Curier juridic - Contractul de întreţinere

Curier juridic - Contractul de întreţinere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Locuiesc cu o bătrână şi cu soţul meu. Bătrâna are 70 de ani şi nu are copii, soţul i-a murit de şapte ani. Anul trecut ne-am mutat împreună, cu specificaţia că atunci când va simţi ea că nu mai poate, ne va face acte pe casă (un apartament cu 3 camere)”.

„Problema este ca a avut doi fraţi care s-au dus foarte repede, în maxim o săptămână au murit şi mi-e teamă să nu păţească şi ea la fel. Înainte să ne mutăm noi, ea îi făcuse unei nepoate acte de vânzare-cumpărare, pe care foarte greu le-a desfăcut, bineînţeles că am plătit noi actele, dar ea (bătrâna) nu vrea să mai audă de vânzare-cumpărare”.

2Ce acte aş putea să fac, în urma cărora eu să nu am niciun drept decât după moartea ei? Dar care să nu poată fi atacat de nimeni după decesul ei. Specific că are foarte mulţi nepoţi, iar între mine şi ea nu există niciun grad de rudenie”, ne-a scris doamna Iolanda Graur.

Domnul avocat Bogdan Silitră ne-a oferit şi de această dată răspunsul pentru cititoarea noastră.

„Doamna Graur, rămâne să o întrebaţi ce act ar fi dispusă să semneze, cam ce ar vrea ea să facă, ca să fie sigură că nu "rămâne pe drumuri", eventual să o duceţi la un notar public care să-i explice în detaliu ce opţiuni are.

Eu, ca avocat, vă sfătuiesc totuşi să întocmiţi un contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere şi drept de habitaţie viageră (autentificat la un notar public), în temeiul căruia deveniţi proprietari ai apartamentului numai după decesul persoanei întreţinute, când se consideră că v-aţi îndeplinit obligaţia de întreţinere a acesteia, sub care s-a întocmit contractul.

Vă sfătuiesc să păstraţi bonurile, chitanţele şi facturile care v-au fost eliberate în urma plăţilor făcute şi unde este cazul să rugaţi casierul să vă facă şi specificaţia că dumneavoastră aţi plătit bunul, utilităţile etc.

Este bine totodată să vă asiguraţi şi doi martori de bază care să ştie de existenţa acestui contract şi să asiste uneori la modalităţile de întreţinere de care vă faceţi obligat prin contract.

Să nu faceţi vreun testament că poate fi atacat de către moştenitori şi aveţi ocazia să vă pierdeţi dreptul de proprietate.”

Citit 776 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.