Metodele procurorului Roşca: "Dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră"

Metodele procurorului Roşca: "Dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dosarul instrumentat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) vizavi de fostul şef al Parchetului Judecătoriei gălăţene, Costache Roşca, apar şi două cazuri care urmează a fi soluţionate de Serviciul Teritorial. Ambele par legate de scandaluri mai vechi, care la vremea respectivă au stârnit controverse, cu atât mai mult cu cât totul a fost lăsat în coadă de peşte.

Dosarele disjunse se referă la „episodul Dediu” şi la modul în care Roşca a cerut anchetarea unui ofiţer de la Direcţia Genearlă Anticorupţie (DGA), Leonte Doru. Acesta din urmă a dat declaraţii la DNA, în care explică pe larg cum i s-a interzis să mai intre în Parchetul Judecătoriei, după ce a dispus începerea urmăririi penale în „Scandalul Saturn”.

Cazul Dediu

Absolut şocant este modul în care fostul prim procuror a soluţionat dosarul lui Daniel Lili Dediu, fiul unui om de afaceri din Galaţi. Detaliile apar tot în dosarul de la Curtea de Apel al lui Roşca. În aprilie 2007, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a declinat la locala gălăţeană un dosar în care erau anchetaţi Daniel Lili Dediu, Gheorghe Ciupercă şi Cristian Dinescu. Ultimul a cumpărat de la Dediu un pistol cu amortizor şi muniţia aferentă. Ei au fost prinşi de cei de la DIICOT, dar dosarul a ajuns la locală din cauza acuzaţiilor. Dediu nu avea voie să deţină arme de foc, fiind cercetat de Parchetul Tecuci pentru tâlhărie în formă agravantă. În septembrie 2006, împreună cu angajaţi ai Salvosid, a furat mărfuri dintr-un camion care tranzita Nicoreştiul, după ce l-au oprit sub ameninţarea armelor de foc.

Procurorul de caz a dispus reţinerea pe 24 de ore a acestora, dar propunerea de arestare a ajuns prea târziu la instanţă, iar oamenii au fost puşi în libertate. Cei de la DNA arată că Roşca, plecat în străinătate, i-a cerut procurorului de caz, Alfredo Simionescu, să tergiverseze instrumentarea dosarului, dar şi depunerea lui la instanţă. „S-a conformat cerinţei şefului său ierarhic, astfel că cei trei au fost eliberaţi din arestul IPJ pe 5 aprilie 2007”, scriu procurorii DNA. Pe 24 aprilie, la şedinţa de judecată „a participat nejustificat” şeful localei, Roşca, pe post de procuror de şedinţă, cerând nici mai mult nici mai puţin decât lăsarea în libertate a lui Dediu şi a lui Ciupercă. Asta în ciuda faptului că ştia de tâlhăria de la Nicoreşti comisă de Dediu, de un viol făcut în Tecuci şi de agresarea a doi tineri din Drăgăneşti cărora le-a luat scuterele, cel puţin asta arată procurorii DNA. Roşca a pus la dosar trei declaraţii ale inculpaţilor, luate de către poliţistul Codreanu Tudorel, în care tinerii nu mai recunoşteau săvârşirea infracţiunilor pentru care fuseseră luaţi de DIICOT.

„Codreanu a fost şi el audiat ca martor pentru că a luat declaraţii la dispoziţia primului procuror”, scriu procurorii DNA. Culmea este că Judecătoria le-a dat mandate de arestare, dar, în recursul inculpaţilor, Tribunalul a ţinut cont de atitudinea lui Roşca şi i-a eliberat pe cei trei, fapt ce apare şi azi pe site-ul Tribunalului. „Roşca nu a discutat soluţia în şedinţa de analiză, dar nici nu a mai făcut recurs. Mai mult a încercat să se justifice, spunând că a fost în concediu de odihnă la începutul lui aprilie, cu toate că actele depuse la dosar atestă prezenţa sa la sediul Parchetului Judecătoriei Galaţi”, arată DNA.

Scandalul Saturn

Declaraţia dată de Doru Leonte, acum ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), este absolut halucinantă. Roşca a cerut în noiembrie 2008 anchetarea lui pentru abuz în serviciu, dar în mărturia dată la DNA, în legătură cu luarea de mită şi spălarea de bani, Leonte spune şi ce i-a atras antipatia lui Roşca, pe vremea când el lucra la SIF. „Nu eram în relaţii bune cu Roşca, care era supărat pe mine că am dispus începerea urmăririi penale împotriva consilierilor locali care au votat o hotărâre pentru o asociaţie fără personalitate juridică în care erau asociaţi şi unii consilieri, Asociaţia Lucrativă Saturn. Prin colegii mei am fost înştiinţat că domnul Roşca e foarte supărat pe mine şi că nu am ce căuta în Parchet.

Am dat dosarul la Cercetări Penale, iar poliţistul de acolo ar fi fost chemat la Parchet de Roşca şi s-ar fi dat soluţia de scoatere, de către Caragea Lică. Cunosc faptul că Roşca era în relaţii apropiate cu comisarul Răduţă Costică, şef Birou în cadrul SIF. Cei doi şi alţi poliţişti se mai întâlneau la restaurantul Cosoreanu, fiind prieteni şi cu fiul patronului. (…) La şeful Parchetului Judecătoriei se intra doar dacă erai în relaţii bune cu acesta”, arată Leonte, în declaraţia dată la DNA. Plecând de la cele relatate de ofiţer în declaraţia sa, am ajuns la scandalul din 2006, când Asociaţia Lucrativă Saturn 2005 a concesionat, pe 40 de ani, 461 de metri pătraţi pe strada Saturn, începând lucrările pentru un mall. Hotărârea a trecut de Consiliul Local, asociaţia respectivă fiind reprezentată de Mircea Marosy, iar scandalul Saturn 2005 ar fi fost de fapt o asociaţie de firme apropiate preşedintelui Consiliului Judeţului de atunci, Eugen Durbacă.

Reamintim că numele lui Costache Roşca a fost pomenit în toate plângerile penale făcute în 2008 de consilierii locali din Vânători în "afacerea Aviasan". Acum dosarul se află în lucru la DNA Galaţi, iar printre învinuiţi se află şi Marosy.  Roşca a primit neînceperea urmăririi penale la toate acele plângeri făcute de consilieri, în special după ce ei au renunţat la sesizări. S-a vorbit la acea vreme că renunţarea s-ar fi făcut sub spectrul ameninţărilor cu dosare penale instrumentate de locala gălăţeană.

Citit 4937 ori Ultima modificare Luni, 25 Iunie 2012 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.