Curier juridic - Cumpărarea dreptului litigios

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mă numesc Alin Mandache, din Galaţi, sunt în proces de revendicare asupra unei case din Galaţi de aproximativ un an de zile. Au trecut abia două termene de judecată. Un cunoscut, ştiind că vreau să vând imobilul după ce voi reuşi să îl revendic, mi-a propus să îmi cumpere, contra unei sume de bani, dreptul litigios, adică înainte să termin procesul. Ce părere aveţi de asta? Este posibil să fac aşa ceva, mai am vreo răspundere dacă procesul nu se câştigă? Care sunt paşii? Ce mă sfătuiţi?”.

Domnul avocat Bogdan Silitră ne-a oferit răspunsul pentru cititorul nostru.

„Domnule Mandache, înţeleg din scrisoarea dumneavoastră că aveţi deschis deja un proces pe rol, obiectul acţiunii îl reprezintă revendicarea imobiliară şi aţi dori să vă vindeţi dreptul litigios asupra imobilului mai sus amintit. Propunerea de cumpărare a dreptului litigios venit din partea ˝cunoscutului˝ dumneavoastră este perfect legală, potrivit art.1402 Cod civil”.

„Vă sfătuiesc să procedaţi la vânzarea dreptului litigios prin încheierea unui contract în faţa unui avocat sau notar, pe care să îl prezentaţi instanţei de judecată. În cazul în care retractul litigios se face prin intermediul unui avocat sau notar, aveţi obligaţia să notificaţi pârâtul de vânzarea acestui drept”.

„Conform art.1397 Cod civil, nu mai aveţi nicio obligaţie sau răspundere după vânzarea creanţei în caz de respingere a cererii de chemare în judecată (a pierderii de către cesionar), dar nici vreun drept asupra imobilului, în caz de câştig. Preţul vânzării să fie exprimat în bani şi nu în alte servicii”.

„Aşadar, părerea mea este că dacă aveţi nevoie acerbă de bani şi nu vreţi să mai pierdeţi timpul prin instanţe, puteţi proceda la vânzarea dreptului litigios”.

Citit 743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.