Confruntări pe bani la Baroul Galaţi

Confruntări pe bani la Baroul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avocaţii au avut foarte multe confruntări anul acesta atât pe marginea alegerilor, cât şi a situaţiei financiare a Baroului. De curând, pe site-ul oficial al acestuia au fost postate expertizele contabile referitoare la realitatea financiară a Baroului, dar şi a Casei de Asigurări a Avocaţilor. Acest lucru s-a petrecut la cererea mai multor avocaţi, nemulţumiţi de modul în care se gestionează fondurile.

Decanul Mircea Breahnă a recunoscut în repetate rânduri că există o problemă cu apărătorii care declară câştiguri la minim plătind astfel taxe foarte mici. De aici ar rezulta veniturile mici vizavi de cheltuielile foarte mari care se fac pentru plata pensiilor, a concediilor medicale, a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, etc. Bănuiala şefului avocaţilor este că mulţi dintre colegii săi câştigă mai mult decât declară. „Asta se poate observa şi din reclamaţiile care se fac la adresa unora dintre avocaţi. Oamenii spun exact ce onorariu au plătit, dar din declaraţiile avocaţilor noştri nu reies acele venituri”, a explicat Brehnă.

Vânătoarea „minimaliştilor”

Decanul ne-a mai spus că la începutul lunii decembrie, Casa Naţională a Avocaţilor a programat o verificare a tuturor celor care declară că realizează venituri minime pentru care plătesc cote mici. „Anul trecut, au venit de la Bucureşti cu un tabel pe care existau 230 de nume ale avocaţilor definitivi. Dintre cei chemaţi, 160 nu s-au prezentat. Astfel că în decembrie primii pe listă sunt cei 160, restul stabilindu-l cei de la Bucureşti. La acest moment avem 40 – 45 la sută dintre avocaţi care declară venituri minime, dar au fost ani în care am avut şi 60 la sută dintre avocaţi”, ne-a declarat acesta. Singurii care nu sunt afectaţi de acest control sunt avocaţii care declară câştiguri maxime, plătind cotele aferente.

Pe 2010, un deficit de aproximativ 2 miliarde de lei vechi

Breahnă a mai recunoscut şi că filiala Galaţi a Casei de Asigurări a Avocaţilor se află în rândul celor 24 din ţară care înregistrează dificultăţi financiare, deficitul pe 2010 fiind de aproape 2 miliarde de lei vechi. „Pe 2010, veniturile realizate din activităţile de colectare a taxelor au fost de 1.015.098 de lei, iar cheltuielile au fost de 1.785.045 de lei din care 1.343.273 de lei s-au dat pentru pensiile avocaţilor noştri, pentru concedii medicale s-au dat 43.448 de lei şi 172.411 lei pentru indemnizaţiile de creştere a copiilor”, a explicat decanul. Nu trebuie uitat că cei peste 400 de avocaţi plătesc taxe care merg şi în fondul de pensii, asigurându-se astfel banii pentru 70 de avocaţi pensionari (47 din Galaţi şi 23 din Tecuci).

Fiecare are dreptul la opinie şi respect acest drept”

Deşi a recunoscut situaţia în care se află Baroul, Breahnă a mai spus că lucrurile care ţin „de bucătăria internă a Baroului au fost politizate mult în ultima vreme, probabil, şi în perspectiva alegerilor”, care urmează să se desfăşoare sâmbătă. „Raportul financiar a concluzionat că totul s-a făcut cu respectarea legii şi că nu au fost deficienţe în legătura cu folosirea banilor şi a depozitelor la care am apelat pentru plata pensiilor şi a indemnizaţiilor, dar fiecare are dreptul la opinie şi respect acest drept”, a conchis Breahnă.

Citit 1461 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Noiembrie 2011 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.