Nimeni nu mai ascultă pe nimeni

Nimeni nu mai ascultă pe nimeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi trebuia să intre în vigoare încă de pe 20 ianuarie, Legea 298/2008 nu va putea fi pusă în aplicare, deoarece guvernul a adoptat un memorandum de amânare a aplicării prevederilor legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

Documentul aprobat de guvern prevede amânarea aplicării legii până la 31 decembrie 2009 şi promovarea, în acest interval, a unei ordonanţe de urgenţă. De asemenea, este prevăzută şi elaborarea unui plan operaţional, astfel încât ”să fie asigurate toate premisele aplicării acestei legi în cele mai bune condiţii şi fără a avea efecte negative asupra activităţilor desfăşurate la nivelul instituţiilor publice cu competenţe în domeniu, operatorilor economici şi opiniei publice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor.

Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor au fost sesizaţi asupra faptului că dacă legea ar fi pusă în acest moment în aplicare, atunci activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi, în unele cazuri, chiar blocată.

Mai mult decât atât, se pare că nu toţi operatorii de telefonie sunt pregătiţi pentru gestionarea procesului de reţinere şi prelucrare a datelor şi de a asigura confidenţialitatea acestora.

În aceste condiţii, la iniţiativa Ministerului Comunicaţiilor, Executivul a decis, la mai bine de o lună de zile de la momentul în care legea trebuia aplicată, că se impune suspendarea aplicării prevederilor Legii nr. 298/2008, astfel încât până la sfârşitul perioadei de suspendare să poată fi pus în aplicare planul operaţional.

Prevederile Legii nr. 298/2008

Prin Legea nr. 298/2008 s-a stabilit obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine, timp de şase luni, anumite date despre apeluri telefonice, SMS-uri sau e-mail-uri, generate sau prelucrate în cadrul activităţii de furnizare a serviciilor.

Legea se aplica datelor de trafic şi de localizare a persoanelor fizice şi juridice, precum şi datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.

În schimb, actul normativ nu se aplica în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.

Informaţiile urmau să fie puse la dispoziţia Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Ministerului Public, Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi  Serviciului de Informaţii Externe (SIE), în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.

Solicitarea transmiterii datelor se putea realiza numai după ce a fost începută urmărirea penală, la autorizarea instanţei şi la cererea procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală.

Ce s-ar fi înregistrat?

Categoriile de date care ar fi trebuit reţinute de operatorii de servicii, în baza legii amânate sunt:

a) date necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări;

b) date necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări;

c) date necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării;

d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;

e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

f) date necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.

Cert este că, până la sfârşitul acestui an, nimeni, cel puţin din punct de vedere legal, nu ne mai poate asculta.

Citit 1068 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.