După 12 ani de cercetări / "Dosarul pierdut al lui Chiaburu" se va judeca la Tribunal

După 12 ani de cercetări / "Dosarul pierdut al lui Chiaburu" se va judeca la Tribunal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După 12 ani de cercetări, mers la instanţă, restituiri la Parchet şi după jumătate de an de aşteptare, „dosarul pierdut al lui Chiaburu” se va judeca. Aceasta este decizia magistraţilor Curţii de Apel, care vine după ce Tribunalul Galaţi a decis că rechizitoriul ar trebui să se întoarcă la procurori pentru a fi refăcut. Lucrul care sare în ochi este timpul mare care s-a scurs pentru luarea acestei decizii. Hotărârea Tribunalului a fost dată în preajma Paştelui, iar cea a Curţii de Apel este de-abia luna aceasta.

„Dosarul pierdut” a ajuns la Tribunal, în ianuarie 2013, după doi ani de la asasinarea lui Maricel Nicolau, zis şi Chiaburu, unul dintre inculpaţii din acest caz penal. Pentru că a decedat, Chiaburu a fost scos din ecuaţia penală, rămânând în dosar alţi şase inculpaţi, care sunt acuzaţi de trafic de persoane de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Timpul reprezintă o mare problemă pentru acest dosar, care a avut un traseu extrem de sinuos, ce l-a adus în pragul prescripţiei faptelor penale de care sunt acuzaţi inculpaţii, după cum au remarcat avocaţii acestora. Faptele au fost comise în 2001 şi vorbim aici de asocierea unor persoane în vederea comiterii traficului de persoane, inclusiv minori, şi de proxenetism, cu un prejudiciu de aproximativ 65.000 de euro. Cheltuielile făcute cu ancheta au ajuns la 7.000 de lei. În 2002, Maricel Nicolau şi alţi şase inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurori. În 2004, Tribunalul a dat primele condamnări, cea mai mare pedeapsă a primit-o „Chiaburu” - nouă ani, cea mai mică Marius Stângaciu - trei ani, restul alegându-se cu câte cinci ani şi jumătate, şase ani sau şase ani şi jumătate. În 2005, Curtea de Apel a întors dosarul la Tribunal pentru a fi rejudecat. În octombrie 2005, Tribunalul a trimis dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel, care în aprilie 2006, a păstrat-o. Aşa a ajuns dosarul pe masa celor de la DIICOT, structură care se înfiinţase în 2004. În tot acest timp, inculpaţii au fost puşi în libertate, rând pe rând.

Pe 14 decembrie 2010, „Chiaburu” a fost asasinat, abia după această dată lumea întrebându-se unde este dosarul de proxenetism al acestuia. În ianuarie 2013, dosarul a ajuns la Tribunal, primul termen a fost în martie, iar pe 8 aprilie, avocaţii au atras atenţia că pentru acuzaţia de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prevăzută de Codul Penal, prescripţia ar fi intervenit în februarie 2012. Cei de la DIICOT au motivat că ei au lucrat după legea specială, apărută abia în 2004, prescripţia neavând astfel ce căuta. Tribunalul a decis că dreptatea ar fi de partea apărătorilor. Curtea de Apel le-a dat dreptate procurorilor DIICOT, astfel că Tribunalul trebuie să judece acest caz şi să-i dea o soluţie după 12 ani.

Citit 2230 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.