17.932 de dosare în anul 2008, la Parchetul Galaţi

17.932 de dosare în anul 2008, la Parchetul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă luăm în considerare numărul cauzelor înregistrate spre soluţionare, al  celor finalizate prin rechizitoriu, numărul inculpaţilor trimişi în judecată, dar şi numărul cauzelor penale în care au participat procurorii sectorului judiciar, cu siguranţă Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi este cea mai reprezentativă unitate din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, care cuprinde unităţi de parchet din judeţul nostru, dar şi din Brăila şi Vrancea.

Concret, conform datelor oferite de Liliana Istrate (foto), prim-procuror adjunct al instituţiei amintite, „în 2008, procurorii au avut de soluţionat 17.932 de dosare penale, 531 de plângeri, 88 de revizuiri ale unor soluţii, 1.520 lucrări generale… În  domeniul judiciar, procurorii au participat la 301 şedinţe de judecată în materie penală, respectiv 9.340 de cauze penale. Au pus concluzii în 2.257 cauze penale, au declarat şi motivat 289 de apeluri şi recursuri, au primit în audienţă 2.612 persoane.  În aceeaşi perioadă au fost soluţionate de către instanţa de judecată 209 apeluri şi recursuri formulate de către procurori. Dintre acestea au fost admise 176, procentul de admisibilitate în acest caz fiind de 84,2 la sută”.

Procurorii – cu jumătate de efectiv

E clar, deci, că şi în 2008 a fost vorba de un volum de activitate foarte mare, de munţi de dosare împărţite doar la nouă procurori, deşi schemele prevăd un număr dublu.  

Concret, în cadrul Parchetului local Galaţi, pentru buna funcţionare a celor trei secţii – de urmărire penală, judiciară, maritimă şi fluvială,  organigrama prevede 21 de posturi dintre care trei sunt pentru funcţii de conducere, iar 18 sunt posturi de execuţie. În prezent e ocupat un post de conducere, cel de prim-procuror adjunct, precum şi funcţia de şef de secţie maritimă şi fluvială, iar dintre posturile de execuţie sunt ocupate doar nouă, rămânând vacante 10 posturi.

Tineri, dar şi minori – în judecată

În condiţiile acestea, din totalul dosarelor (cauzelor) de soluţionat au fost  rezolvate 7.089, cu 1.244 mai multe faţă de 2007.

În 2008, numărul total al învinuiţilor şi inculpaţilor a fost de 3.648, din care 1.018 au fost trimişi în judecată.

Din păcate, anul trecut au fost trimişi în judecată şi 190 de inculpaţi minori, din care patru în stare de arest preventiv. În aceeaşi perioadă au fost trimişi în judecată 215 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani.

Minusuri la operativitate din cauze diverse

Una din concluziile  privind activitatea procurorilor Parchetului local Galaţi în 2008, cu problemele de  personal amintite, se regăseşte în acelaşi material de bilanţ şi se referă la creşterea numărului cauzelor soluţionate faţă de anul 2007.

În acelaşi timp, pe ansamblu, operativitatea de soluţionare a cauzelor a scăzut cu câteva procente la activitatea de urmărire penală proprie, numărul cauzelor rămase de soluţionat fiind de 44. În aceeaşi perioadă a scăzut indicele de operativitate în activitatea de supraveghere a cercetărilor penale.

Cauzele scăderii indicilor de operativitate amintiţi? „Una dintre acestea, ne explică, procurorul Liliana Istrate, e numărul mare de dosare vechi înregistrate anterior datei de 1 ianuarie 2008, o alta fiind şi volumul mare de activitate raportat la numărul de procurori.

În plus, în 2008, în cadrul unităţii noastre s-a înregistrat o fluctuaţie deosebită de personal, fiind transferaţi trei procurori la alte unităţi de parchet din ţară, alţi trei au promovat examenul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, iar un altul a fost detaşat la Alexandria.

Cum ar putea fi remediată o astfel de situaţie? Doar prin completarea schemei de personal.”

Citit 1856 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.