Criză de încredere în justiţia de la Galaţi: Dosarele "grele", mutate pe bandă rulantă la alte instanţe

Criză de încredere în justiţia de la Galaţi: Dosarele "grele", mutate pe bandă rulantă la alte instanţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cazurile de corupţie în care sunt implicaţi magistraţi, poliţişti şi înalţi funcţionari sunt strămutate la foc automat la instanţe din alte oraşe


Urmărite cu viu interes tocmai pentru că au în centrul lor persoane publice sau controversate, dosarele de corupţie lasă loc de interpretări atunci când sunt duse departe de ochii presei sau ai celor care-i cunosc pe protagonişti. Strămutarea este un pas absolut legal făcut de cei interesaţi, de procuror sau de ministrul Justiţiei şi se solicită atunci când „imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei” sau din cauza „duşmăniilor locale sau calităţii părţilor, când există pericolul de tulburare a ordinii publice ori când una din părţi are o rudă sau un afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţi judiciari sau grefierii instanţei”.

Ţinând cont de motivele strămutării trebuie spus că la Galaţi există câteva procese de răsunet, care au fost duse către alte instanţe la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi nu numai.

Procesul care-l are ca inculpat pe fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare, Viorel Gheorghiţă, a fost mutat la Bacău, la cererea DNA. Gheorghiţă a fost acuzat de procurori că ar fi acordat protecţie unor oameni de afaceri, cărora nu le-ar fi dat amenzi sau i-ar fi lăsat să aducă pe piaţă produse de calitate îndoielnică. Unul dintre „protejaţii” săi ar fi fost şi patronul grupului de firme Albo, Dumitru Neculai, trimis şi el în judecată de DNA. S-a vorbit foarte mult despre faptul că Gheorghiţă ar fi avut un carnet în care a trecut toate persoanele cu funcţii şi putere cărora le-ar fi făcut diverse „servicii alimentare”. Se pare că însemnările au ajuns în posesia celor de la DNA, care le-ar fi folosit în ancheta lor.

Un numitor comun

Un alt proces de răsunet este cel al fostului şef de Parchet, Dinu Gâlcă, în care sunt judecaţi mai mulţi oameni de afaceri, poliţişti, notari şi avocaţi. Până la decesul fostului procuror general Gâlcă, dosarul s-a judecat la Înalta Curte, din cauza funcţiei deţinute de acesta. După ce a luat act de moartea lui Dinu Gâlcă, Curtea Supremă a decis ca totul să se mute la Curtea de Apel Galaţi. Însă DNA-ul a făcut cerere de strămutare a procesului, care a ajuns astfel la Curtea de Apel Iaşi.

Ambele procese enumerate mai înainte au un numitor comun: avocatul Alexandru Bălan. În primul proces, cel al lui Gheorghiţă, Bălan i-a fost avocat şi acestuia, dar şi omului de afaceri Dumitru Neculai, în cel de-al doilea este inculpat. În timpul proceselor în care se judecau prelungirile de arestare ale lui Gheorghiţă, avocatul nu a ascuns nicio clipă că este în război deschis cu DNA Galaţi. „Nu atât cu instituţia în sine, cât cu omul care o conduce”, a punctat avocatul în repetate rânduri în sălile de judecată.

Dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră

Un alt dosar important a plecat de la Curtea de Apel Galaţi la Constanţa, la solicitarea inculpaţilor. Este vorba de procesul fostului şef al Parchetului Judecătoriei Galaţi, Costache Roşca, acuzat alături de soţia sa de infracţiuni de corupţie.

"Viaţa liberă" a prezentat din dosarul cu pricina scene incredibile care atestau modul în care fostul prim-procuror intervenea în dosare, dar şi felul în care a reuşit să vândă o locuinţă pe care o primise de la Primărie cu chirie. Tot de aici a reieşit că Roşca mânca împreună cu alţi poliţişti la restaurantul " La Cosoreanu", că a plecat la pescuit cazându-se împreună cu câţiva prieteni, dar fără să plătească. Peste toate acestea, rămân vii în memoria unor poliţişti "aroganţele" şefului, care punea interdicţie în Parchet celor care nu acceptau să-i slujească interesele.

Citit 5082 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2013 09:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.