Paradoxuri judecătoreşti: Acţiuni identice, decizii diferite

Paradoxuri judecătoreşti: Acţiuni identice, decizii diferite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deciziile date în instanţele din România ridică din ce în ce mai multe semne de întrebare. În două dosare judecate la instanţele gălăţene au fost date decizii diferite, deşi cauza era identică. Este vorba despre acţiunile formulate de magistraţii care au susţinut în 2011 interviul pentru intrarea în avocatură fără examen, având peste cinci ani experienţă juridică.
Una dintre acţiuni a fost formulată de 18 persoane, dintre care marea majoritate sunt magistraţi. Cei 18 au obţinut o decizie favorabilă la Curtea de Apel Galaţi în iunie 2012. În urma acestei decizii, Baroul Galaţi era obligat să îi treacă pe cei 18 pe lista avocaţilor definitivi, dar ca incompatibili.
Aceeaşi solicitare au făcut-o şi trei persoane, doi procurori şi un jurist, de la Tecuci. Aceştia au formulat plângerea la Tribunalul Galaţi, unde, culmea, au pierdut procesul în favoarea Baroului Galaţi. Astfel, Neculai Jalbă şi Nicu Stegărescu, procurori la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci şi Mihai Bodea, jurist la Oficiul Registrului Comerţului, vor fi nevoiţi să facă recurs pentru a mai avea o şansă să fie trecuţi pe lista avocaţilor incompatibili. Situaţia i-a supărat foarte tare pe cei trei tecuceni, care sunt decişi să atace decizia sperând că în recurs se va da o decizie corectă, pe baza unei practici judecătoreşti unitare.
Deşi cele două acţiuni sunt identice, ele au primit decizii judecătoreşti diferite, este adevărat, la instanţe diferite. În ambele cazuri, deciziile pot fi atacate. În cazul magistraţilor de la Galaţi, recursul a fost deja formulat de conducerea Baroului Galaţi, dosarul având termen în februarie 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cele două acţiuni nu sunt singulare. În ţară au fost formulate mai multe astfel de plângeri, instanţele de judecată hotărând să oblige barourile să îi treacă pe magistraţi pe lista avocaţilor incompatibili. Cum termenele de judecată sunt foarte lungi, va mai trece mult timp până când situaţia magistraţilor gălăţeni şi tecuceni va fi rezolvată de justiţia românească.

Citit 3229 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 16:58

5 comentarii

 • postat de cobra
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 01:50
  #5 UITE CINE NE JUDECA! — cobra 13-11-2012 08:00
  -Mai esti inca in sala!In tribunal!Esti mare omule,mai mare decit Mittal!Daca esti asa de curajos,si nu te-au omorit lacrimile vadanei cu trei copii,ce a primit ca si zestre evacuarea din casa ca drept verdict ilegal cu o lovitura de ciocan,vino sus cu mine,vino la etaj!E sala ce se fabrica procese pt fabrica lui Mittal!Stii morala cui pe cui,aici "fabrica"pe fabrica.Ce Tiber Ghe,ce David Tiber,ce siderurgisti,si ce atitea argumente!Fabri cam calendare noi,date calendaristice asisderea!Ameni nti cu plingerea la parchet!Haaaa,h a,ha!Pai nu stii morala : corb la corb nu isi sc.... !Eiii nu mai zici nimic!Ti-a taiat ala in negru limba!Esti mut sau mort!Atunci DUMNEZEUL tau sa te ierte!
  Citat


  #4 HAI SA II JUDECAM NOI! — cobra 13-11-2012 07:48
  -Daca inca nu te-ai oripilat indeajuns si tii mortis intra in ce sala de judecata doresti!Fii atent la tot ce misca!Ssst ... ,il auzi!Este el dumnezeul celor marunti si necajiti!Ssst a doua oara!O auzi!Este ea avocata necajitului ce o plateste sa il apere corect!Hmmm!Jal nic om marunt,si atit de prost!Cit de credul!Cum poate spera la apararea ei!Pai ea e bara-bara cu el,cel cu ciocanul!Curind necazul lui i se va parea prea mic pe linga mult asteptatul verdict!Se roaga,ha,ha,ha, ...!Marunt biet muritor necajit,iti faci cruce acum!Pacat prea tirziu,si oricum DUMNEZEUL tau nu are putere aici1Aici domneste el-dumnezeul cel mic,cel care schimba destinul dupa interes,bunul plac,sau dupa cum este vremea afara iar!O fi soare! O fi frig!Verdict,du pa verdict!
  Citat


  #3 HAI SA II JUDECAM NOI! — cobra 13-11-2012 07:39
  -Aici se infiripa pina si idile intre avocati,judecat ori,grefieri!Pi na si dintre ei se desfac cupluri ce pareau sudate pe viata,pt ca judecatorului x nu ii mai place batrina avocata y,si se cup[leaza cu z!E mai tinara ,mai frumoasa,si mai desteapta,ghind este el!Ce mai orgiile din vechiul LUVRU erau actiuni de bun simt,comparativ cu acum.Ei sint cei care pina azi ne-au judecat pe noi!
  Citat


  #2 HAI SA II JUDECAM NOI! — cobra 13-11-2012 07:33
  Daca ai rabdare,si nu iti este scirba rupeo zi din viata ta dute la palatul minciunii si stai 2,3 ore in sala pasilor pierduti!Prives te-i,asculta-i,fii atent la gesturile lor,la mimica fetei a cutelor produse de muschii faciali!Daca esti bun psiholog vei observa cita :minciuna
  lacomie,
  perversitate,
  invidie,
  aroganta,
  prostie,
  si rautate pluteste aici,pe chipul lor!Eterul sali este incarcat!Negati v desigur!
  Citat


  #1 HAI SA II JUDECAM NOI! — cobra 13-11-2012 07:24
  -Indiferent de nr celor care vor protesta,ca vor 2,3,9,50,sau mai multi actiune trebuie sa aiba loc,PT CA ASA NU SE MAI POATE!Acesti mici oameni se considera dumnezeii omenirii si isi bat joc de destinele oamenilor necajiti.Nu este vorba doar de sindicate,ci de oaameni ce o simpla lovitura de ciocan le-a nenorocit vietile.La GALATI tribunalul a devenit o cloaca,plina de interlopi cu robe!E mai ceva ca pe vremea inchizitiei!Mai odios ca in subsolul Luvrului,ori beciurile militiei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de VANEA
  Vineri, 23 Noiembrie 2012 01:04
  -Asta ar fi o mare problema!Problema grava este ca exista decizii in dosare clare pe care multi cetateni si-au pus speranta ca vor cistiga!Aceste dosare ii puneau in posesia drepturilor ,dar au fost matrasiti de nenorociti gen breahna mircea care a cumparat judecatorul,apoi pe cel ce nu la putut cumpara la schimbat,a masluit la parchet procurorul,si a mituit si aparatorul ce trebuia sa il apere corect pe cel care il angajase gen tanti Hondur.Sa va ia dracul cu justitia de rahat din Rominia.Avem numai oameni jegosi fie judecatori,avocati,grefieri ,sau alti cacati.Au nenorocit destine,oameni ce daca aveau parte de procese corecte azi aveau casa unde sa stea!Ba mai mult mai si platesc cheltuieli de judecata din salarii minime pe economie!RUSINE JUDECATORILOR ROMANI.RUSINE SISTEMULUI JUDECATORESC DE RAHAT DIN ACEASTA TARA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vreau o tara ca afara
  Marți, 20 Noiembrie 2012 14:39
  Sunt zeci de procese in contencios administrativ , absolut identice (difera doar numele reclamantului, in rest motivarea e la fel ) si unii primesc dreptatea, iar marea majoritate , nu ! Unde este principiul de egalitate in fata justitiei ? Este neprofesionism sau este rea vointa ? Oare CSM-ul ce va zice ? Daca nici un proces cu probe clare , scrise , nu poti sa judeci , ce cauti frate acolo ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de magistrati galateni
  Marți, 20 Noiembrie 2012 11:32
  Dar de ce insista magistratii galateni sa intre neaparat in Barou??? Pe toata perioada activitatii lor profesionale nu au stiut decat sa dispretuiasca avocatii, in special procurorii. Niciodata nu au tratat cu respect aceasta profesie incalcand drpturi fundamentale ale inculpatilor, tinand avocatii pe la usi la propria discretie. Se apropie cutitul la os, multi dintre procurori avand dosare in cercetare pe la DNA (Ciafalon, Luparu si altii). Bine face Baroul ca nu primeste aceste javre de procurori, ma refer la cei galateni ca cei de la Tecuci am inteles ca sunt oameni corecti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de magistrati galateni
  Marți, 20 Noiembrie 2012 11:32
  Dar de ce insista magistratii galateni sa intre neaparat in Barou??? Pe toata perioada activitatii lor profesionale nu au stiut decat sa dispretuiasca avocatii, in special procurorii. Niciodata nu au tratat cu respect aceasta profesie incalcand drpturi fundamentale ale inculpatilor, tinand avocatii pe la usi la propria discretie. Se apropie cutitul la os, multi dintre procurori avand dosare in cercetare pe la DNA (Ciafalon, Luparu si altii). Bine face Baroul ca nu primeste aceste javre de procurori, ma refer la cei galateni ca cei de la Tecuci am inteles ca sunt oameni corecti.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.