Modelele negative au un impact major în conturarea personalităţii tinerilor

Modelele negative au un impact major în conturarea personalităţii tinerilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Modele din perioada adolescenţei contribuie, într-o mare măsură, la conturarea personalităţilor persoanelor care ajung să plece de acasă. „În perioada adolescenţei are loc o ierarhizare a viitoarei personalităţi. Atunci se dezvoltă viitorul lider sau viitorul bun executant. Într-o gaşcă, unul e capul, iar restul sunt executanţii. Lucrurile extraordinare, cool, sunt potenţate de ceilalţi din jur, chiar dacă la un moment dat ei îşi dau seama că au sărit calul. Aşa se modelează viitorul adult. În această perioadă se îndreaptă spre infracţionalitate, spre viitorul geniu etc. Exemplele negative au, de cele mai multe ori, impact mult mai mare decât cele pozitive. În adolescenţă, dacă beneficiază de suport emoţional, chiar şi din partea unui asistent maternal, pot evita să cadă în astfel de capcane. Ei vor să cunoască, vor să ştie, să vadă cum e, dar nu sunt ajutaţi să discearnă. Foarte important este anturajul pentru copii, dincolo de familie. Dacă în anturaj este un model bun, îl va urma. La fel, dacă este unul seducător, nu neapărat prost, care le arată doar o faţă fără a le prezenta şi partea cealaltă. Trebuie informare, pentru că doar aşa îi putem pune în faţa problemelor”, ne-a spus medicul Florin Solomon.

„Problema modelelor se naşte şi din ceea ce le este prezentat copiilor. E plin internetul, pe care copiii navighează de la trei - patru ani şi unde găsesc tot felul de ”exemple”. Părinţii îi lasă să umble pe internet o oră, două, dar nu stau şi lângă ei să-i urmărească”, ne-a explicat Cecilia Dumitrache, consilier al DGASPC.

„Noi îi sfătuim pe părinţi să plaseze calculatorul într-un spaţiu comun al casei, unde să poată supraveghea copilul, dar acum i-au dotat cu tablete şi telefoane performante şi controlul a dispărut. Asta ca să nu mai punem la socoteală riscul la care părinţii îşi supun copiii oferindu-le astfel de obiecte pentru a le lua cu ei la şcoală. Modelul părinţilor este foarte important. La întâlnirile noastre, copiii declară că părinţii stau şi ei pe calculator şi pe site-uri de socializare. Am avut o minoră de 16 ani plecată de acasă pentru că şi-a surprins tatăl corespondând cu doamne pe reţele de socializare. Întrebat, tatăl i-a explicat că  vrea să cunoască femeia ca să o înţeleagă pe mama ei şi pe ea. Fata a plecat în alt judeţ, a fost căutată şi adusă acasă, în repetate rânduri, a abandonat şcoala. Acum e bine, dar după multe eforturi şi intervenţii. Tinerii care au dispărut o dată vor mai dispărea. Ei îşi găsesc modele în afara familiei şi este foarte greu să le câştigi încrederea, pentru că merg pe ideea că, dacă familia nu i-a vrut, nici tu nu îi poţi da mare lucru”, a adăugat Cornelia Crişan, coordonator regional al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Citit 7511 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2013 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.