Milioane de lei cheltuite pe mofturile deţinuţilor din Galaţi. Totul pe baza legislaţiei româneşti

Milioane de lei cheltuite pe mofturile deţinuţilor din Galaţi. Totul pe baza legislaţiei româneşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sute de contestaţii la executare şi solicitări de întrerupere a pedepselor


Instanţele gălăţene sunt luate cu asalt de persoanele condamnate care solicită întreruperea sau amânarea executării pedepselor sau fac contestaţii la executare. Anul trecut, pe rolul Tribunalului Galaţi au fost înregistrate 237 de contestaţii la executare şi 146 de solicitări privind întreruperea sau amânarea executării pedepsei.

La Judecătoria Galaţi, situaţia este şi mai critică. În 2012 au fost înregistrate 413 cereri de întrerupere a executării pedepsei, la care s-au adăugat 105 rămase din 2011 şi 297 de solicitări privind contestaţiile la executare.

Persoanele private de libertate şi-au făcut o practică din astfel de cereri, continuând şi anul acesta cu solicitări la instanţă. Mulţi dintre aceştia repetă cererile la câteva luni, chiar dacă ştiu că instanţa nu le dă dreptate. Ba mai mult, unii dintre ei ajung în faţa instanţei de judecată şi spun că fie nu au făcut ei cererile, fie că renunţă la ele. Dar toate aceste plângeri înseamnă timp pentru magistraţi şi bani plătiţi de pentru noi, contribuabilii de rând.

Plata avocaţilor din oficiu

Cel puţin jumătate dintre procesele avocaţilor din oficiu reprezintă cererile de întrerupere a executării sau contestaţiile la executare. Cum avocaţii aveau de recuperat 270.000 de lei doar pentru oficiile efectuate în primele trei luni ale acestui an, calculul este foarte simplu. Fiecare cerere înseamnă cel puţin 100 de lei de la bugetul de stat pentru avocatul din oficiu. Asta înseamnă că peste 100.000 de lei de la bugetul Ministerului de Justiţie au fost viraţi anul trecut pentru apărările deţinuţilor care caută orice mod de a ieşi de după gratii, măcar şi pentru câteva ore.

De exemplu, pe portalul instanţei de judecată am găsit un deţinut care figurează cu trei cereri de întrerupere a executării pedepsei la Judecătoria Galaţi şi cu trei la Tribunalul Galaţi. La un calcul simplu, statul a cheltuit pentru aceste cereri cel puţin 600 de lei pentru avocatul din oficiu. Şi cum persoana cu pricina nu a obţinut niciodată rezultatul sperat, cererile lui se pot repeta oricând şi de oricâte ori doreşte. Iar legea îi permite!

Bani cheltuiţi din bugetul nostru

Cererile de întrerupere sau de amânare a executării pedepselor sunt făcute, de cele mai multe ori, pe motive sociale. În astfel de cazuri, pe lângă banii pe care statul îi plăteşte avocaţilor, se mai adaugă şi alte cheltuieli. De foarte multe ori este necesară o anchetă socială sau expertize medicale, care la rândul lor costă.

Să nu uităm nici de deplasări. Unii dintre deţinuţi fac diferite cereri pentru a ieşi din penitenciar, dar asta înseamnă că are nevoie de pază şi de o maşină pentru deplasare. Maşină care consumă combustibil.

La toate aceste cheltuieli se adaugă şi timpul magistraţilor, judecători şi procurori, care sunt obligaţi de lege să judece astfel de cauze ori de câte ori sunt depuse. Nimeni nu a limitat numărul cererilor deţinuţilor. Şi, cel mai grav, este atunci când se plăteşte un avocat din oficiu, se cheltuiesc bani cu combustibilul pentru maşini, se fac anchete sociale în diferite localităţi din România, iar la final se constată că totul a fost doar o cerere nefondată. Cerere care se poate repeta după o lună de zile şi totul trebuie luat de la capăt. Şi asta se întâmplă la toate instanţele din ţară, ceea ce rezultă că milioane de lei sunt cheltuite pe mofturile deţinuţilor, bani care ar putea fi folosiţi în domenii deficitare de care au nevoie toţi românii.

Citit 2294 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.