Cei 44 care au speriat Combinatul

Cei 44 care au speriat Combinatul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între inculpaţi se află şi poliţişti * Dintre toţi, doar 5 persoane erau cercetate în arest * De ieri, toată lumea este  liberă *

Am scris şi revenim cu câteva detalii cu privire la activitatea infracţională vastă a grupului celor 44 de persoane trimise în judecată la sfârşitul săptămânii trecute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT)  - Serviciul Teritorial Galaţi, pentru furturile comise, precum şi pentru celelalte infracţiuni de care am pomenit şi pe care le-au comis pentru a-şi duce la bun sfârşit jafurile la nivel înalt de pe platforma siderurgică gălăţeană.

Doi dintre cei şapte, care, conform DIICOT, au constituit creierul hoţiilor comise pe platforma combinatului siderurgic gălăţean sunt comisarul şef Hulea Vasile, fostul comandant al Biroului Poliţiei Platformei Industriale – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi Munteanu Marian, agent de poliţie judiciară la acelaşi birou de poliţie.

Sprijin moral şi… infracţional!

Conform rechizitoriului DIICOT Galaţi, comisarul şef Hulea Vasile, zis „Şerifu”, „prin calitatea pe care a avut-o, a sprijinit, începând cu 2009, un grup infracţional organizat constituit de inculpaţii Pelin Nelu, Ionaşcu Marian, Ifrim Gabriel-Nicu şi Dănăilă Tănăsache”, de aici decurgând şi acuzaţia enunţată mai sus.

În mod explicit, în documentul DIICOT, se arată că: „În cursul anului 2009, prin cinci acţiuni repetate, desfăşurate în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a ajutat membrii grupului prin promisiunea favorizării şi sprijinirea morală în calitatea sa de ofiţer de poliţie judiciară şi comandant al Biroului de Poliţie Platforma Industrială – IPJ Galaţi, la sustragerea de produse siderurgice în valoare de 214.215,23 lei din incinta ArcelorMittal Galaţi, membrii  grupului cauzând un prejudiciu total de 670.049,10 lei”.

Această faptă, aşa cum a fost încadrată juridic de procurori, înseamnă complicitate la furt calificat.

La fel, agentul de poliţie judiciară Munteanu Marian, din cadrul aceleiaşi structuri poliţieneşti gălăţene, „…a sprijinit, inclusiv pe timp de noapte, la sustragerea de produse siderurgice; l-a ajutat pe Pelin Nelu pentru a zădărnici urmărirea penală prin soluţionarea favorabilă a cauzei penale în care acesta a fost cercetat prin finalizarea acesteia cu un referat cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale în data de 11 noiembrie 2008”, aceasta însemnând comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului.

Ei bine, cei doi poliţişti, spre deosebire de ceilalţi cinci, ce au constituit împreună staff-ul uriaşului grup infracţional (44 de persoane) au fost iniţial lăsaţi în libertate, alte cinci persoane, despre care am scris anterior fiind cercetate în stare de arest. Acum, nu mai e niciunul după gratii.

Un alt agent de poliţie de la aceeaşi structură poliţienească din care făceau parte comisarul şef Hulea Vasile şi Munteanu Marian, a fost agentul de poliţie judiciară Apăunei Gheorghe, despre care rechizitoriul procurorilor DIICOT spune:

„Pentru  că a atestat unele fapte şi împrejurări nereale în cuprinsul înscrisurilor oficiale pe care le-a întocmit a comis infracţiunea de fals intelectual.” Acelaşi învinuit este acuzat şi de comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului.

Fals în înscrisuri şi favorizarea infractorului

Alţi doi  agenţi de poliţie judiciară, de la acelaşi birou, Maftei Săndel şi Olaru Mircea, sunt acuzaţi că au comis infracţiunile de fals în înscrisuri oficiale, precum şi, în funcţie de „prestaţia” fiecăruia, de favorizarea infractorului  Pelin Nelu.

Desigur, între cei 44 de infractori, aşa cum sunt calificaţi prin rechizitoriul DIICOT, sunt şi agenţi de pază şi persoane cu diverse funcţii şi atribuţii pe platforma ArcelorMittal  Galaţi, dar  tocmai faptul că au fost poliţişti acuzaţi de infracţiuni grave face din acest caz unul deosebit.

Doi dintre aceştia, aşa cum au fost ei percepuţi de procurorii DIICOT, au făcut parte din nucleul de conducere, dacă se poate spune aşa, al grupului infracţional.

CITEŞTE ŞI Opinia procurorilor DIICOT: Lăsarea în libertate, pericol public

CITEŞTE ŞI Singurii arestaţi din dosar, eliberaţi…

Citit 1789 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.