O tranzacţie de miliarde între Boldea şi Marosy, ginerele lui Durbacă, a ajuns la DNA
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

O tranzacţie de miliarde între Boldea şi Marosy, ginerele lui Durbacă, a ajuns la DNA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul parlamentar Mihail Boldea s-a judecat, din puşcărie, cu Mircea Marosy (ginerele senatorului Eugen Durbacă) pentru o presupusă datorie de 439.530 de lei şi 20.000 de euro, sumă pe care primul i-ar fi împrumutat-o celuilalt pe 12 decembrie 2007 şi care ar fi trebuit să-i fie restituită pe 12 decembrie 2011. Boldea a adus la dosar o copie a convenţiei care ar fi trebuit să ateste împrumutul, obligându-se în faţa judecătorilor să depună şi originalul, dar nu a mai apucat să o facă pentru că a renunţat la judecată.

Până a ajunge aici, el a cerut să se pună sechestru pe două imobile pe care le-a indicat ca fiind proprietatea lui Marosy. Magistraţii au solicitat relaţii de la Direcţia de Impozite şi Taxe, dar şi de la Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru a vedea cui aparţin acele proprietăţi. Cei din Primărie, dar şi cei de la Cadastru au  arătat că ambele imobile aparţin altor persoane, dar la următorul termen, când ar fi trebuit să aducă originalul contractului de împrumut, Mihail Boldea nu a mai intrat în amănunte, dat fiind că şi-a retras acţiunea.

Scadenţa presupusei datorii era decembrie 2011, dar Boldea a aşteptat aproape un an înainte de a deschide această acţiune. El a precizat că a încercat pe toate căile - şi direct, şi prin intermediul familiei - să ia legătura cu Marosy, dar acesta ar fi refuzat categoric să-i dea banii. Interesant este că deşi nu a pus originalul contractului la dosar, Boldea a ataşat totuşi un extras de cont care atestă tranzacţia de 439.530 de lei, pe care a descris-o în acţiunea aflată pe rolul Tribunalului.

Dat fiind că taxa de timbru se ridica undeva la suma de 9.403,70 de lei, Mihail Boldea a solicitat scutirea de plată a acesteia. El a adus în instanţă o serie de motive care ar susţine cererea de ajutor public judiciar. Primul era dat de starea sa de arest, care-l aduce în imposibilitatea de a face bani. Apoi a enumerat suspendarea din barou, faptul că a fost dat afară de la Universitatea Danubius, că nu mai încasează indemnizaţia de parlamentar, la care a adăugat decesul tatălui, operaţia mamei, dar şi starea materială a fraţilor săi, implicaţi în întreţinerea propriilor lor familii. De altfel, Tribunalul l-a scutit de plata celor 9.403,70 de lei.

O ultimă adresă din acest dosar aruncă însă o altă lumină asupra acestei tranzacţii. Prin adresa emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi se cere ca acest dosar civil să fie transmis către procurori, interesul fiind soluţionarea unui dosar conex din 2008. Deocamdată, despre cei doi se ştie că sunt cercetaţi de DNA în afacerea Aviasan pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani. Alături de ei mai sunt anchetaţi  oamenii de afaceri Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi judecătoarea Stela Ivan.

Citit 5688 ori Ultima modificare Luni, 18 Februarie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.