Împrumut cu garanţie imobiliară

Împrumut cu garanţie imobiliară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ştefan I. din Galaţi ne întreabă ce documente sunt necesare şi care sunt condiţiile pentru întocmirea unei ipoteci în cazul unui împrumut cu garanţie imobiliară. Domnul notar George Schin ne-a dat răspunsul pentru cititorul nostru.

În primul rând trebuie verificat cine este/sunt proprietarul/-rii precum şi titlul de proprietate asupra imobilului ce se doreşte a fi ipotecat. Se va prezenta titlul de proprietate în original precum şi dovada intabulării acestuia la Cartea funciară. De asemenea, trebuie să achitaţi toate taxele si impozitele aferente bunului imobil, la zi, iar imobilul trebuie să liber de orice sarcini.

Condiţii

Ipoteca nu va putea fi constituită decât prin act autentic. Inscripţiile ipotecare se fac la biroul de carte funciară în a cărui rază teritorială sunt situate imobilele ipotecate.

Trebuie să ştiţi că pot fi ipotecate numai imobilele (care se află în circuitul civil) împreună cu accesoriile lor care sunt imobile prin destinaţie, precum şi uzufructul asupra unor imobile. Ipoteca trebuie să fie specializată sub un dublu aspect: să fie determinată cu privire la imobilul afectat, să fie determinată în ceea ce priveşte valoarea creanţei.

Condiţii privind persoana constituientului: cel ce o constituie trebuie să aibă capacitatea deplină de exerciţiu, cel ce o constituie trebuie să aibă calitatea de proprietar actual al imobilului ce se ipotechează. Iar, dacă dreptul de proprietate al constituientului este sub condiţie suspensivă sau rezolutorie, aceeaşi condiţie va afecta şi ipoteca. De asemenea, nu se pot ipoteca bunurile altuia, indiferent dacă acestea aparţin persoanelor fizice sau juridice, decât cu consimţământul lor expres.

Condiţii de publicitate: acestea nu ţin de caracterul solemn al contractului de ipotecă, ci numai de asigurarea opozabilităţii şi a rangului de preferinţă ale ipotecii. Publicitatea constă în înscrierea ipotecii în cartea funciară de la biroul de carte funciară din raza teritorială a căruia se află situat imobilul.

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.