Pedepse aspre pentru criminali/ Judecătorii gălățeni au dat condamnări pe viață în două dosare de omor deosebit de grav

Pedepse aspre pentru criminali/ Judecătorii gălățeni au dat condamnări pe viață în două dosare de omor deosebit de grav
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Detenţia pe viaţă este cea mai mare pedeapsă pe care o persoană o poate primi în sistemul juridic actual. Omorul deosebit de grav este infracţiunea pentru care au fost date astfel de pedepse. Această încadrare nu-i permite individului să beneficieze de prevederile unei legi care uşurează povara unei condamnări. Trebuie spus că astăzi se află în vigoare o lege care le permite celor ce-şi recunosc infracţiunea aşa cum au prezentat-o procurorii să aibă parte de o pedeapsă redusă cu o treime faţă de ce li s-ar cuveni. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care un omor simplu să fie pedepsit cu şase ani şi opt luni de detenţie, doar pentru că omul şi-a recunoscut crima şi a beneficiat de legea favorabilă lui.

Revenind însă la omorul deosebit de grav pentru care de curând s-au dat patru condamnări pe viaţă, trebuie spus că de 17 ani nu s-au mai dat la Galaţi astfel de pedepse. De la jaful comis de doi atacatori la casa de schimb valutar de la Nasty Change, când casiera Laura Iftimie a fost împuşcată cu sânge rece, niciun judecător nu a mai dat o astfel de condamnare. La vremea aceea, cazul a fost îndelung mediatizat, fiind primul de acest gen în România.

Luna trecută, însă, în două dosare, judecătorul a decis ca vinovaţii să stea o viaţă după gratii pentru ceea ce au făcut. Condamnarea a venit în cazul asasinilor taximetristului Valentin Andrieş. Gelu Chiriac şi Costache Guzgă l-au asasinat pe Andrieş pentru maşina nouă pe care o folosea ca să facă taximetrie. Modul în care au executat crima i-a făcut pe procurorii să-i încadreze la omor deosebit de grav. După ce l-au scos din oraş pe taximetrist sub pretexul unei curse, cei doi au reuşit să-l lege de mâini şi de picioare cu o sârmă, după care l-au băgat în portbagajul maşinii. L-au scos de acolo pentru a-l arunca într-o fântână şi i-au ascultat strigătele disperate până când omul s-a stins. Condamnaţi pe viaţă, cei doi mai au cale de atac la Curtea de Apel şi rămâne de văzut dacă sentinţa va rămâne sau nu aceeaşi.

Într-un alt dosar, doi indivizi şi-au ucis amicul în bătaie, scoţându-l în câmp şi incendiindu-l de viu. Şi ei au fost condamnaţi la detenţie pe viaţă. Marian Lupu şi Neculai Lupu se aflau sub influenţa alcoolului când au comis oribila faptă. Şi ei mai au cale de atac, şi tot Curtea va decide dacă sentinţa va rămâne sau nu cea dictată de Tribunal.

Citit 5389 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2013 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.