Profiturile importante obţinute din comercializarea “la negru” a ţigărilor aduse în România în mod ilegal au determinat o rapidă dezvoltare a grupurilor infracţionale ce acţionează în acest scop. Ţigările de contrabandă, provenite din Republica Moldova şi Ucraina, se vând pe piaţa românescă la preţuri cu 70-80 la sută mai mari decât în ţările de origine, fapt care explică înmulţirea grupurilor de contrabandişti. Profiturile obţinute din activitatea infracţională sunt mari nu numai datorită diferenţelor de preţ, ci şi din cauza faptului că, prin introducerea în ţară în mod ilicit, sunt sustrase de la plata taxelor vamale de import, a TVA-ului şi a accizei. De asemenea, câştiguri se obţin şi datorită faptului că cei care comercializează ţigările de contrabandă se sustrag şi de la plata impozitului pe profit.
Câştigurile mari au atras în grupurile infracţionale şi cetăţeni moldoveni, dar şi poliţişti de frontieră români.
Grup infracţional cu protecţie
În acest context, în anul 2009, pe teritoriul Galaţiului, Vasluiului şi Bucureştiului a început să acţioneze un grup infracţional organizat constituit de inculpaţii Ion Meşină (cetăţean moldovean), Petru Mihov (cetăţean moldovean cu rezidenţă în România) şi Daniel Belcioiu. La grup au mai aderat Toader Bogean (din Corod), Manuela Mihov, Traian Coşug (fost poliţist de frontieră), Lucian Andriuţă (fost poliţist de frontieră), care au participat efectiv la introducerea ţigărilor în ţară, asigurând uneori transportul acestora în calitate de antemergători.
Ulterior, grupului s-a alăturat şi Iulian Florinel Olaru (comisar în cadrul Poliţiei de Frontieră Vaslui), care, în calitatea sa de adjuct a Biroului Supraveghere Control Trecere Frontieră din cadrul IJPF Vaslui, a ajutat la introducerea în ţară a unei cantităţi mari de ţigări, de provenienţă Republica Moldova, din care procurorii au reuşit să captureze 6.350 de pachete. Ţigările erau apoi comercializate cu ajutorul lui Vasile Lică Silitră şi a lui Adrian Pîndaru. Toţi membrii grupării au fost identificaţi de procurorii DIICOT Galaţi, care i-au trimis în judecată sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi de contrabandă cu ţigări. După ce au finalizat cercetările, procurorii au trecut în rechizitoriu şi modul de operare al contrabandiştilor.
Aduse la Vaslui, vândute la Galaţi
Astfel, spun procurorii, membrii grupării infracţionale aveau două moduri de operare, respectiv prin punctele de trecere a frontierei Albiţa şi peste râul Prut, pe raza judeţului Vaslui. Membrii grupării asigurau, pentru fiecare transport în parte, antemergători, cetăţeni români şi moldoveni, care se deplasau cu autoturisme şi chiar cu mijloace de transport persoane. “Foştii poliţişti de frontieră, dar şi poliţişti activi, au fost cooptaţi în ideea că aceştia puteau furniza informaţii relevante legate de particularităţile terenului din zona limitrofă frontierei de stat, dar şi informări în timp real privind dispunerea echipajelor poliţiei de frontieră cu impact direct asupra alegerii momentelor oportune demarării actelor de contrabandă. La acestea se adaugă contactele solide deţinute de liderii grupării în rândul autorităţilor de frontieră din Republica Moldova, care s-au transpus chiar în muşamalizarea unei tentative de contrabandă iniţiată, dar depistate pe teritoriul statului vecin”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Grupul trimis acum în judecată a adus în România peste 200.000 de pachete de ţigări, producând astfel un prejudiciu bugetului de stat de 4.183.790 de lei.
Petru Mihov, Ion Meşină şi Daniel Belcioiu au fost arestaţi încă din noiembrie 2011, când au fost prinşi de procurorii gălăţeni şi vor rămâne în continuare după gratii, conform deciziei date de magistraţii gălăţeni la sfârşitul lunii aprilie. Procurorii au dispus şi sechestru asigurator pe mai multe sume de bani, dar şi pe câteva imobile aflate în proprietatea inculpaţilor. Dosarul a ajuns deja pe masa magistraţilor de la Tribunalul Galaţi, judecătorii urmând să pronunţe şi o sentinţă în acest dosar.