Peste 200.000 de dosare au numărat, în 2024, instanțele aflate în subordinea Curții se Apel Galați, o creștere fulminantă față de anul precedent. Peste 138.000 au fost dosare nou intrare pe rolul judecătoriilor, tribunalelor și Curții, doar 70.000 reprezentând ”restanțe”. În contrast cu volumul tot mai mare de cauze, situația la nivelul încadrării cu personal care să asigure accelerarea actului de justiție rămâne dezastruoasă la unele instanțe, cea mai critică situație înregistrându-se la Tribunalul Galați.
Cu instanțe din trei județe în componență, Curtea de Apel Galați este, per total, la mijlocul clasamentului național din punct de vedere al aglomerării. Cu toate acestea, creșterea înregistrată în cursul anului trecut, este, conform situației centralizate la nivelul Curții, una foarte mare, ceea ce arată, pe de o parte, că a crescut numărul cauzelor trimise în judecată de autoritățile judiciare, dar și că cetățenii au căutat, pe căi civile, să-și găsească tot mai mult dreptatea la judecată, în detrimentul alternativelor amiabile.
Statistica nu lasă loc de prea multe interpretări, numărul dosarelor nou intrate pe rolul instanțelor fiind de aproape două ori mai mare decât stocul rămas din anii anteriori: ”Volumul total al cauzelor aflate pe rolul Curţii de Apel Galaţi, tribunalelor şi judecătoriilor arondate acesteia în anul 2024 a fost de 208.631 dosare, înregistrându-se o creștere față de volumul total al cauzelor din anul precedent, când totalul cauzelor a fost de 184.678. Din totalul cauzelor deduse judecății în anul 2024, un număr de 138.383 au fost dosare nou intrate, iar diferența de 70.248 a reprezentat-o stocul din anii anteriori”, se arată în raportul de bilanț al Curții de Apel Galați.
Peste 140.000 de dosare, ”rezolvate”
Mai bine de jumătate dintre dosarele aflate pe rolurile instanțelor din subordinea Curții au primit o soluție, cel puțin în primă instanță. Este vorba despre un număr de 141.655 de cauze, cele mai multe, 117.973, fiind soluționate la nivelul judecătoriilor. 17.119 de dosare au fost finalizate de cele trei tribunale din circumscripție, de remarcat fiind faptul că aceste instanțe au bifat o scădere semnificativă, cu 3.000 de cauze soluționate, față de anul anterior. Tot o scădere, dar mai mică, s-a înregistrat și la nivelul Curții de Apel, care a raportat soluționarea a 6.563 de dosare.
Tribunalul Galați, ”sărac” și aglomerat
Cea mai bombardată instanță din circumscripția Curții de Apel gălățene este Tribunalul Galați, aflat, ca volum de activitate și încărcătură, pe locul al 14-lea în topul național al instanțelor de acest rang. În condițiile în care, la începutul anului trecut, pe masa judecătorilor de la Tribunal se aflau peste 8.700 de dosare nefinalizate, pe parcursul lui 2024 au mai intrat încă pe-atâtea. Un volum imens, ținând cont că Tribunalul de la Galați se confruntă de ani de zile cu un deficit acut de personal, dintre cele 40 de posturi de judecători fiind ocupate doar 13. Un asemenea deficit nu se mai întâlnește la nicio instanță din circumscripția Curții de Apel Galați.
În ceea ce privește cele patru judecătorii din județul Galați, situația este următoarea: Judecătoria Galați a avut un volum total de 40.588 de dosare, cea de la Tecuci - de 13.612 dosare, cea de la Tg. Bujor - de 7,303 dosare, iar cea de la Liești - de 5.454 de dosare. Dintre acestea, doar una singură, cea de la Galați, se află în top 20 al celor mai aglomerate judecătorii din țară. Dintr-un total de 175 de judecătorii, instanța de la Galați se află pe locul al 16-lea.