Încrengături de rude în justiţia gălăţeană
Foto: Foto: Sorin Pană

Încrengături de rude în justiţia gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce Curtea Constituţională a admis plângerea privind excepţia de neconstituţionalitate ridicată de un inculpat care contesta o prevedere legală potrivit căreia avocaţii ai căror soţi, rude sau afini activează ca judecător nu au voie să pledeze la aceste instanţe, avocaţii cu rude judecători pot pleda la instanţele unde acestea activează.

Înainte ca această prevedere să fie declarată neconstituţională, s-a dezbătut foarte mult problema legată de faptul că unii avocaţi aveau rude la Curţile de Apel şi nu mai puteau reprezenta pe nimeni nici la instanţele inferioare (Tribunal şi Judecătorie). Acum, prevederile legale sunt mult mai premisive, avocaţii având interdicţie doar în dosarele în care judecă rudele lor.

Aceste prevederi ne-au îndemnat să vedem cine şi ce rude are în sistemul juridic gălăţean. Un ghid al gradelor de rudenie din justiţia gălăţeană ar trebui să înceapă, probabil, cu familia Popa. Judecătorul de la Curtea de Apel George Popa are soţia, Valentina Popa, şi fiul, Dan Popa, avocaţi în Baroul Galaţi. Alţi trei avocaţi din Baroul Galaţi sunt rude cu judecătorul Popa. Este vorba despre fratele, nepotul şi nora magistratului.

Tot în fruntea listei se clasează şi Alexandrina Zaharia, fosta preşedintă a Tribunalului Galaţi, actualmente judecător la Curtea de Apel. Judecătoarea are fiica şi fiul notari publici în Camera Notarilor Galaţi. Avocatul Florin Stan este nepotul judecătoarei Zaharia, care mai are o nepoată în Baroul Bucureşti şi un văr în Baroul Vrancea.

Pe lângă cele două familii amintite, mai sunt şi alţi magistraţi care au rude printre avocaţi, grefieri sau procurori. Vă prezentăm alăturat un tabel cu magistraţii care au declarat public că au rude în sistemul juridic.

Conform declaraţiilor depuse de judecători în anii trecuţi, peste 30 de magistraţi au rude în sistemul juridic gălăţean. Nu i-am pus însă la socoteală pe judecătorii care au plecat din instanţele gălăţene şi nici pe cei care au rude la alte instanţe din ţară. De asemenea, nu am luat în calcul nici relaţiile nelegalizate, al căror număr este semnificativ la Galaţi, dar care nu sunt trecute în declaraţiile depuse de magistraţi pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Informaţiile publicate se bazează pe declaraţiile depuse de magistraţi, conform Legii 303/2004, în anii precedenţi. Există posibilitatea ca anul acesta, după depunerea noilor declaraţii, informaţiile să se modifice.

Citit 11886 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 18:01

10 comentarii

 • postat de varga emil
  Marți, 25 Iunie 2013 19:14
  Am gasit intamplator acest articol si remarc cu stupoare ca fii si neamurile magistratilor nu ar trebui sa depaseasca conditia de muncitor daca se poate necalificat sau nici macar femeie de serviciu la judecatorie.Tin minte ca spunea tatal meu pe cand traia ca din cauza ca bunicul a fost etichetat drept chiabur adica om gospodar dupa venirea comunistilor si copiilor lui nu i-au fost recunoscute diplomele de stdii mult timp.Deci dregi tovarasi va rog sa legiferati ca fii si rudele magistratilor sa faca meserii mai populare si de fapt onorabile ca zidari,sudori sau altele inrudite si fara practica in judecatorii.
  1
  0
  Raportează
 • postat de piomata
  Miercuri, 09 Ianuarie 2013 02:53
  catre piovretta de la piomata-pe tine te-a palit turbarea-esti varza-documenteazate tu-habar nu ai ce vb.si te agati precum cainele turbat-iti curg prostiile-judecatoarea arhip are doi copii, cat a fost judecator unul din el a profesat ca avocat ma refer la bogdan arhip......dar nu stiu de ce te agagti tu de arhip, sunt atatia altii , asa cum ai citit mai sus, dar creierul tau mai mult nu duce.......numai atata poti.....vai de tine
  1
  0
  Raportează
 • postat de sterica
  Marți, 08 Ianuarie 2013 21:38
  Imi place articolul ! Astai ,,FAMILIA " LA GALATI si cred ca sa intins in toata Romania ! Si mai avem pretentia ca justitia este oarba !
  0
  1
  Raportează
 • postat de la piovretta
  Marți, 08 Ianuarie 2013 20:15
  fato, ai descoperit apa calda! numai ca e - ca toate articolele tale, lipsit de documentare, ca sa nu mai vorbim de substanta. spre exemplu: copii jud. Arhip sunt judecatori, iar unul dintre ei n-a fost niciodata avocat. Daca vei continua asa, s-ar putea ca cititorii care au terminat liceul, sa nu-ti mai citeasca articolele. Oricum, nu cumva sa te casatoresti cu vreun coleg de breasla ca s-ar putea interpreta ca o pui si tu de-o increngatura!
  1
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Marți, 08 Ianuarie 2013 19:16
  La Piovra.
  0
  1
  Raportează
 • Marți, 08 Ianuarie 2013 19:06
  "...Cordatele sunt o încrengătură de animale ce posedă coardă dorsală.Toate cordatele au schelet axial, intern. La unele dintre ele scheletul este prezent sub formă de coardă doar în stadiul de larvă.La cordatele mai dezvoltate, coarda este înlocuită de coloana vertebrală.O altă trăsătură distinctivă o constituie prezența tubului neural dorsal, situat deasupra coardei sau în interiorul coloanei vertebrale...."
  0
  0
  Raportează
 • postat de Originalitatea la români, clica de familie, bisericuțe.
  Marți, 08 Ianuarie 2013 17:29
  Am creat o mare a familie a sistemelor rude, sisteme tipice grupărilor mafiote pentru controlul regional și chiar al Statului Român după 23 de ani originalitate democrație, la mișto capitalistă. Și uite așa dăm de pământ și cu democrația, după ce am îngropat monarhia și comunismul, originalitatea fiind schimbarea prin ,,revoluții'', ca a scutecelor murdare a unui nou născut.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mr bean
  Marți, 08 Ianuarie 2013 17:08
  Ce vi se pare o noutate , dar cand ati scris ca in sistemul privat este familia Guldenburg! iar la stat este familia bugetarescu, asta-i viata in Romania , neamul nostru Romanesc ,si crestinesc....Pomana grasa la noi acasa! nici mama lui VLAD TEPES ,daca vine la putere nui mai da afara , la ce radacini si-au facut , si la cate pile ,cunostinte si relatii au.....cine poate oase roade....!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean singur la parinti
  Marți, 08 Ianuarie 2013 13:12
  Familia la noi e mai importanta decat la italieni......
  0
  0
  Raportează
 • postat de costy
  Marți, 08 Ianuarie 2013 11:48
  Aici nu-i nimic...sa vezi in Interne cata increngatura este !!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.