Fostul prim-procuror Costache Roşca, implicat într-un alt dosar de corupţie

Fostul prim-procuror Costache Roşca, implicat într-un alt dosar de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dosarul căpitanului de port Giorgel Neculai, trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, există şi o disjungere în ceea ce-l priveşte pe fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătorie, Costache Roşca. Procesul lui Neculai se află în derulare la Tribunal, următorul termen fiind pe 7 martie.

În 2006, Neculai a ajuns în atenţia procurorilor de la Locala gălăţeană după ce denunţătorul s-a plâns că specialistul de la Căpitănia Zonală Galaţi i-a cerut 2.000 de lei ca să-l lase să-şi desfăşoare activitatea în port. Inculpatul nu era la prima „abatere”, la începutul aceluiaşi an Neculai îi mai ceruse 2.000 de lei pentru a-i facilita încheierea unor contracte în zona portuară. Acesta a fost şi motivul pentru care l-a denunţat, Neculai fiind prins în flagrant. În ciuda acestui aspect, în mai 2008, fostul şef al Localei l-a scos de sub urmărire penală pe Giorgel Neculai, dându-i doar o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Denunţătorul s-a plâns la Parchetul Tribunalului de soluţia dată în dosarul său, dar fără câştig de cauză. El a recurs la următoarea cale de atac, plângere la Judecătorie, care i-a fost admisă în decembrie 2011, magistratul întorcând dosarul la Parchet şi hotărând redeschiderea cercetării. În mai 2012, Locala a declinat cauza Parchetului Curţii de Apel, care la rândul său o trimite DNA-ului pentru că învinuirile erau de luare de mită şi trafic de influenţă. Aici procurorii l-au trimis în judecată pe Neculai, iar pentru Roşca au dispus cercetarea separată în legătură cu modul în care a ajuns să dea o amendă administrativă.

Rămâne de văzut însă dacă anchetatorii vor putea dovedi vreo faptă, având în vedere atât vechimea cazului, cât şi faptul că inculpatul de acum nu are nici un interes să facă vreo declaraţie împotriva fostului şef al Parchetului Judecătoriei. De altfel, acesta nu ar fi singurul caz în lucru la DNA pe numele lui Roşca. Declinări au mai fost făcute şi din dosarul în care el şi fosta soţie sunt trimişi în judecată pentru fals în declaraţii, spălare de bani şi trafic de influenţă.

Citit 3276 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2013 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.