Intră în vigoare noul Cod Penal / Prostituţia - la liber din 2014

Intră în vigoare noul Cod Penal / Prostituţia - la liber din 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un Cod penal nou, venit după 45 de ani, va aduce, de la 1 februarie 2014, o serie de modificări. Astfel, prostituţia nu se mai numără printre infracţiuni, în schimb au apărut infracţiuni noi, precum presiunea asupra justiţiei, hărţuirea cu apeluri telefonice şi mesaje, dar şi eutanasierea


Arestul la domiciliu, regimul sancţionator mult mai bun pentru cei care au comis o singură infracţiune şi faptul că, pentru prima dată, împăcarea părţilor face să înceteze atât procesul, cât şi urmărirea penală în cazul furturilor simple sunt noutăţi de care vor beneficia cei aflaţi în executarea pedepselor sau în timpul proceselor. Toate vor fi posibile de la 1 februarie 2014, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal.

De menţionat este şi faptul că în penitenciare lucrează deja comisii formate dintr-un judecător, un procuror şi un lucrător al unităţii de detenţie, pentru a stabili cine va putea, din 2014, să depună contestaţii la executare pentru a căpăta pedepse mai uşoare decât cele pe care le execută deja.

Toate acestea ne-au fost aduse la cunoştinţă de judecătorul Marcian Istrate, purtător de cuvânt al Curţii de Apel. Magistratul ne-a furnizat informaţii despre infracţiunile noi care apar de la 1 februarie 2014 şi despre cele care vor fi abrogate.

Manifestarea obscenă se lasă cu amendă

Deşi nu a legalizat prostituţia, cu tot ceea ce decurge de aici, condicuţe şi stabilimente, România face, de la 1 februarie 2014, un pas în acest sens, prin simplul faptul că noul Cod penal o dezincriminează. Acum, prostituatele riscă dosar penal pentru că-şi practică meseria, însă, de la 1 februarie, doar manifestările obscene sau deranjarea celor din jur le-ar putea aduce sancţiuni, respectiv cel mult o amendă. "Prostituţia şi tulburarea folosinţei locuinţei nu mai sunt infracţiuni din februarie 2014, ultima va merge în civil, iar prostituţia s-a considerat că nu mai trebuie incriminată. Cel mai probabil, va rămâne contravenţie pe anumite aspecte de conduită, manifestări indecente de exemplu”, ne-a explicat judecătorul Marcian Istrate.

În schimb, va fi incriminată eutanasierea, care se va pedepsi cu închisoare de la unu la cinci ani. Medicul şi oricare altă persoană care, din milă, ar întrerupe cursul vieţii unui om vor suferi condamnări penale.

Hărţuirea prin intermediul apelurilor telefonice şi a mesajelor, dar şi prin urmărirea nejustificată a unei persoane se sancţionează fie cu închisoarea de la trei la şase luni, fie cu amendă.

Condamnată penal va fi şi violarea vieţii private, cu câteva excepţii: dacă cel care a înregistrat imagini sau convorbiri a participat la dialog sau dacă „victima” a acţionat special pentru a fi văzută şi înregistrată. Într-o astfel de infracţiune, miza va fi interesul public. Noţiunea nu este explicată, fiind lăsată la aprecierea magistratului care va judeca dosarul.

Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor, cămătăria, presiunea asupra justiţiei sunt şi ele infracţiuni noi, pedepsite de Codul Penal din 2014.

Blând cu infractorii primari, dur cu recidiviştii

Potrivit judecătorului Marcian Istrate, de la 1 februarie 2014, vom avea două coduri care vor intra în vigoare, cel Penal şi cel de Procedură penală, însă la primul se va merge în paralel cu vechiul Cod penal, în ideea aplicării legii celei mai favorabile.

De exemplu, în noul Cod se reduc pedepsele pentru furt şi înşelăciune. Pentru acestea din urmă, magistraţii prevăd că vor fi probleme de aplicare a legii celei mai favorabile inculpaţilor. Acum, înşelăciunea se pedepseşte cu închisoarea de la şase ani la 12 ani, iar din februarie inculpatul riscă de la şase luni la trei ani.

Înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pentru care acum se ia de la 10 la 20 de ani, va fi pedepsită de anul viitor cu închisoare de la un an la cinci ani.

Contează foarte mult dacă este vorba despre o singură faptă şi o singură victimă, pentru că dacă sunt mai multe fapte atunci se trece la noul regim de aplicare a pedepselor, a explicat purtătorul de cuvânt al Curţii. Dacă acum, mai multe fapte săvârşite de un inculpat se pedepsesc separat, condamnările se contopesc şi se aplică un spor lăsat la latitudinea magistratului, de la 1 februarie lucrurile se schimbă. „Spre exemplu, dacă ai o pedeapsă de cinci ani, una de şase şi una de patru, se aplică cea de şase, care este cea mai gravă, iar  pedepsele de cinci şi patru ani se vor aduna şi se va aplica o treime din cei nouă ani, asta însemnând trei ani obligatoriu. Astfel avem o condamnare de nouă ani de închisoare”, a detaliat magistratul.

Citit 18045 ori Ultima modificare Marți, 17 Decembrie 2013 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.