Recuperarea taxei auto

Recuperarea taxei auto
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Am achiziţionat în luna octombrie anul acesta un autoturism  second-hand din Germania. M-am interesat să îl înmatriculez şi trebuie să  plătesc o taxa auto de 1673 euro. Aş dori să ştiu dacă după ce plătesc această taxă mai am şansa să o recuperez, şi cât durează procesul? Am auzit că se poate recupera însă trebuie să dau în  judecată Finanţele Publice Galaţi”, ne scrie Răzvan Mantea.

Domnul avocat Bogdan Silitră ne-a oferit răspunsul pentru cititorul nostru.

„Se poate recupera taxa auto, respectiv taxa de poluare, deoarece  această taxă s-a dovedit a fi netemeinică şi nelegală în conformitate cu prevederile Tratatului Uniunii Europene, din care şi ţara noastră face parte încă din 2007. Tratatului Uniunii Europene, prin unul din articole, interzice statelor membre să instituie taxe contrare principiilor tratatului, iar reglementările comunitare se aplică cu prioritate faţă de dreptul intern”.

„Important este ca autoturismul sau autoutilitară pe care aţi achiziţionat-o dumneavoastră să fi fost înmatriculată într-una din ţările Uniunii Europene şi să faceţi dovada şi prin actele de provenienţă ale autoturismului în acest sens”.

„Însă pentru o mai mare siguranţă în soluţionarea litigiului în favoarea dumneavoastră vă sugerez să nu faceţi rabat şi să vă angajaţi o persoană abilitată să vă reprezinte interesele în faţa instanţei de judecată şi pentru a va întemeia cererea de chemare în judecată în drept, deoarece există posibilitatea ca acţiunea dumneavoastră să fie respinsă, adică pe înţelesul dumneavoastră să pierdeţi procesul”.

„Referitor la cea de-a doua întrebare, termenele de judecată nu le stabileşte nimeni decât instanţele de judecată, însă dacă dosarul conţine toate actele necesare pentru soluţionare şi este procedura îndeplinită, atunci vă puteţi judeca încă de la primul termen de judecată”.

„Asta nu înseamnă că s-a terminat «distracţia», va trebui să aşteptaţi 15 zile în care cei de la Administraţia Finanţelor Publice, vor formula recurs împotriva sentinţei de la fond, adică mai urmează o judecată. Per ansamblu, durata se estimează undeva la 7-8 luni de zile”.

Citit 940 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.