Anchetele în cazul morții Alexandrei, puse sub semnul întrebării. Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la Galați

Anchetele în cazul morții Alexandrei, puse sub semnul întrebării. Corpul de Control  al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a trimis Corpul de Control să verifice modul în care DGASPC Galați a făcut anchetele în cazurile de violență semnalate în familia Alexandrei de-a lungul timpului. Vizate de control sunt și anchetele Direcției de Asistență Socială din Primăria Galați. În tot acest timp, Poliția păstrează tăcerea în privința dosarului de rele tratamente asupra minorului, deschis în urmă cu aproape un an. 

Rezoluțiile surprinzător de bune aduse la cunoștința publică după moartea violentă a Alexandrei Vasilache, fetița de nouă ani ucisă în bătaie de propria mamă, au stârnit dubii inclusiv la nivelul structurilor centrale. Ambele instituții abilitate să gestioneze situația minorilor aflați în situații de risc, respectiv DGASPC Galați și Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați, au raportat rezultate favorabile familiei în care trăia micuța.

Toate controalele efectuate de autoritățile abilitate, cel puțin în ultimul an, ca urmare a unor semnale clare de violență, au arătat că familia avea grijă de copile și că cele trei surori nu erau în pericol alături de mama lor, cu deficiențe psihice, și de unchiul și mătușa ”care le iubeau ca pe ochii din cap”. Rudele au făcut ”scut” în jurul mamei în momentul în care asistenții de la DGASPC au verificat o sesizare venită din partea educatoarei de la grădinița unde învăța sora mijlocie. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, raportul întocmit atunci a fost unul extrem de favorabil, echipa de control neidentificând niciun element care să impună vreo măsură. În aceeași linie s-a înscris și concluzia la care au ajuns cei de la Direcția de Asistență Socială din Primărie, care aveau drept sarcină monitorizarea ulterioară a familiei.

Ucisă în chinuri, cu referințe excelente

În totală contradicție cu rapoartele, la începutul acestei săptămâni micuța Alexandra a murit în chinuri groaznice, în urma unei bătăi vecine cu tortura administrate chiar de mama ei, Eugenia. Femeia, în vârstă de 30 de ani, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, iar surorile Alexandrei, de cinci, respectiv șapte ani, au fost preluate în regim de urgență și plasate în grija unui asistent maternal. Mama acuzată de omor este, deocamdată, singura persoană împotriva căreia s-au formulat acuzații și s-au luat măsuri, ceilalți doi adulți, unchiul și mătușa, care locuiau sub același acoperiș și care au fost martori dacă nu la agresiune, cel puțin la agonia fetiței, fiind, momentan, exonerați de orice suspiciune. În aceste circumstanțe, Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a trimis, la Galați, o echipă care să verifice modul în care s-au făcut acele anchete sociale, care au plasat-o pe Alexandra și familia ei în afara oricărei ”zone de risc”.

Citește și Fetița ucisă trăia într-o familie ”grijulie și iubitoare”

“Este profund îngrijorător faptul că mare parte din cazurile de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Precizăm că, în funcție de concluziile rezultate în urma analizei datelor primite din teritoriu, precum și în urma raportului Corpului de Control, vom informa opinia publică cu privire la acest caz”, a declarat Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA.  

Poliția păstrează tăcerea

O altă anchetă care ar fi putut, poate, schimba cursul evenimentelor se află în curtea Poliției Galați, instituție sesizată, conform celor declarate de reprezentanții DGASPC, în primăvara anului trecut, imediat după ce educatoarea de la grădiniță a descoperit, pe corpul surorii mijlocii, mai multe vânătăi. Raportul medico-legal a arătat că echimozele erau rezultatul unor posibile acțiuni violente, deci al unei fapte cu caracter penal, așa că asistenții sociali au anunțat poliția, care a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

Sesizarea a venit însă ”la pachet” cu un raport de anchetă socială extrem de favorabil pentru familie și cu declarațiile ferme ale rudelor fetițelor că a fost vorba ”de un incident izolat”, unchiul și mătușa asumându-și pe deplin creșterea și îngrijirea lor. Nu ne este cunoscut, la acest moment, soarta acelui dosar în care, evident, a fost anchetată în primul rând mama copilelor, Eugenia Vasilache. Dosarul nu a ajuns nici în instanță, cu toate că avea ca obiect violența asupra unui minor, și nici poliția, care se presupune că a cercetat sesizarea, nu a dat curs solicitării noastre prin care am cerut informații despre stadiul sau, eventual, rezultatul anchetei. 

Citit 2979 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2024 17:29

16 comentarii

  • postat de Traian
    Duminică, 04 Februarie 2024 17:18
    86.120.239.***
    @Alina E plina lumea de ipocriți care sunt indignați de ce săracii care trăiesc la marginea societății sunt lipsiți de spirit civic.Că doar condițiile mizere și traiul de subzistență te ajută să ai o conștiință elevată.
    0
    1
  • postat de MA BUCUR CA AM PLECAT DIN SISTEM. IMI PARE RAU DE SUFLETELE RAMASE CU PROSTII CARE CHINUIE PSIHIC ACELE SUFLETE
    Duminică, 04 Februarie 2024 16:36
    5.13.184.***
    in perioada in care am lucrat la DGASPC am vazut multe nereguli, de la asistenti sociali si psihologi cu diplome obtinute in mod discutabil pana la analfabeti functionali care nu stiu sa scrie ori sa intocmeasca o evaluare. Putinii angajati din sistem care isi fac datoria sunt marginalizati
    0
    8
  • postat de Alina C
    Duminică, 04 Februarie 2024 13:26
    109.166.128.***
    Majoritatea mesajelor sunt despre politică, politie, etc, dar nu înțeleg un lucru" educatoarea, vecinii din bloc. De ce nu au făcut nimic?! Pentru ca nu stiu ce e ala spirit civic!
    În ziua de azi, empatia, spiritul civic au disparut. Mulțumim Elena Vranceanu, ptr. ca te-ai ocupat de înmormântare!
    5
    3
  • postat de Privilegii
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 15:07
    51.179.111.***
    Nu vă faceți iluzii. Nimeni nu își vă da demisia de nicăieri. Sunt prea nesimțiți si nu au nici o urmă umanitate. Uitați-vă mai bine ce privilegii și ce salarii au si ce partid i-a adus pe funcție și nu il mai votați in veci.
    1
    19
  • postat de Paula
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 12:08
    5.13.158.***
    Institutiile statului isi paseaza raspunderea de la una la alta.Toti is vinovati, in frunte cu rabla de "mama", ce a fost acoperita de toti prin anchete favorabile! Anchete anuntate din timp, ca asa se procedeaza.Logic ca in perioada anchetelor nimeni nu batea copila.
    0
    15
  • postat de Badarau
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 11:04
    89.136.3.***
    Demisia celei cu nume de peste care minte precum bea lichide (de la dgaspc). Stie ea pentru ce. La fel si dna-urile sau militiile.
    0
    18
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 11:00
    5.13.170.***
    Romania a ajuns un putregai fara moralitate! Peste tot primeaza PCR-ul... si BANUL! Fara ele nu se misca nimic. Auzisem de la un pacient recent la urgente... in spitalul mortii... cum o cnv. afirmase: a cine e? A e sotul colegei noastre, PAC.. analizele prioritate... fraierii pot astepta pe hol...
    1
    16
  • postat de Telu
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 09:40
    84.232.141.***
    Intreg colectivul de la protectia copilului de la galati TREBUE DEMIS, majoritatea persoanelor de acolo, incepand cu varful conducerii sunt, puse cu pile si relatii, iar activitate zero, dupa ce apar probleme, atunci apar si ele la t.v. foarte active, despre PREVENTIE, ANCHETE, ACTIVITATE ZERO,
    1
    31
  • postat de Traian
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 09:24
    86.120.239.***
    La ce te mai numești Protectia Copilului dacă nu ești in stare să protejezi un copil ? Ca să se îngroașe rândurile de bugetari ? 150 de angajați la DGASPC Galati, nici unul fără salariu sub 1000 euro, director cu 5 apartamente. Asta e țara- Republica Bugetar-Birocratica.
    3
    33
  • postat de Ionut
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 08:20
    5.13.152.***
    Ca de obicei o multime de Institutii ale statului care isi paseaza raspunderea de la una la alta. Daca ar fi mai putine si cu responsabilitati clare ar fi mai simplu, dar unde ar mai lucra rudele, prietenii, amantele, amicii politicienilor?
    3
    31
  • postat de Chris39b
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 07:45
    109.166.134.***
    Unde e dosarul de la politie??? Să iasă la iveală... Eu cred că poliția putea rezolva acest caz. Nu dau vina pe nimeni acum că din păcate e prea târziu dar eu cred ca poliția punea altfel problema în acest caz dacă se implica cum trebuie.
    6
    21
  • postat de Nu le pasă
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 07:32
    51.179.111.***
    Și polițiștii sunt de vină Și pătați de sânge ... moral bineînțeles. Toți puteau salva copilul dar gândul lor e la bani, salarii și pensii speciale, probabil la șpăgi. Credeți că își va da cineva demisia? Nici vorbă, nimeni nu are remușcări . Dau vina pe legi că-s prea laxe.
    5
    24
  • postat de Laur
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 07:19
    80.233.57.***
    Vizite anunțate, efecte zero. Latram 3 cuvinte ,un comunicat ca vom lua masuri și gata. Asta a fost. Apoi se mai așteaptă un pic si se începe: domnilor guvernanți, dar salariile noastre nu au mai crescut de demult,noi ne facem datoria,suntem epuizați,nu mai facem față...
    2
    25
  • postat de dan
    Sâmbătă, 03 Februarie 2024 07:19
    89.136.186.***
    de vreme ce in functie sunt angajati oameni de partid ,fara nici o calificare in domeniu,doar pentru ca putem(vorba fostului tucalar a lui dragnea) la ce putem sa ne asteptam?vor mai fi tragedii si nu numai in domeniul asta!din pacate vor mai muri oameni din cauza incompetentei!controlul=vax!
    3
    29
  • postat de Cristi
    Vineri, 02 Februarie 2024 22:28
    5.13.223.***
    Anchete numeroase, vinovati inexistenti! Cunoastem reteta!
    2
    39
  • postat de Statul e complice la crimă
    Vineri, 02 Februarie 2024 21:53
    51.179.111.***
    E sarabanda fofilarii de răspundere. Nimănui ii pasă in realitate de tragedie. Ii interesează doar funcțiile si salariile lor nesimțite. Dgaspc este vinovatul moral cel mai mare. Legal posibil că nu pot fi trași la răspundere însă puteau salva copilul dacă voiau dar nu le-a păsa. Erau antecedente
    2
    45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.