Poliţişti de frontieră şi vameşi, la judecată

Poliţişti de frontieră şi vameşi, la judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Grup infracţional organizat, aproape 150.000 de pachete de ţigări de contrabandă din Republica Moldova, gaură la Autoritatea Vamală de peste 1.500.000 lei *

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată un grup de infractori între care poliţişti de frontieră şi vameşi.

Mai exact, e vorba de Streşină Gică, agent şef principal de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Cotruţă Ina, Caragheorghi Constantin, cetăţeni moldoveni, Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin.

Ei sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderare la acesta, contrabandă în formă continuată, ori complicitate la această infracţiune, precum şi de trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României.

Pe scurt, aşa cum reiese din rechizitoriul DIICOT Galaţi, grupul infracţional a fost constituit, începând cu luna noiembrie 2009, pentru acţiuni de contrabandă şi trecerea ilegală a frontierei României.

De asemenea, în perioada noiembrie 2009-iunie 2010, grupul a funcţionat în scopul obţinerii unor beneficii materiale importante prin introducerea în România din Republica Moldova a cantităţii de 149.948 de pachete de ţigări de diverse mărci.

Procedând în acest mod, membrii grupului infracţional au cauzat un prejudiciu Autorităţii Naţionale a Vămilor în valoare de 1.504.578,59 lei.

Strategii şi metode

Ţigările erau introduse în ţară „la vedere” ori disimulat, în diferite mijloace de transport, pe timpul turelor de serviciu ale agentului de poliţie de frontieră Streşină Gicu, din Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-Rutier. Practic, acesta asigura efectuarea unui control de frontieră de formă (controlul documentelor de călătorie, aplicarea vizelor de intrare/ieşire).

Totodată, pentru a crea, cât de cât, o aparenţă de legalitate, implementă în baza de date a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră câte o singură intrare şi respectiv ieşire în şi din România a cetăţenilor moldoveni care făceau transporturi ilegale de ţigări.

Prin rechizitoriul DIICOT s-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Andronic Valentin şi Mistreanu Aurel, agenţi şefi de poliţie – IJPF Galaţi, Haşiu Mariana, inspector vamal superior – Biroul Vamal Galaţi, Lupaşcu Teodor, controlor vamal – Biroul Vamal Galaţi şi Popescu Eugen, controlor vamal – Biroul Vamal Galaţi. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată.

Practic, în sarcina acestora s-a reţinut că l-au ajutat în mod repetat pe Streşină Gicu să permită pătrunderea ilegală în România, adică fără să fie supuşi controlului de frontieră, a membrilor grupului infracţional ce introducea ţigări de contrabandă în ţară.

Această cauză complexă a fost instrumentată de lucrători de poliţie din cadrul IJPF Galaţi – Biroul de Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere şi Detaşamentul de Sprijin Operativ.   

Dosarul, însoţit de rechizitoriul DIICOT Galaţi a fost înaintat către Tribunalul Galaţi.

Citit 2918 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.