
    Miercuri, 14 Februarie 2024 18:46
    109.166.134.***
    Alooo Covrigaru Șăf și alde Măciuca care căutați războiul cu Farul de la Constanța, băgați pedeapsa capitală pentru astfel de atrocități că nu ne mai revenim in veci la normalitate. Sau poate chiar asta se urmărește...
    2
    35
  • postat de codo
    Miercuri, 14 Februarie 2024 18:06
    80.246.106.***
    Principalele responsabile sunt autoritatile: din moment ce stiau de problemele fetelor, lasarea lor in familia iresponsabila fara o monitorizare atenta e cea care a dus la tragedie. Nu poti sa vii din an in paste sa faci astfel de verificari. Acum le e comod sa dea vina pe familion.
    4
    36
  • postat de Calu
    Miercuri, 14 Februarie 2024 14:14
    84.232.141.***
    Cei mai vinovati, cei ce trebuesa vegheze ca adtfel de faptea sa nu aibe loc, protectia copilului, plini de personal si de directori, cu salarii nemuncite si atunci candsunt informati de astfel de tragedii, nu fac nimic, fiind foarte prezenti, cand fapta sa intamplat.
    5
    52
  • postat de Cristi
    Miercuri, 14 Februarie 2024 14:07
    5.2.209.***
    Reprezentantii DGASPC sesizati de unitatea de invatamant cu privire la relele tratamente aplicate minorilor sunt in libertate avand in vedere documentele intocmite si responsabilitatea avuta? Oare vor muri si alti copii asupra carora reprezentantii Protectiei Copilului au spus ca nu sunt in pericol?
    5
    55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.