Ambiţia face legea în satul Costi. O familie a blocat accesul pe întreaga stradă după ce şi-a construit un gard
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ambiţia face legea în satul Costi. O familie a blocat accesul pe întreaga stradă după ce şi-a construit un gard
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dintr-o eroare, în actul de proprietate asupra terenului nu s-a stimulat obligativitatea lăsării unei porţiuni pentru drum * Prin urmare, familia Struţă a pus, pur şi simplu, gard în mijlocul străzii * Pompierii nu pot trece decât cu bicicleta


O familie din satul Costi şi-a ridicat în cap toţi vecinii. Şi asta din cauza unui gard care a obstrucţionat accesul pe strada Cătinei. Familia Struţă, despre ea este vorba, a cumpărat 1.100 de metri pătraţi de teren în anii ’90, cum este stipulat în actul de vânzare-cumpărare. Cum terenul pe care şi-au construit casa nu are decât 1.000 de metri, oamenii şi-au îngrădit cei 100 de metri pătraţi lipsă, în ciuda faptului că au luat terenul din stradă.

Vecinii sunt revoltaţi, deoarece accesul către casele lor se poate face doar pe jos sau ocolind aproximativ doi kilometri. „Eu îmi las maşina la capătul străzii. Nu am cum să intru cu ea în curte. Nu mai vorbesc dacă am nevoie de o ambulanţă sau dacă are loc un incendiu. Am făcut un memoriu la Primărie şi aştept răspuns, pentru că cineva trebuie să ia măsuri”, ne-a declarat Toader Bocăneală, unul dintre vecini.

Cei din familia Struţă consideră însă că au dreptate şi că nu este doar vina lor că nu se poate circula pe stradă cu maşina. „Dacă lasă şi vecinul de peste stradă, o să lăsăm şi noi. Aceeaşi parte ca şi el. Noi avem acte pe acest teren, de aceea am şi decis să-l închidem”, ne-a explicat Maricica Struţă.

Primăria intenţionează să ia măsuri

Femeii nu îi pasă că, în caz de urgenţă, nu se poate ajunge la casele de pe strada Cătinei. Ea are acte şi nimic nu o împiedică să arate cu degetul spre vecinul care a ocupat, la rândul lui, o bucată de stradă. Asta deşi gardul lor este singurul care iese din linie.

În aceste condiţii, toate întrebările îşi aşteaptă răspuns la primăria din Vânători. Primăriţa Sicuţa Murgu cunoaşte cazul foarte bine şi susţine că deja s-a gândit la câteva soluţii pentru rezolvarea situaţiei. „Sunt două cazuri în cele trei sate aferente comunei Vânători, în contractele lor nefiind specificat, la momentul respectiv, prin 1992, că din cei 1.100 de metri trebuie să lase 100 de metri pentru drum. Acest domn a îngrădit în urmă cu vreo trei ani, când i s-a aprins un bec, probabil în urma unui conflict cu vecinii. Uzează de faptul că acolo este o greşeală a primăriei de atunci şi se simte îndreptăţit să îşi apere proprietatea. Primăria poate închide pe partea cealaltă de stradă până la el, facem sens unic, pentru a le asigura vecinilor accesul, şi va rămâne singurul izolat şi fără acces. Să îşi asume responsabilitatea dacă are nevoie de o ambulanţă sau de pompieri. Am discutat să adoptăm o hotărâre de consiliu local prin care să se decidă scoaterea conductei de apă din dreptul lui. E domeniu privat şi primăria nu are nicio obligaţie. Trebuie adoptată cât mai repede o soluţie, pentru a nu le obtura vecinilor accesul spre locuinţe”, ne-a declarat Sicuţa Murgu, primăriţa din Vânători.

Sicuţa Murgu ne-a explicat şi acuzaţia cu privire la faptul că vecinul a ocupat şi el o bucată de stradă. „Am fost acolo şi am făcut măsurători şi nu se confirmă această acuzaţie”, a conchis primăriţa.

La faţa locului a ajuns şi o echipă de la ISU, care a verificat situaţia. „În caz de incendiu, pompierii pot ajunge doar cu bicicleta. Ne este îngreunat accesul şi se poate lăsa chiar şi cu dosar penal, dacă nu putem ajunge cu rapiditate la intervenţie din cauza gardului din mijlocul străzii”, ne-a explicat Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

Până la momentul în care vor fi luate măsuri, locuitorii de pe strada Cătinei nu pot decât să spere că nu vor avea nevoie prea curând de ambulanţă sau de pompieri.

 

Citit 7482 ori Ultima modificare Luni, 26 August 2013 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.