Încrengături de rude în justiţia gălăţeană
Foto: Foto: Sorin Pană

Încrengături de rude în justiţia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce Curtea Constituţională a admis plângerea privind excepţia de neconstituţionalitate ridicată de un inculpat care contesta o prevedere legală potrivit căreia avocaţii ai căror soţi, rude sau afini activează ca judecător nu au voie să pledeze la aceste instanţe, avocaţii cu rude judecători pot pleda la instanţele unde acestea activează.

Înainte ca această prevedere să fie declarată neconstituţională, s-a dezbătut foarte mult problema legată de faptul că unii avocaţi aveau rude la Curţile de Apel şi nu mai puteau reprezenta pe nimeni nici la instanţele inferioare (Tribunal şi Judecătorie). Acum, prevederile legale sunt mult mai premisive, avocaţii având interdicţie doar în dosarele în care judecă rudele lor.

Aceste prevederi ne-au îndemnat să vedem cine şi ce rude are în sistemul juridic gălăţean. Un ghid al gradelor de rudenie din justiţia gălăţeană ar trebui să înceapă, probabil, cu familia Popa. Judecătorul de la Curtea de Apel George Popa are soţia, Valentina Popa, şi fiul, Dan Popa, avocaţi în Baroul Galaţi. Alţi trei avocaţi din Baroul Galaţi sunt rude cu judecătorul Popa. Este vorba despre fratele, nepotul şi nora magistratului.

Tot în fruntea listei se clasează şi Alexandrina Zaharia, fosta preşedintă a Tribunalului Galaţi, actualmente judecător la Curtea de Apel. Judecătoarea are fiica şi fiul notari publici în Camera Notarilor Galaţi. Avocatul Florin Stan este nepotul judecătoarei Zaharia, care mai are o nepoată în Baroul Bucureşti şi un văr în Baroul Vrancea.

Pe lângă cele două familii amintite, mai sunt şi alţi magistraţi care au rude printre avocaţi, grefieri sau procurori. Vă prezentăm alăturat un tabel cu magistraţii care au declarat public că au rude în sistemul juridic.

Conform declaraţiilor depuse de judecători în anii trecuţi, peste 30 de magistraţi au rude în sistemul juridic gălăţean. Nu i-am pus însă la socoteală pe judecătorii care au plecat din instanţele gălăţene şi nici pe cei care au rude la alte instanţe din ţară. De asemenea, nu am luat în calcul nici relaţiile nelegalizate, al căror număr este semnificativ la Galaţi, dar care nu sunt trecute în declaraţiile depuse de magistraţi pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Informaţiile publicate se bazează pe declaraţiile depuse de magistraţi, conform Legii 303/2004, în anii precedenţi. Există posibilitatea ca anul acesta, după depunerea noilor declaraţii, informaţiile să se modifice.

Citit 12270 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.