În ajutorul bugetului de stat: Procurorii au luptat cu contrabandiştii

În ajutorul bugetului de stat: Procurorii au luptat cu contrabandiştii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profiturile importante obţinute din comercializarea “la negru” a ţigărilor aduse în România în mod ilegal au determinat o rapidă dezvoltare a grupurilor infracţionale ce acţionează în acest scop. Ţigările de contrabandă, provenite din Republica Moldova şi Ucraina, se vând pe piaţa românească la preţuri cu 70-80 la sută mai mari decât în ţările de origine, fapt care explică înmulţirea grupurilor de contrabandişti. Profiturile obţinute din activitatea infracţională sunt mari nu numai datorită diferenţelor de preţ, ci şi din cauza faptului că, prin introducerea în ţară în mod ilicit, sunt sustrase de la plata taxelor vamale de import, a TVA-ului şi a accizei. De asemenea, câştiguri se obţin şi datorită faptului că cei care comercializează ţigările de contrabandă se sustrag şi de la plata impozitului pe profit.

Grup infracţional cu protecţie

În acest context, Ion Meşină (cetăţean moldovean), Petru Mihov (cetăţean moldovean cu rezidenţă în România) şi Daniel Belcioiu s-au apucat de afaceri cu ţigări de contrabandă. Au fost ajutaţi şi de Toader Bogean (din Corod), Manuela Mihov, Traian Coşug (fost poliţist de frontieră), Lucian Andriuţă (fost poliţist de frontieră), care au participat efectiv la introducerea ţigărilor în ţară, asigurând uneori transportul acestora în calitate de antemergători.

Ulterior, grupului i s-a alăturat şi Iulian Florinel Olaru (comisar în cadrul Poliţiei de Frontieră Vaslui), care, în calitatea sa de adjuct a Biroului Supraveghere Control Trecere Frontieră din cadrul IJPF Vaslui, a ajutat la introducerea în ţară a unei cantităţi mari de ţigări, de provenienţă Republica Moldova, din care procurorii au reuşit să captureze 6.350 de pachete. Toţi membrii grupării au fost identificaţi de procurorii DIICOT Galaţi, care i-au trimis în judecată sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi de contrabandă cu ţigări. După ce au finalizat cercetările, procurorii au trecut în rechizitoriu şi modul de operare al contrabandiştilor.

Poliţişti de frontieră, contrabandişti în timpul liber

Tot anul trecut, procurorii DIICOT au mai distrus un grup organizat, format din şapte persoane, specializat în contrabandă, dosarul fiind încă în anchetă. Membrii grupării aduceau şi comercializau, în mod ilegal, pe raza municipiilor Galaţi şi Brăila, cantităţi însemnate de ţigări, provenind din Republica Moldova. Activitatea infracţională a acestora a fost sprijinită de către inculpaţii Daniel Necula şi Lică Iulian Ungureanu, agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Poliţiei de Frontieră Galaţi. Gruparea a prejudiciat statul, prin sustragerea de la plata taxelor vamale cu aproximativ 200.000 lei.

În acest dosar, judecătorii nu au dispus nicio arestare, ancheta fiind încă în desfăşurare.

Citit 2546 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.